Egészség

Ami nélkülözhetetlen a családi nyaraláshoz
Sokan kérik ki a véleményemet az ideális házipatika összeállításában, amiben mindig örömmel segítek. (x)

Gyógyszertári asszisztensként dolgozom egy XI. kerületi patikában. A páromat már eleve úgy ismertem meg, hogy tudta, nekem bizony sokszor hétvégén is dolgoznom kell. Abban maradtunk, hogy akkor van az ő „énideje”, így tulajdonképpen mindenki elégedett; szombaton és vasárnap is szeretek bent lenni a gyógyszertárban, mert ilyenkor az emberek nem rohannak annyira, jobban elviselik, ha sorban kell állniuk. A vényköteles gyógyszerek kiváltása mellett sokan kérik ki a véleményemet az ideális házipatika összeállításához is. Szerencsére egyre tudatosabbak a vásárlók, és azt is könnyű belátni, hogy ha van otthon fájdalomcsillapító, lázmérő, fertőtlenítő és Leukoplast sebtapasz, akkor az első ijedtségen könnyebben továbblendül az ember, és a gyors segítség után már nyugodtabban lehet mérlegelni, hogy hogyan tovább.

Kicsit hasonló a helyzet a nyaralás előtti felkészüléssel. Én úgy látom, hogy a nagy utazásra egyre többen állítanak össze olyan kis úti patika csomagot, ami sok helyet nem foglal, de úgy működik, mint egy biztosítás: az a legjobb, ha egyáltalán nincs rá szükség, de már a meglétének a tudata is megnyugtató. Szóval az állandóan szedett gyógyszerek, a fájdalom-, és lázcsillapítók, hányinger és gyomorégés elleni szerek, a csípés kezelésére való készítmények, szemcseppek és a megfelelő fényvédő mellett külön kategória a sérülés esetére összeállított szett. Az én gyógyszertári tapasztalatom azt mondja, hogy az apróbb sérülések kezelésének fontosságára kevesebben gondolnak, pedig ezek ellátására gyakrabban van szüksége a gyerekekkel utazóknak, mint a legtöbb gyógyszerre.

Következő cikk

Szerintem utazzon velünk sebfertőtlenítő oldat, égési sérülésre való spray, hámosodást elősegítő krém, és persze Leukoplast, fertőtlenítő, géz, olló, csipesz, pólya is. Amikor mindezt felsorolom, sokan úgy reagálnak, hogy „de az autóban van elsősegély doboz…” Ennek elvileg valóban így kell lennie, hiszen kötelező tartozék, ott a helye az elakadásjelző háromszög és a tartalék izzókészlet mellett, de tegye mindenki a kezét a szívére: ki az, aki átnézte ennek a tartalmát…? Másrészt az úti patika csomagban csupa olyan dolog van, ami később, otthon is kellhet.

Visszatérve a Leukoplastra: nem mindenki tudja, de ez egy gyógyszertári termék, rajtunk kívül csak a gyógyászati segédeszközöket árusító üzletekben lehet megvásárolni. A gyártó több tucat terméke közül kell kiválasztani a legmegfelelőbbet, ami egyszerűbb, ha tanácsot kap az ember. Én már alaposan beleástam magam a témába, ezért pontosan tudom, hogy a nyaralásra induló családoknak a Leukoplast vízálló sebtapaszra, az aqua pro-ra van szükségük. Lég- és vízpára áteresztő, segítve ezzel a felázás megelőzését, ugyanakkor vízálló, azaz a ragtapaszt viselők mosakodhatnak, fürödhetnek és úszhatnak vele, mégis megvéd a víztől és a szennyeződésektől. Van rajta egy fóliaréteg, ami mikrobiológiai védőgátként szolgál, elzárva a sebet a kórokozóktól, víztől és szennyeződésektől, még nehéz körülmények között is. Az örökmozgó gyerekek esetén különösen fontos, hogy az aqua pro megbízhatóan tapad és rugalmas. Úgy tervezték, hogy akkor is biztosan a helyén maradjon, ha mozgásban vagyunk. Az én gyerekkoromban – ha nem mondtam volna, 52 éves vagyok – a ragtapasz eltávolítása még külön dráma volt. Erősen ragadt, hát erősen kellett húzni, hogy lejöjjön, ami persze kellemetlen volt. Ma már ezt másképpen oldják meg; az aqua pro sebpárna része nedvszívó, mégsem ragad a sebbe. Többféle méretben és formában érhető el, hogy megfelelően illeszkedjen a különböző testrészekre.

Legutóbb bejött hozzám a patikába egy korombeli úr. Láttam, hogy felcsillan a szeme, amikor meglát, és alig bírta kivárni a sorát, mert annyira el akart valamit mondani. Én persze nem emlékeztem rá, hiszen előfordul, hogy egyetlen napon 50 vásárlót szolgálok ki, és adok tanácsot. Szóval az úr nem is akart venni semmit, csak el akarta mesélni, hogy a nyolc éves kislánya elvágta a lábát az Adria-partján, és biztos volt benne, hogy onnantól kezdve csak a nyugágyból nézheti, ahogy a többiek egész nap a vízben játszanak. „Én voltam a hős apa, aki megmentette a lányom nyaralását” – mesélte. „Nem volt nagy a vágás, tettem rá egy vízálló Leukoplast aqua pro-t. Izabella óvatosan ment be a vízbe, félt, hogy a sós tenger majd csípi a sebet, de semmi. Pár perc múlva már csak a fejét láttam a bójáknál… Mit mondjak, bár minden ilyen egyszerűen megoldható lenne! Köszönöm.” – mondta, és mielőtt válaszoltam volna, már el is ment. Mindössze annyit mondtam volna, hogy a Leukoplast termékekkel kapcsolatban ez a tipikus visszajelzés.

 

A Leukoplast termékek gyógyászati segédeszközök. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát! A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2024. MÁJUS Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
Egészség 2024. MÁJUS Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚLIUS 5 tipp a nyári folyadékpótlásra
Ma már mindenki tudja, mennyire fontos a folyadékpótlás a kánikulában. A részletek azonban kevésbé ismertek.
02
Egészség 2024. JÚLIUS Fogyasztó zöldségek
Mindegy, milyen évszak van: a zöldségek állnak rendelkezésedre, hogy segítsenek egészségesnek, szépnek, fittnek maradnod. Vagy ha éppen fogyni akarsz.
03
Egészség 2024. JÚNIUS A szuperzöldség titka
Közismert, mennyire egészséges étel a brokkoli. De miért számít szuperzöldségnek?
Menu