Egészség

5 megdöbbentő orvosi csoda
Aki kedveli az orvosi sorozatokat, több csodát is láthatott már. Az interneten számos olyan esetről olvashatunk, amelyek valóban megtörténtek.

Orvosi csodák naponta kapnak helyet a különböző médiumok híradásaiban, igaz, valóságtartalmukat csak korlátozottan tudjuk ellenőrizni. Az emberi szervezettel kapcsolatos megmagyarázhatatlan jelenségek néhány évszázaddal ezelőtt még a vallásos érzületet is táplálták, vagy legalábbis erre használta őket az egyház és a kézzelfogható bizonyítékokra áhítozó hívők serege. Ma már ezek az esetek talán inkább arra figyelmeztetnek, hogy belássuk, és időről időre figyelmeztessük magunkat: közel sem tudunk mindent az emberi szervezetről, és a mindenhatónak gondolt tudomány még egyáltalán nem tart ott, ahol mi, gyógyulni vágyók szeretnénk.

Az orvosi csodák között szerencsére olyanok is vannak, amelyekben egy-egy úttörő orvosi beavatkozást követett megmagyarázhatatlan, de örömteli gyógyulás. A következőkben ezekből mutatjuk be a legérdekesebbeket.

Csodálatos menekülés

Shannon és Mike Gimbel azt a szomorú hírt kapta az orvosaitól, hogy ikergyermekeik közül az egyiket el kell távolítani az anya méhéből, különben mindketten életüket vesztik. Miután meghozták a nehéz döntést, hogy a gyengébb gyermekükről lemondanak, orvosuk, Kent Heyborne új javaslattal állt elő. Felvette a kapcsolatot egy utahi sebészcsoporttal, amely lézeres műtét segítségével szétválasztotta az ikrek közös vérkeringését, így két hónappal később mindkét kislány egészségesen született meg.

Szív nélkül élni

A tizennégy éves D’Zhana szíve megnagyobbodott, ezért átültetésre volt szüksége. A régi szívét azonban még az előtt ki kellett venni, hogy újat találtak volna számára, így a lány négy hónapig élt úgy, hogy két mesterséges pumpa segítségével áramoltatták a vért a testében.

Szemfog, szó szerint

A 42 éves, Angliában élő Martin Jones balesetben vesztette el látását. Tíz évvel később az egyik fogának egy részét ültették be a szemébe, és hamarosan újra látott. A brightoni Sussex Szemklinika úttörő munkát végzett ezzel az operációval.

Köszönet a póknak

David Blancarte egy motorbalesetet követően már húsz éve tolószékben élt, amikor megcsípte egy pók, és hamarosan újra járni kezdett. A pókcsípés miatt ugyanis kórházba került, ahol fizikoterápiás kezelés közben az egyik nővér felfedezett egy rögöt a lábában. Lefuttattak néhány tesztet, és öt nappal később Blancarte saját lábán hagyta el a kórházat. (Ezt az esetet mellesleg a Doktor House sorozatban is feldolgozták, bár ott nem pókcsípés miatt került kórházba a páciens.)

Ima vagy orvoslás?

Jordan Taylor koponyája egy autóbalesetben levált a hátgerincéről. Az orvosok egy százalék esélyt adtak a túlélésére. A gyülekezet, ahova a Taylor család tartozott, hallott a balesetről, és imádkozni kezdtek a fiú gyógyulásáért. A hír gyorsan terjedt, és idővel már legalább húsz templomban imádkoztak a csodáért. Hogy ez volt-e az oka, nem tudni, de három hónap múlva – drótokkal és csavarokkal a testében – Jordan visszatért az iskolába.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2023. ÁPRILIS Elismerés kiváló orvosoknak
A Richter Érdemérem célja, hogy elismerje az orvosok mindennapi munkáját, és támogassa az olyan innovatív ötletek, jó gyakorlatok adaptálását. (x)
Szabadidő 2023. MÁRCIUS 5 lenyűgöző szerencsehozó hely a Földön
Ha régóta nem mosolygott rád Fortuna, érdemes lehet ellátogatnod a most következő helyekre!
Szabadidő 2021. MÁJUS Lenyűgöző vallási helyek a Földön
Ezek azok a csodálatos helyek, amelyek évszázadok óta emberek millióinak képesek hitet, megnyugvást, védelmet és szeretetet biztosítani.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. MÁJUS Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
03
Egészség 2024. MÁJUS Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)
Menu