Egészség

Megdöbbentő! Mérhető a féltékenység
A szerelem nagy dolgokra képes – a féltékenység talán még nagyobbakra. Mit találunk, ha alaposabban megvizsgáljuk ezt a kevésbé nemes emberi érzelmet?

Évtizedek óta számtalan kutató foglalkozott azzal, hogy a megfoghatatlan érzelmeket biokémiai folyamatokban ismerje fel, leírja, esetleg befolyásolja az oly régóta irracionálisként kezelt szerelmet, szeretetet, esetleg a féltékenységet. Mert bizony, a féltékenység is kezelhető vizsgálat tárgyaként, mérhető, elemezhető, csoportosítható – az utóbbi pár évben történt is néhány izgalmas és közérthetően kommunikálható felfedezés.

A féltékenységgel kapcsolatos kutatások nyilván senkit sem hagynak hidegen, hiszen mindenki ismeri ezt a szörnyű érzést – lássuk, mire mentek vele a kutatók.

A féltékenység kultúrafüggő

A párőrzés általános biológiai jelenség, amely szinte minden fajnál előfordul. Elsődleges célja a terület őrzése, az apaság biztosítása, valamint a betegségek megelőzése.
A párőrzés talán legjobban túlzott féltékenységként vagy védelmező magatartásként definiálható. A kutatások szerint ez a viselkedésforma különösen azokban a társadalmakban gyakori, ahol a szülők választják ki gyermekük számára a házastársat.

A mostani kutatás szerint a párőrzés a muszlim, indiai, kínai, török, marokkói és dél-ázsiai közösségekre jellemző leginkább. – A nyugati kultúrákban a legtöbb férj nem próbálja aktívan megakadályozni, hogy felesége más férfiakkal is érintkezésbe kerüljön, sőt egyes kapcsolatokban még az ártatlan flörtök is megengedettek. Ezzel szemben az iszlám közösségekben a férfiak feleségünknek még a leghétköznapibb érintkezést is megtiltják más férfiakkal – nyilatkozta A. P. Buunk, a kutatás vezetője. – Ha egy férfi nem tudja biztosítani saját apaságát, akkor lehetséges, hogy más férfiak utódjainak teremti meg az élhetési lehetőséget. Ezért rendkívül fontos, hogy a férfiak biztosítsák, hogy társuk az ő utódjaikat fogja világra hozni – tette hozzá.

Egyes történeti korokban és bizonyos kultúrákban különösen gyakori volt a kényszerházasságok gyakorlata. A kutatók szerint a párőrzési magatartásra rendkívül nagy befolyással van az, hogy a szülőknek mekkora a szerepük a párválasztásban. Azokban a kultúrákban, ahol a házas felek saját maguk választják ki párjukat, a párőrzési magatartás előfordulása igen ritka. – Ha a házasság nem szabad akaraton vagy szerelmen alapul, sokkal valószínűbb, hogy kialakul a párőrzési, birtoklási magatartás, egyes esetekben igen heves és erőszakos formában – nyilatkozta Buunk.

A féltékenység vakká tesz

A Delaware Egyetem kutatói úgy vélik, a féltékenység szó szerint elvakít minket. Eredményeik szerint ugyanis azok a nők, akik túlzottan féltékenyek, kevésbé képesek valamely előre meghatározott célra koncentrálni.

Eszerint bizonyos, hogy van valamilyen összefüggés a szociális kapcsolatok és az érzékelés között: bár régóta tudjuk, hogy a szociális kapcsolatrendszerekben részt vevő érzelmek komoly hatást gyakorolnak mentális és fizikális egészségi állapotunkra, a 2010-ben végzett kutatás nyomán világossá vált, hogy a szociális érzelmek szó szerint képesek befolyásolni azt, amit látunk.

Kutatásuk során Steven Most és Jean-Philippe Laurenceau professzor heteroszexuális párokat vizsgált meg laboratóriumi kísérletben. A párok tagjai nem láthatták egymást, ugyanis külön számítógépeknél helyezték el őket. A női felet arra kérték, hogy próbálja meg kiszűrni a tájképeket az érzelmileg kellemetlen és zaklató képek közül. A férfi felet arra kérték, osztályozza a felbukkanó képeket tetszés szerint. Amikor olyan képekhez értek, amelyek egyedülálló nőket ábrázoltak, a kísérletvezető jelezte ezt a női félnek.
A kísérlet végén megkérdezték a pár női tagját, mennyire érezte magát kellemetlenül, amikor párja más nőkről készült képeket osztályozott. Az eredmények szerint minél féltékenyebb volt a női fél, annál kevésbé volt képes koncentrálni, és kiszűrni a tájképeket a többi kép közül. 

A magasabb képzettségűek féltékenyebbek

A Virginia állambeli Roanoke főiskola munkatársa, Denise Friedman egy vizsgálatban kimutatta, hogy minél magasabb valakinek a képzettsége, illetve társadalmi státusza, annál féltékenyebb a párja Facebook-profilján „véletlenül” észrevett, ellenkező neműektől érkező üzenetekre.

A vizsgálat során az alanyokat olyan helyzetek elé állították, ahol számukra ismeretlen ellenkező nemű emberek küldtek párjuknak például olyan kétértelmű üzenetet, mint „Mit csinálsz később?” Az eredmények azt mutatták, hogy mind a nők, mind a férfiak között minél képzettebb valaki, annál féltékenyebb az ilyen üzenetek hatására. A féltékenység erősségében azonban volt különbség. A nők ugyanis féltékenyebbek lettek az ilyen szimpla üzenetek hatására, mint a férfiak. Ez annak tudható be, hogy a nők inkább az érzelmi megcsalástól tartanak, míg a férfiakban a szexuális megcsalás lehetősége vált ki erősebb ellenérzéseket.

A vizsgálat egy következő stádiumában a fenti egyszerű üzenet végére mosolygós, illetve kacsintós emotikont tettek. A nők esetében egyik sem erősítette a féltékenység érzetét a már meglévőhöz képest, míg a férfiakban a kacsintós emotikon nagyobb érzelmi vihart kavart, mint a szimpla üzenet. A kutatók ezt annak tudják be, hogy a kacsintást a férfiak inkább tartják a flört jelének, mint a mosolygást.

S hogy mi köze a képzettség fokának a féltékenység mértékéhez? Friedman és kutatótársai úgy találták, hogy minél magasabb valakinek a képzettsége, annál inkább törekszik a tökéletességre, ami természetesen a párkapcsolat terén is megjelenik.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szépség 2022. JÚNIUS Szex, séta, autómosás: melyik hány kalóriát éget?
Kalóriákat viszel be és adsz le egész nap: ám nem mindegy, hogyan! Leadni őket nem csak sporttal lehetséges.
Pénzügyek 2022. MÁJUS Digitálisan is tudni kell elválni
Egy szakításkor életünk digitálisan összefonódó szálainak gondos szétválasztására is ügyelnünk kell, különben nem várt kellemetlenségekkel szembesülhetünk.
Szabadidő 2020. AUGUSZTUS 5 jel, hogy válságban van a kapcsolatod
Ismerd fel időben a következő figyelmeztető jeleket, melyek azt mutathatják, hogy rossz irányba halad a kapcsolatod! 
éppen olvassák
01
Egészség 2023. DECEMBER Konyhai tippek az influenza megelőzésére
Az influenzajárvány a tél folyamán bármikor megérkezhet. A megelőzésben minden hasznos tanácsra érdemes odafigyelned.
02
Egészség 2023. NOVEMBER Kerüld el a téli allergiát!
A téli hónapok különösen nehezek lehetnek a penészre, gombára és poratkára allergiás betegeknek.
03
Egészség 2023. NOVEMBER 3 szezonális immunerősítő – receptekkel
Nem csupán nagykabáttal kell készülnöd a télre, a belső védelmi vonalat is ideje megerősítened.
Menu