Szépség

Így ápold a cipőidet, hogy sokáig szépek maradjanak!
A most következő jól bevált trükkök segítségével cipőid úgy fognak kinézni, mintha aznap vetted volna őket!

A mindennapos használat komolyan megviseli a lábbeliket, melyek az idő előrehaladtával elkerülhetetlenül elhasználódnak. Érdemes tehát gondot fordítani a megfelelő ápolásra, így amellett, hogy sokáig viselhetjük kedvenc cipőnket, még pénzt is spórolhatunk!

Vedd figyelembe az időjárást!

Ha esik az eső, rendkívül fontos, hogy olyan cipőt válassz, amely megbirkózik a csapadékkal! Ha hirtelen elkapna egy váratlan zápor, távolítsd el a felesleges nedvességet, majd tömd ki a cipőidet száraz újságpapírral, amint leveszed őket! Sose tedd a lábbelit közel a fűtőtesthez, mert gyorsan kiszárítja, s ezzel nő annak esélye, hogy berepedezik.

Tedd vízállóvá a cipőidet!

Ha impregnáló sprayt alkalmazol, jelentősen meghosszabbíthatod cipőd élettartamát. Az impregnáló réteg megóvja a cipőt a nedvességtől, ami különösen fontos a kényes velúrdarabok esetében. Már a vásárlás után érdemes azonnal befújnod vízlepergető hatású sprayjel a lábbelit, így megelőzheted a későbbi problémákat. Attól függően, hogy milyen anyagból készült a cipőd, különböző termékek állnak rendelkezésedre! Mindig ügyelj arra, hogy a megfelelő impregnáló sprayt válaszd a cipők igényeinek megfelelően!

Hatékony megoldások foltok ellen

A műbőr cipődről akkor sem kell lemondanod, ha nedvességtől kicsapódó fehér "sófoltok" borítják! Készíts tisztítófolyadékot egy rész ecetből és három rész vízből! Márts bele egy pamutrongyot a keverékbe, majd töröld át vele a cipőt! Ez a módszer szagtalanításra és fertőtlenítésre is remekül alkalmas. Ha elkészültél, hagyd, hogy a lábbeli magától megszáradjon. A zsíros olajos foltok eltüntetésére a legjobb, ha hintőport szórsz a cipőre (kivéve, ha velúrból készült), amely néhány órán belül felszívja a makacs foltokat, és megszünteti a kellemetlen lábszagot.

Ügyelj a megfelelő tárolásra!

Ahhoz, hogy sokáig szépek maradjanak, fontos, hogy megfelelően védett és biztonságos helyen tárold a cipőidet! Tartsd őket távol a közvetlen napfénytől, és a különböző hőforrásoktól. Soha ne dobáld egy halomban a cipősszekrénybe, helyette tedd őket dobozokba, így megelőzheted, hogy karcolások keletkezzenek rajtuk! A formájuk megőrzéséhez használj sámfát, és lehetőség szerint soha ne viselj túl sokáig egyetlen cipőt, inkább váltogasd őket!

Használj cipőkanalat!

Lábunk nem mindig csúszik bele könnyen a cipőbe, előfordul, hogy kicsit erőltetni kell, így sérülhet a cipő boka körüli érzékeny része. A cipőkanállal megakadályozhatjuk, hogy letapossuk a sarokrészt, ezáltal sokáig megőrizhetjük a lábbeli formáját.

Válassz minőségi cipőkrémet!

Fordíts időt a polírozásra és a kondicionálásra is, mielőtt cipőid kopott külsőt öltenek. Ügyelj arra, hogy jó minőségű cipőpasztát válassz, amelyet magába szív az anyag, s amely táplálja és frissen tartja a bőrt. Kerüld az olyan krémeket, amelyek megülnek a bőr tetején, ezek ugyanis csak átmeneti megoldást nyújtanak, és a nadrágodat is befogják. Míg a bőrcipőket érdemes hetente egyszer pasztával bekenned, addig a lakkbőrcipőkhöz vegyél lakkbőrápoló olajat vagy krémet. A velúrdarabokhoz használj velúrtisztító eszközöket és sprayt, a vászoncipőket pedig egy kevés folyékony mosószerrel is megtisztíthatod!

szerző: M. Kovács Szilvia
Szépség 2023. MÁJUS 10 főbenjáró divatbűn
Öltözködésükben még a sztárok és a topmodellek is követnek el időnként szarvashibákat. Melyek a legfőbb divatbűnök?
Szépség 2022. NOVEMBER Mire figyelj cipővásárláskor?
Jönnek az esős, hideg napok, hónapok. Ilyenkor igen gyakori, hogy új lábbeli után kell néznünk.
Egészség 2021. JÚNIUS Mezítláb vagy cipőben jobb?
Nyáron, ha tehetjük, szívesen járunk mezítláb. Mikor egészséges, és mikor veszélyes választás?
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚNIUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
02
Szépség 2024. MÁJUS Fiatalító arcpakolások - gyorsan és olcsón
Varázsold tisztává, feszessé, sugárzóvá az arcod! Ehhez elég, ha egy szép nyári reggelen körülnézel a piacon.
03
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Menu