Egészség

Az érintés 7 érdekes hatása
A simogatás, ölelés nem csak kellemes érzés. Hosszabb, egészségesebb életet nyersz vele.

Legkiterjedtebb felületű szervünk a bőr, és úgy viselkedik, mint valami kommunikációs csatorna. Az érintéssel hormonok szabadulnak fel, az idegrendszer, a keringés, az anyagcsere működése kiegyensúlyozottabb lesz.

Újszülött kortól egész életünk során fontos, hogy naponta részesüljünk szeretetteljes érintésben. Itt nem a szexualitással összefüggő érintkezés játszik csak szerepet, hanem minden bőrkontaktus, melyet családtagjainktól, barátainktól kapunk, és mi is viszonozzuk. Hajlamosak lehetünk megfeledkezni róla, hogy ne csak szavakkal teremtsünk kapcsolatot. Fejezzük ki vonzalmunkat, érdeklődésünket egy simítással, szeretetteljes öleléssel vagy rövid masszázzsal.

Eltérő szokások fákon és földön

Etológusok megfigyelései szerint a főemlősök, különösen a majmok, az ébren töltött óráikban legalább 20-30 percen keresztül tisztogatják egymást, igazgatják társaik bundáját. Az embereknél az érintés gyakorisága országonként eltérő. Angliában nélkülözik leginkább, a barátok szinte soha nem ölelik meg egymást, nem érnek a másik bőréhez. Ezzel szemben a franciák óránként mintegy 110 apró érintésben részesülnek, a győztes pedig Puerto Rico, ahol a barátok 180 érintést is válthatnak.

Születéstől létfontosságú

Az újszülöttek szinte folyamatosan igénylik a testi közelséget, hiszen jelentősen hozzájárul fejlődésükhöz. Tiffany Field gyermekorvos az érintés erejét kutatta csecsemőknél. Az általa megfigyelt koraszülött babák, akik édesanyjuk ölelése mellett finom masszázsterápiát is kaptak, 47 százalékkal gyorsabban gyarapodtak, mint a hagyományos kezelésben részt vevő társaik. Sok szülő azt hiszi, a gyakori ringatás, kézben tartás elkényezteti a kisbabákat. Ez tévedés, ezért soha ne hagyjuk hosszan, magányosan sírni a babákat!

Fogj finoman, hogy ne fájjon

A szeretetet kifejező érintések hatására fokozódik a szervezet természetes fájdalomcsillapító anyagainak termelődése. Az oxitocin és az endorfin felszabadulása mérsékli a fejfájást, a mozgásszervi és gyulladásos betegségeket kísérő kellemetlen tüneteket. Nem véletlen, hogy a gyerekeket, ha megütik magukat, egy vigasztaló öleléssel lehet leginkább megnyugtatni. Várandós anyukák vajúdás alatti fájdalmát is csökkenti, ha párjuk átöleli őket, finoman masszírozza hátukat, derekukat.

Szívélyes ölelés a szívünkért

A magas vérnyomással élők kiegészítő gyógymódja lehet a simogatás, amelytől a percenkénti szívverések száma csökken, így a szív később fárad. Növekszik az energiaszint, hiszen ugyanannyi idő alatt több, tápanyagban dús vér jut a sejtekhez. Az idegrendszeren keresztül kifejtett hatás is érinti a szív- és érrendszert. Az ölelés feszültséget old, lazítja az izmokat, nyugtatja az elmét, így a vérnyomás nagyobb eséllyel tér vissza a normális tartományba.

Vírusölő simítás

A gyengéd érintés az energiaközpontunkkal, a napfonattal teremt kapcsolatot. Ez a csecsemőmirigy működését aktiválja, mely az immunrendszerünk fontos szerve. A pennsylvaniai orvosi egyetem 400 felnőttet vizsgált két héten keresztül. Feljegyezték, kinek mennyi testi érintés jutott az adott időszakban, majd megfázást okozó vírust juttattak a szervezetükbe. Akik a legtöbb érintést kapták családtagjaiktól, egészségesek maradtak, szemben azokkal, akik hiányt szenvedtek az érintésben.

Nyugalom és éles memória

Minden korosztály agyi tevékenységét kedvezően befolyásolja a bőrkontaktus. Autizmussal élő gyermekeket vizsgálva kiderült, hogy tüneteik csökkennek, ha gyengéd masszázsban részesülnek. Az eredmény meglepő, hiszen általában ezek a gyerekek nem szeretik az érintést. Egészséges diákoknál javul a tanulási képesség, ha szüleiktől, barátaiktól rendszeresen ölelést kapnak. A figyelemzavaros tinédzserek sokkal hosszabb ideig képesek koncentrálni, ha tanáraik, hozzátartozóik időnként megsimítják vállukat, arcukat. Az idősek körében az Alzheimer-kór esélyét is csökkenti az érintés, s ha már utolérte őket a betegség, ez a módszer lassítja a folyamatot.

Jókedvre derít, szorongást old

A depresszióra leginkább azok hajlamosak, akik az izoláció miatt kevés érintésben részesülnek. Aki egyedül él, gondoskodjon róla, hogy barátaival, távolabbi rokonaival ne veszítse el a kapcsolatot, hiszen tőlük együtt érző érintéseket remélhet. A szerotonin és a dopamin nevű ingerületátvivő anyagok kibocsátása ilyenkor megemelkedik, ezek felelősek a kiegyensúlyozott lelkiállapotért. A GABA rövidítésű anyag a feszültséget oldja, krónikus szorongástól szenvedőknél segítséget jelent. A társként mellettünk élő állatok simogatása is javítja a hangulatot. Egy kisállat örökbe fogadásával mindkét fél nyer.

szerző: M. Kovács Szilvia
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Egészség 2022. JÚLIUS Gyógyító kedvenceink
Az állatok gyógyító erejét több kutatás igazolja. A terápiás lehetőségeket napjainkban egyre több területen alkalmazzák: gyógypedagógiában, kórházi betegek felépülésében, tanulási nehézségek leküzdésére szolgáló programokban és egyes pszichiátriai foglalkozásokban.
Egészség 2022. MÁJUS Az érintés meglepő hatalma
A gyengéd érintések, a simogatások, az ölelések, a megnyugtató vagy bátorító kézszorítás a szeretet, az együttérzés megnyilvánulásai. Ami a léleknek jó, a test számára is egészséges.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. ÁPRILIS Saláta a vitaminkészletek feltöltésére
Olcsó, gyorsan és egyszerűen összeállítható saláták, amelyek biztosan feltöltik a tél folyamán kiürült vitaminkészleteidet.
02
Egészség 2024. MÁRCIUS A legjobb memóriajavító ételek - receptekkel
Tudtad, hogy vannak ételek, amelyek serkentik az agyműködést? Bemutatunk párat, sőt, recepteket is ajánlunk!
03
Egészség 2024. MÁRCIUS A 6 legbiztosabb tipp, hogy legyőzd a tavaszi fáradtságot!
Ha belenézel a tükörbe, fáradt, kimerült arc, fakó bőr néz vissza rád? A természet segítségével újra erőre kaphatsz.
Menu