Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A természet ősszel is gondoskodik arról, hogy ne mesterséges bogyókkal kelljen erősítened az immunrendszeredet. A szőlőt, az almát és a diót több ezer éve használjuk anélkül, hogy tudnánk, miért tesz jót a szervezetünknek. Ma már néhány szakkifejezéssel is meggyőzőbbé tehetjük az őszi finomságok jótékony hatásáról írt beszámolónkat.
Szőlő
A szerencsésebbek csak kimennek a kertbe egy fürtért, de most akár a piacon vagy a boltban is könnyen, olcsón elérhető gyümölcs. Nem csupán cseppfolyósítva-erjesztve kiváló a vérkeringés karbantartására, szemezgetve is jótékony hatású, elsősorban a hajszálerek erősítésére. A szőlő – főként a piros szőlő – ugyanis gazdag antioxidáns hatású antociánokban, így természetes tisztító és méregtelenítő hatású. Az allergiás reakciók csökkentésével képes stabilizálni az immunrendszer állapotát, de a rák megelőzésében szerepet játszó ellágsavat is tartalmaz.
Bogyóját nem csupán a fürtről csipkedve fogyaszthatod, kis fantáziával és némi súgással alapanyagként is jó hasznát veheted. Pofonegyszerűen és gyorsan készíthetsz belőle rendkívül egészséges üdítőitalt is.
Tisztító szőlőital
Hozzávalók (1-2 személyre):
20 szem mag nélküli szőlő
6 szár zeller
1 kigyóuborka
maroknyi vízitorma
Préseld le a hozzávalókat egy gyümölcsprésen úgy, hogy váltogatod a szőlőt, a zellert, az uborkát és a vízitormát. Jól keverd össze, és azonnal idd meg.
Alma
Az alma hatékony tisztítószer, rostban gazdag, így segíti a salakanyagok kiürítését a szervezetből. Nagy mennyiségben tartalmazza a pektin nevű rostfélét, amely megköti a koleszterint, a méreganyagokat, a nehézfémeket, és felgyorsítja kiválasztódásukat. Az almában található flavonoid gyulladásgátló, segít az allergiás reakciók csökkentésében, és az olyan gyulladásos betegségek enyhítésében, mint például az ízületi gyulladás. A kutatások eredménye szerint az alma fogyasztása a tüdő működésére is jótékonyan hat.
Sült alma
Hozzávalók (2 személyre):
55 g vaj
4 teáskanál ribizli
4 teáskanál nyers nádcukor
4 teáskanál mandulapehely
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szerecsendió
2 db rétesalma, meghámozva, kimagozva
2 evőkanál természetes savanyított tejszín
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Az alma kivételével keverd össze a hozzávalókat egy tálban. Felezd el a keveréket, és töltsd meg az almákat. Ezután tekerd őket egyenként alufóliába, és süsd 20 percig. A savanyított tejszínnel a tetején tálald.
Dió
Hogy serkenti az agyműködést, régóta tudjuk, hiszen magas B-vitamin-tartalmánál fogva energiát ad, élénkít. Ezen túl glutationt tartalmaz, amely egy fontos antioxidáns, a limfocita immunsejtek fejlődésének fontos feltétele. Magas E-vitamin-tartalma nagyban hozzájárulhat a bőr egészségének védelméhez is.
Diós tésztasaláta
Hozzávalók (4 adaghoz):
4 evőkanál dió, apróra vágva
350 g teljes kiőrlésű lisztből készült tészta, megfőzve
3 db nagy paradicsom, gerezdekre vágva
1 marék rukkola
2 evőkanál friss bazsalikom
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
4 evőkanál dióolaj
2 evőkanál balzsamecet
Egy nagy tálban keverd össze a hozzávalókat, kivéve a fokhagymát, az olajat és az ecetet. Az utóbbiakat keverd össze, majd locsold a salátára. Azonnal tálalhatod.