Szabadidő

Viva Las Vegas!
Las Vegas az amerikai álmot kereső kalandorok, boldogsághajhászok és legújabban a gyermekekkel kiruccanó családok úti célja.

A bűn városa a legendás 66-os út szomszédságában fekszik, az amerikai álmot kereső kalandorok, szerencsevadászok és a féktelen szórakozásra vágyók úti célja volt évtizedeken keresztül. Nevada állam oázisa vasúti munkások szálláshelye volt egykoron, majd a szerencsejáték legalizálását követően, a harmincas évektől sorra nyíltak a kaszinók, s mára a világ szórakoztatóipari fővárosává nőtte ki magát. 

A koronavírus miatti másfél éves zárlat után novemberben újra megnyílnak az Amerikai Egyesült Államok határai az Európai Unióból érkezők, így a magyar turisták előtt is. Itt a lehetőség, hogy személyesen fedezzük fel a nevadai kősivatagból kinőtt Las Vegast, a neonfényű álmok városát.

Nappal érdemesebb a környéken tenni kiruccanást, hiszen éjszaka ismerhetjük meg Las Vegas igazi arcát. Alig egy órányi autóútra fekszik a Hoover-gát, amelyet a világ újkori csodái közé sorolnak. A hatalmas vízerőmű Neveda és Arizona állam határán épült, egykoron a világ legnagyobbja volt. A gigantikus építmény nélkülözhetetlen szerepet tölt be három állam – Nevada, Arizona és Kalifornia – 20 millió lakosának édesvízhez jutásában, valamint közel másfélmillió háztartás elektromos áramellátásában. 

De milyen is a város, amelyik soha nem alszik? Las Vegas számos ikonikus épülete közül érdemes felkeresnünk a híres Stratosphere Towert, amely a maga 350 méterével a legmagasabb az összes épület közül, a tetején pedig még egy vidámpark is elfér. Az utcákat járva fejünk felett száguldhat el a város jellegzetes monovasútja, melynek kocsijai sofőr nélkül szállítják utasaikat az állomások között.

A gengsztermúzeum a szerencsejáték és a hozzá kapcsolódó szervezett bűnözés, a maffia ereklyéit vonultatja fel az 1930 és 1980 közé eső, kétes hírű "hőskorból". Érdekesség, hogy a múzeum ötlete Las Vegas egykori polgármesterétől származik, aki ügyvédként híres bűnözőket védett a törvény előtt. Közismert személyiségek viaszbábui között sétálhatunk Madam Tussaud panoptikumában, felkereshetjük a város természettudományi múzeumát, vagy a sajátos élményt kínáló Neon Múzeumot, ahol a korabeli utcaképet meghatározó neonfeliratokból, reklámtáblákból nyitottak érdekes tárlatot. 

A város főutcáját, a The Stripet a leghíresebb szállodák szegélyezik. Minden szálloda más-más stílusban épült: láthatsz Eiffel-tornyot a Paris Hotel előtt, de itt vannak a filmekből ismerős óriások is: a Ceasars Palace az ókori Róma világát idézi, esténként hatalmas lángnyelveket és vízfüggönyt lövell a The Mirage utcafrontjának vulkánja, a Bellagio előtt zenére koreografált táncot járnak a szökőkút 1200 fúvókájából magasba lövellő vízsugarak.

A sivatagi hőség csillapultával Las Vegas is feléled, fény- és színözönt zúdítva ránk. Mindenütt reklámfények villódznak, az aktuális éjszakai szórakoztató műsorokat hirdetve: bokszmérkőzések, cirkuszi mutatványok, táncos, zenés előadások közül válogathatunk, csak a pénztárcánk szabhat határt választásunknak, de ez Las Vegasban minden másra is igaz. Szupersztárok adják egymásnak a kilincset a város legnagyobb szállodáinak előadótermeiben. Minden műfajban minden napra több világsztár is jut. Csak győzzünk választani: Lady Gaga, Sting, Gwen Stefani, Shania Twain, Kiss, Maroon 5, The Rolling Stones, Usher, David Copperfield és számtalan más híresség showjára válthatunk jegyet még idénre.

A város járva megannyi kápolna eshet utadba, a gyors és bonyodalommentes házasságkötés lehetőségét nyújtva. Csupán a tizennyolcadik életévet kell betölteni, engedélyt vásárolni, és pár óra alatt gazdagabbak lehetünk egy férjjel vagy egy feleséggel.

A fény városában folyamatosan lüktet az élet, amit nem lehet megunni...

szerző: Takács Ágnes Emília
Egészség 2020. NOVEMBER Itt élnek a világon a legtovább!
A most következő helyeken nem ritka, hogy az emberek akár a 100 éves kort is megérik, időskorukban pedig boldogságban és egészségben töltik mindennapjaikat.
Szabadidő 2020. OKTÓBER A világ legbámulatosabb vasútvonalai
Legyen szó akár egy túráról a svájci Alpokban, akár egy kirándulásról a misztikus Ázsiában, az ember hamar rájön, hogy nem a cél a fontos, hanem az út, amelyen eljutunk odáig.
Szabadidő 2020. JÚLIUS A Föld legforróbb helyei
Az idei nyár bővelkedik a kánikulai napokban. Bolygónkon azonban vannak olyan helyek, ahol egész évben szélsőségesen forró az időjárás.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2022. JANUÁR Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!
02
Szabadidő 2022. JANUÁR Scorpions: új album, új turné
Februárban jelenik meg a világhírű német rockzenekar legújabb albuma, a Rock Believer. Azonos című világkörüli turnéjuk egyik állomása Budapest lesz, 2022. május 30-án!
03
Szabadidő 2022. JANUÁR Tökéletes receptek tejallergiásoknak
Kerülni akarod a laktózt és a tejfehérjét, de már kifogytál a használható receptekből? Összegyűjtöttünk párat, hogy felfrissítsük az ötlettárad!
Menu