Egészség

4 érv a jó alvás mellett
Időnként, különösen a dolgosabb időszakokban, hajlamosak vagyunk elfeledkezni az alvás fontosságáról. Pedig a nyugodt éjszakák jelentősége sokkal nagyobb, mint gondolnánk! (x)

Az alvás közben zajló folyamatokat még mindig csak részben ismeri a tudomány. Az azonban újra és újra bebizonyosodik, hogy a pihentető, mély éjszakai alvásnak nagy szerepe van egészségünk megőrzésében, a kiegyensúlyozott mindennapokban. Lássuk, milyen érvek szólnak a jó alvás mellett, miért kell neked is jobban odafigyelned a nyugodt éjszakákra.

Alvás nélkül könnyebben megtalál a betegség

A folytonos betegeskedések, téli meghűlések helyett az időnket és energiánkat fordítsuk inkább a kitűzött célok elérésére! Ehhez azonban megint csak arra van szükség, hogy eleget és jól aludjunk. Az immunrendszer megfelelő működéséhez ugyanis pihentető alvásra is szükség van. Aki keveset alszik, könnyebben kapja el a télen egyébként is gyakori légúti betegségeket, így nehezebben boldogul munkában és tanulásban egyaránt. Több korábbi kutatás igazolta az összefüggést az alváshiány és a krónikus betegségek megjelenése között. 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek veszélyeztetik azokat, akik nem szánnak elegendő időt a pihenésre.

Kialvatlanul nem lehet fogyni

A pihenés hiánya a zsírpárnák megjelenéséhez is hozzájárul. Egy korábbi vizsgálat beszámolt arról, hogy kialvatlan állapotban lehetőleg ne induljunk bevásárolni, mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a magasabb szénhidráttartalmú élelmiszereket kosárba tenni. Az alváshiány miatt többet eszünk, ilyenkor ugyanis megemelkedik az éhséget jelző ghrelin hormon szintje a szervezetben, a jóllakottság érzését jelző leptin hormoné pedig csökken. Ha a terveid között szerepel az álomalak elérése, első lépésként tervezd meg, hogyan szánhatsz több időt a pihenésre!

Fáradtan a leszokás is nehezebb

Aki keveset alszik, könnyen olyan körforgásba kerülhet, amelyből nehéz kiszállni. Ha túlhajszolt, stresszes vagy, emiatt napközben gyakran rágyújtasz, és kávéval tartod ébren magad, a szervezeted hamarosan komoly energiahiánnyal jelzi majd, hogy pihenésre, feltöltődésre van szüksége. Ha ekkor sem változtatsz a napirendeden, inkább még több koffeinnel és nikotinnal pörgeted fel magad, akkor még messzebb kerülsz a füstmentes mindennapoktól.

Álmosan romlik a teljesítőképesség

Az agy fontos feladatot lát el éjszaka, ezt azonban csak alvás közben tudja maradéktalanul elvégezni. A pihentető alvás alatt távolítja el a neuronokból azokat a feleslegessé vált fehérjéket, amelyek napközben, az ébrenlétben zajló idegrendszeri folyamatok melléktermékeként keletkeztek. Ha az alvásidő rövidsége miatt erre nincs elég ideje, a fehérjék az agysejtekben maradnak, hátráltatva a másnapi munkát, az összeszedett gondolkodást. A kialvatlanság miatt tehát csökken a kreativitás, a teljesítőképesség, lassul az új információk feldolgozása, romlik a memória és a problémamegoldó képesség is.

Következő cikk

Egy 2011-ben indult, nyolc évig tartó, több mint 6376 (65 évnél idősebb) személy részvételével lezajlott vizsgálat eredményei alapján azok, akik éjszakánként öt órát, vagy annál kevesebbet alszanak, közel kétszer valószínűbben lesznek demensek azokhoz képest, akik hosszabb ideig alszanak. A demencia megjelenésének kockázata szintén magasabb azoknál, akik számára legalább 30 percbe telik, mire sikerül elaludniuk! A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás tehát a szellemi teljesítőképességünk és a jó memóriánk megőrzésének egyik legfontosabb eleme.

A mennyiség és a minőség is számít

A fentiek alapján jól látható, hogy ha tartósan a szükségesnél kevesebbet alszunk, akkor az nem csak a külsőnkön hagy nyomot, hanem hangulatunk, egészségünk is megsínyli. Egy felnőtt ember napi alvásszükséglete 7 és 8 óra között mozog, de nem elég, ha csak a mennyiségre figyelünk. Nagyon fontos a pihentető alvás! Vagyis nem elég, ha valaki elegendő ideig alszik, ha alvás közben többször ébred, nehezen alszik el, horkol, vagy egyéb alvással kapcsolatos panasza van. Fontos az alvás minősége az alvás mély, memóriát erősítő szakaszainak természetes ritmusa. 

Segítség a természetből

A minőségi alvásban és az egészséges (agyi) vérkeringés fenntartásában nyújt segítséget a kettős hatású Nottevit Focus Sleep® kapszula. Hozzászokást nem okozó, garantált hatóanyag tartalmú macskagyökér-, komló- és golgotavirág kivonatokkal segíti az esti stresszoldást és a nyugodt, pihentető alvást, emellett további három növényi kivonattal (bakopa, páfrányfenyő – Ginkgo biloba – és rózsagyökér (Rhodiola) támogatja a megfelelő (agyi) vérkeringés, ezáltal pedig a megfelelő agyi működés és kognitív funkciók fenntartását.

A Nottevit Focus Sleep® itt megvásárolható!

A Nottevit Focus Sleep® kapszula rendszeres szedését azoknak ajánljuk, akikkel előfordul, hogy esténként a stressz miatt nem vagy csak nehezen tudnak elaludni, nem alszanak eleget, vagy éjszaka során felébrednek, és a kialvatlanság mellett a memória, a gondolkodás, a kognitív funkciók megőrzéséhez is szeretnének segítséget kapni. Kifejezetten javasolt 40 év felettieknek, akik szeretnék minél hosszabb távon megőrizni mentális teljesítőképességüket és memóriájukat, az alváshigiénia javítása mellett.

szerző: M. Kovács Szilvia
Egészség 2024. MÁJUS Agyunk fantasztikus titkaira derült fény
Agyunk működése bizony még meghaladja az értelmünket. Ugyanakkor az agykutatók újra és újra ámulatba ejtenek minket. (x)
Egészség 2023. OKTÓBER Az Alzheimer-kór kockázata csökkenthető!
Mit tehetsz szellemi frissességed megőrzéséért? Fogadd meg az agy „karbantartására” szolgáló életmódtanácsainkat és tippjeinket! (x)
Egészség 2022. AUGUSZTUS 6 meglepő érdekesség az agyról
Vajon min múlik az agyunk állapota, a jó memória vagy a fitt szellem? Az ismert tényezőkön túl van itt néhány meglepő érdekesség.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. MÁJUS Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
03
Egészség 2024. MÁJUS Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)
Menu