Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A férfiklimax 3 jele

2017.05.19. | Futaki Balázs
A korral nem csupán a női hormonháztartás változik meg, a klimax a férfiakat is érinti. Jó tudni, ha közeledik, hiszen komoly következményei lehetnek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A férfiklimax vagy andropauza legtöbb esetben lassú, fokozatos változás, a hormonháztartás több, akár öt évig is tartó átalakulását jelenti. A tesztoszterontermelés csökkenése nem is jár hirtelen, drámai változással, így legtöbben az egyes tüneteket, mint a szexuális teljesítőképesség csökkenése vagy a csontritkulás, nem is a férfiklimax, hanem egyszerűen „a kor” számlájára írják.

Az andropauza figyelmeztető jelei, a hormonháztartás átalakulásának vészcsengői nehezebben észrevehetők, mint a nők esetében, ahol az ösztrogéntermelés változása jól kivehető, és sokszor radikális átalakulásokkal jár. Mégis érdemes komolyan venni ezt a jellemzően 45 és 60 év között beköszönő jelenséget, hiszen több olyan – a tesztoszterontermeléssel látszólag nem összefüggő – következménye lehet, ami egyben komoly életminőség-romlást jelent. Az emésztési zavarok, gyomorpanaszok és hasonlók csak a zavaró tünetek egy részét jelentik, több egyéb előjele is lehet a férfi változó korának.

Előjelek

A férfiklimax kapcsán nyilván olyan figyelmeztető jelekre számítasz, amelyek a szexuális teljesítőképességet érintik. A most következő felsorolásból viszont láthatod, hogy a férfitest is van olyan összetett és finomhangolású szerkezet, hogy a hormonháztartás módosulása mélyebb változásokkal jár.

  1. A szexuális teljesítmény változása sokféleképp jelentkezhet. Elsősorban nem az impotenciára kell gondolni, a merevedési zavarok különfélék lehetnek. Legtöbbször a részleges merevedés okoz problémát, de előfordulhat az orgazmusképtelenség, vagy ellenkezőleg, a hamar bekövetkező magömlés. Ezek a jelenségek a férfiakat sokszor lelkileg is érzékenyen érintik. A férfiklimaxszal hozható összefüggésbe az ötvenes férfiak hirtelen feltámadt érdeklődése a fiatalabb nők iránt, az a bizonyos kapuzárási pánik. Nem más ez, mint a bizonyítási kényszer, a vágyfokozás vélt módszere, amely viszont egyáltalán nem lassítja le a biokémiai folyamatokat, így a szexuális teljesítményben tapasztalt zavarokat sem.
  2. A tesztoszteron nem csupán a szőrzetről és az izmokról gondoskodik, de a férfiasság egyéb, viselkedésbeli ismertetőjegyeiről is. Az önbizalom, a döntésképesség és a határozottság megrendülése, amely szintén a hormonális változásokkal jár, sokszor labilis, érzékeny viselkedést okoz. Ha a férfi nyűgösebb, ingerlékenyebb vagy érzékenyebb a legkisebb sérelmekre is, szintén az andropauza közeledésére utal.
  3. A fáradékonyság, a munkabírás nem csak az ágyban jelentkezik. Észrevehető a munkahelyi teherbírás csökkenése, a nagyobb pihenésigény, amely szintén érzékenyen érintheti a férfilelket. Ilyenkor egy megértő pár sokat segíthet, hiszen a férfiak a legritkább esetben beszélik ki magukból az ilyen problémákat.

Átmeneti nehézségek

Ez az időszak bizony háborús övezetté tehet egy addig boldog családi fészket is. A félrelépés, az állandó veszekedés elkerülése érdekében mind a két félnek fel kell ismernie, miről is van szó: az emberi biokémia gonosz tréfájáról, amely ijesztő, ám átmeneti jeleket produkál. A felismerést szakember is könnyebbé teheti, egy alapos vizsgálatot követően. Ha az orvos egyértelművé teszi, hogy férfiklimaxról van szó, hormonkezelést írhat elő, ami akár tünetmentessé is teheti az andropauzát. Létezik kapszula, injekció vagy tapasz formájában is tesztoszterontpótló szer, nagyon fontos azonban, hogy alkalmazása közben se maradjanak el a kontrollok.

A klimax felismerése után feltétlenül szembe kell nézni az életmód megváltoztatásának szükségességével. Nem csak a könnyű, nem megerőltető, de rendszeres mozgás, hanem az egészséges táplálkozás is ide tartozik: rengeteg rost- és ásványi anyag, vitamin, növényi eredetű zsírok. E változtatások segítségével a férfi újra teljesnek érezheti magát, közérzete és teljesítőképessége is javul: nem utolsósorban pedig újra vidám és kedves lesz.


5 fontos kérdés a férfiklimaxról
A férfiak sem vonhatják ki magukat hormonjaik hatása alól – vélik egyes szexológusok. Az andrológusok ezzel ellentétes véleményen vannak. Vajon mi az igazság?   tovább Tovább
Hogyan kezelhető az impotencia?
A szexuális teljesítőképességgel kapcsolatos gondok a mai napig abszolút tabunak számítanak. Pedig többnyire van megoldás a problémára.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

orgazmus szexuális zavar impotencia klimax menopauzaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés