Szabadidő

Az ezerarcú város: Barcelona
Kevés olyan város van Európában, melyben modernizmus és gótikus építészet, tengerpart, hegyek, és gazdag gasztrokultúra egy helyen elérhető.

A katalán főváros a Földközi-tenger partjainál fekszik, és számos csodálatos látnivalót rejt az ideérkezők számára. Három-négy napnál kevesebb időre nem is érdemes elindulni, ekkor is inkább csupán egy kis ízelítőt kapunk ebből az izgalmas, színes helyből. A legtöbb turistát a város középkori hangulata, labirintusos, macskaköves utcái és meseszerű épületei vonzzák. De igazán különlegessé teszi az a tény is, hogy Barcelona a modernizmus fővárosa, melynek sajátos lüktetése van, tele a 20. század építészeti remekműveivel. 

A helyiek bár idegen nyelveket kevéssé beszélnek, de életszeretetük irigylésre méltó, csakúgy, mint metróhálózatuk. Ezzel szinte bárhova eljuthatunk a városban, köszönhetően annak, hogy körülbelül négyszer annyi vonaluk van, mint nekünk, és ha okosan bánunk a jeggyel, még olcsóbban is megúszhatjuk. Ez az a város, ahova az ember úgy érkezik, hogy mindent meg akar nézni, és hazatérve biztosan vissza fog vágyni. Hogy miért? Íme, néhány indok:

Gaudí öröksége

Barcelonát nem hagyhatjuk el úgy, hogy ne néznénk meg néhány Gaudí-műalkotást, mely örökre meghatározta a város képét. A spanyol modernizmus legnagyobb képviselője, Antoni Gaudí neve összeforrt Barcelonáéval, ma szinte a város minden szegletében érezzük jelenlétét. Gaudí kreativitása, különleges görbéi, formái teljesen átalakították az építészetet és az építési technológiát a 19. század végén, 20. század elején. 1883-ban bízták meg a neogótikus Sagrada Família megkezdett építkezésének folytatásával; a katedrális végül élete főműve lett, bár a munkálatok még mind a mai napig folynak. Európa legfurcsább temploma Barcelona jelképévé vált, az organikus építészet egyik legkiemelkedőbb példája, de természetesen a szecesszióhoz is besorolható. Belépve kapuján az ember szinte jelentéktelennek érzi magát, a hangulata semmivel össze nem hasonlítható.

A Casa Milá és a Casa Batlló Gaudí leghíresebb mesterművei, emellett a legfantáziadúsabb épületek – vagy inkább szobrok – az építéstörténetben. A Casa Milá már több mint 100 éves, 1984-től az UNESCO Világörökség része. A változatosan hullámzó kőhomlokzat – a kovácsoltvas erkélyekkel – olyan hatást kelt, mintha egyetlen kőtömbből lenne kifaragva. A két épület tökéletesen példázza, milyen, mikor természet és építészet összefonódik. Az állati formák, a szőlőindaszerű görbék, a csont- és csontvázszerű anyagok, a mázas kerámia és üveg kombinációja igazi remekmű megszületését tette lehetővé, melyet tátott szájjal figyel minden mellette elhaladó járókelő.  A homlokzat feltűnő textúrái, a színek és képek együttese a mesék és álmok világát idézi meg.

Gaudí mesterművei közül azonban sokak számára mégiscsak a Güell park jelenti az igazi művészetet. A színes tereknek, lépcsőknek és pavilonoknak köszönhetően a Güell park olyan, mintha egy mesekönyv lapjai elevenedtek volna meg. A parkot az építész Güell kérésére tervezte meg, aki egy stílusos parkkal akarta megörvendeztetni a barcelonai arisztokráciát. A koncepció több hasonlóságot is mutat a soha be nem fejezett Colónia Güell-templommal, mely a város külvárosában található. A park megtervezésében ugyanúgy, mint Gaudí többi alkotásán, a csempemozaik jelentős szerepet kapott. Néhány euróért cserébe ma közelről csodálhatjuk meg a különleges csempéket, és ha jól megfigyeljük, láthatjuk, hogy az egyes padok burkolatába néhány verset is elrejtett a mesék építésze.

A Gótikus negyed

Barcelona óvárosa szinte tobzódik a gótikus épületekben. Belépve a Gótikus negyedbe, szűk, hangulatos sikátorok, macskaköves utcák, éttermek és kávézók sokasága fogadja az embert. A városrész egykoron római település volt, aminek köszönhetően fennmaradtak a dicső múlt maradványai. A szűk, kanyargós utcák igazi labirintust alkotnak, melyben egy jó ideig lehet bolyongani. A turista minden sarkon valamilyen meglepetésre bukkanhat, valamilyen érdekességgel találkozhat: egy templommal, egy palotával, egy múzeummal, egy képtárral vagy egy tapas bárral, egy kávézóval.

A negyed fő attrakciója a hatalmas Barcelona katedrális, melynek építése a 13. században kezdődött, de csak a 19. századra fejeződött be. Helyén már a római időkben, 343-ban is egy bazilika állt, ezt a mórok 985-ben lerombolták. A Placa Reialra érdemes beugrani, ha egy-két finom falatra vágyunk, ez ugyanis tömve van éttermekkel, kiülős kávézókkal, melyekben éjjel-nappal zajlik az élet. A vásárlási lehetőségek szempontjából jobb helyet nem is találhatnánk, itt jóval olcsóbban hozzájuthatunk a szuvenírekhez, mint a La Ramblan, ugyanakkor érdemes ébernek maradni, Barcelona a zsebtolvajok paradicsoma, és itt bizony könnyen áldozataikká válhatunk.

Tapas és paélla

Barcelona a bizonyíték arra, hogy az evés valóban élvezet. Csupán egyetlen hosszú hétvége alatt életre szóló kulináris élményekkel gazdagodhatunk. A helyiek itt nehezen értik meg, sokan miért kenik meg vajjal a kenyeret, amikor a pa amb tomáquet, azaz a pirítós bedörzsölve egy kevés paradicsommal, olívaolajjal, fokhagymával és sóval sokkal ízletesebb. A katalán paella világhírű, főtt cserépedényben készítik sofrito-alappal. Fő összetevői a rizs, a sáfrány és az olívaolaj, ezenkívül tengeri falatokkal, hússal és zöldségekkel körítik.

Egyszerűbben szólva nemzeti étel, melynek immáron annyi a változata, mint égen a csillag. Sajnos a turistáknak több helyen kiszárított, kiegyensúlyozatlan ízű, rosszul készített álpaellát szolgálnak fel, mely nem is érdemli meg ezt a nevet. A város emellett a tapas bárok Mekkája. Eredetileg nem szerves része a katalán gasztronómiai hagyománynak, de a tapaskultúrát régen importálták Barcelonába. Kis adag ínyencségről van szó, amely a főétkezések közötti éhség csillapítására szolgál. Fontos, hogy míg bizonyos gurmé helyeken Barcelonában a tapas igazi művészet, addig sok olyan egyszerű kis bárra lelhetünk, ahol tapas gyanánt mindössze egy kis tányér olívabogyót vagy ropit szolgálnak fel.

Felejthetetlen élmény a piacon

A La Rambla közepén létezik egy piac, ahol a színek és illatok zavarba ejtő sokaságával találkozhatunk. A Boqueria piac látványa mindent felülmúl, a zöldség- és gyümölcsstandok roskadoznak az egzotikusabbnál egzotikusabb áruktól, a halaspultoknál többféle kagylót, rákokat, halakat, tengeri herkentyűket mérnek kilóra. A halakat, rákokat, kagylókat és csigákat nem a part menti vizekben fogják a halászok. Kár kihagyni az előrecsomagolt kókuszfalatocskákat, vegyesgyümölcs-mixeket és a frissen facsart gyümölcsleveket.

A foci

A foci rajongóinak természetesen lehetetlen úgy elhagyni a várost, hogy ne vegyenek részt egy FC Barcelona-meccsen vagy csak egyszerűen egy stadionlátogatáson. Ez  a világ egyik legnagyobb múltú, és jelenleg az egyik legjobb focicsapatának stadionja, mely  1957-ben nyílt meg. A stadion 99 ezer néző befogadására alkalmas, és ezzel Európa legnagyobb arénájának számít.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2022. MÁRCIUS Szökőkútcsodák a Földön
Az ember régóta épít szökőkutakat azért, hogy a köztereket hangulatosabbá tegye. Íme néhány a világ legimpozánsabb alkotásai közül, amelyeket fotóinkon most otthon ülve is megcsodálhatunk.
Szabadidő 2022. JANUÁR 6 ok, amiért Japán az egyik legkülönösebb hely a Földön
Az ázsiai szigetország az év minden szakában olyan látványosságokat tartogat, amelyekkel máshol biztosan nem találkozunk.
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Természeti kincsek az ős-Alföldön
Közel negyven éve, 1982-ben jött létre a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet, amely az ősi Alföld egyetlen fennmaradt darabját őrzi.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu