Bátor Újrakezdők

Világhíres újrakezdők
A siker sohasem jön könnyen. Még a legnagyobbaknak is meg kellett érte küzdeniük. Ők azok, akik egy-egy bukás után sem adták fel és újrakezdték. Világhíres újrakezdők. Ismerd meg őket!

Kevesen ismerik fel a tényt, hogy a legrosszabb, ami valaha történt velük, talán a legjobb dolog is egyben. Katasztrofális hibák, személyes vagy szakmai bukások – ezek mind üzenetek, hogy át kell gondolnunk azt, ami nyilvánvalóan nem működik. És pontosan ezért fájnak annyira ezek a kudarcok.
 
A pszichológusok szerint az emberek természetükből fakadóan rettegnek a kudarctól, és kétségbeesnek ahelyett, hogy meglátnák az új lehetőségeket maguk előtt. Tudósok és kutatók sokat foglalkoztak a jelenséggel, és arra jutottak, hogy a bukás szükséges és fontos, bár nyomasztónak hathat, de mindig tanít valami újra, leckét ad, és segíti az előrelépést. „Mindenkinek csak javasolhatom: egyszer élje meg azt, hogy kirúgják, mert ez hihetetlenül jó lehetőség a tanulásra” – mondta egyszer Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője egy divatkonferencián. A mára legendás főszerkesztőt 1975-ben kirúgták a Harper’s Bazaartól, mert couture darabokat párosított raszta hajjal egy fotózáson. Az akkori fiatal újságírónak azt mondták, soha nem fogja igazán megérteni, miről szól ez a szakma. 1988-óta, immáron több mint 34 éve mégis ő a főszerkesztője a világ leghíresebb divatmagazinjának. Természetesen rajta kívül is számtalan kiváló példát láthatunk arra, hogy kellő elszántsággal és kitartással igenis talpra lehet állni még a legnagyobb bukások után is.
 
Walt Disney

Mára a Walt Disney név milliárdokat termel, a különböző mozifilmeknek és vidámparkoknak hála. Persze nem volt ez mindig így, Disney-nek minden centért keményen meg kellett küzdenie. A híres filmgyárost 22 évesen elbocsátották az újságtól, ahol dolgozott, mondván, „nem elég kreatív, és nincsenek jó ötletei”. 1921-ben aztán Kansas Cityben megalapította első animációs filmgyártó cégét, amely a Laugh-o-gram Studios nevet kapta. Egy évvel később azonban a cég csődbe ment, így Disney-nek már ételre és lakbérre is alig futotta. Utólag azt mondta, nem bánja, hogy így történt, hiszen a kudarcokból tanult a legtöbbet.

Később megalkotta Mickey egeret, melyet előterjesztett az MGM Stúdiónak is, ott azonban azt mondták, hogy az ötlet nem válhat be, mert a hatalmas egér biztosan megrémíti a nőket. Disney-t azonban semmi sem térítette vissza attól, hogy megvalósítsa elképzeléseit, 1923-ban bátyjával, Roy Oliver Disney-vel megalapította a Disney Brothers Cartoon Studiót, melyet ma The Walt Disney Companyként ismerünk, és a második legnagyobb médiatársaság az Amerikai Egyesült Államokban. Walt Disney-t 59-szer jelölték Oscar-díjra, ebből páratlan animációs filmjeinek köszönhetően 32-őt meg is nyert. A WaltDisney.com oldal szerint a mai napig őt ismerjük a legtöbb Oscar-díjjal jutalmazott személyként.

Következő cikk
 
Bill Gates

A híres milliomos 1995 és 2008 között a világ leggazdagabb embere volt, jelenlegi vagyonát körülbelül 120 milliárd dollárra becsülik. Gates mindig is hitt abban, hogy kemény munkával és kitartással elérhetjük a céljainkat. Azt vallotta, hogy ha intelligens vagy, és tudod, hogyan használd ezt az intelligenciát, bármilyen lehetetlennek tetsző álmot megvalósíthatsz. Bill Gates már gyermekkorától kezdve ambiciózus volt, igazi versengő típus, ám mégsem ment minden úgy, ahogyan elképzelte. Mielőtt megalapította a Microsoftot, kudarcot vallott nemcsak az egyetemmel, de az első vállalkozásával is.

Gates egy év után otthagyta a Harvard jogi karát, emellett a közeli barátjával, Paul Allennel alapított Traf-O-Data nevű vállalkozásuk is megbukott. A számítógépes programozás iránt érzett hajthatatlan szenvedélye azonban nem hagyta nyugodni, nem sokkal később felépítette a világ legnagyobb szoftvercégét. A Microsoft 1986-ban lépett a nyilvánosság elé, a növekvő részvényáraknak köszönhetően pedig Gates a következő évben milliomos lett, mindössze 31 évesen. Később elmondta, nehéz döntés volt, hogy otthagyja az egyetemet, és a kezdetekben még a szülei sem hittek a sikerében, de a kitartás végül meghozta a gyümölcsét.

Vera Wang

Vera Ellen Wang, New York egyik legfelkapottabb divattervezője mesébe illő menyasszonyi és haute couture koszorúslány-ruháival vált híressé. Kevesen tudják azonban róla, hogy műkorcsolyázó és újságíró volt, mielőtt 40 évesen belépett a divat világába. Bár a tervező megszállottan rajongott a műkorcsolyáért, ahhoz nem volt elég jó, hogy az olimpiai csapatba bekerüljön. Ekkor úgy döntött, ott hagyja a sportot, és valami új dologba kezd.  1989-ben tervezte első menyasszonyi ruháját, méghozzá saját esküvőjére.

Miközben a tökéletes ruha után kutatott, egyre frusztráltabban úgy érezte, nem megfelelő a menyasszonyi ruhakínálat: csupa hagyományos darab, melyekből hiányzott a kifinomultság. 1990-ben végül megnyitotta saját esküvői ruhaszalonját. A Vera Wang-ruhákat jellemző elegancia, finom részletek és frissesség gyorsan elnyerte az emberek tetszését, és a designer egy csapásra esküvőiruha-szupersztár lett! Mára nem csupán ruhákat, de parfümöket, ékszereket és cipőket is tervez, és olyan sztárok keresik a kegyeit, mint Michelle Obama, Mariah Carey, Victoria Beckham, Chelsea Clinton vagy Jennifer Lopez.

J. K. Rowling

Nem volt ez másképp J. K. Rowlinggal sem, a Harry Potter-könyvek világhírű írónőjével, aki a 20-as éveiben gyakorta küzdött depresszióval és öngyilkossági gondolatokkal, miközben a maga és kislánya megélhetéséért küzdött. Az írónőt állítólag kirúgták titkárnői állásából, mert túl sokat álmodozott, és nem a munkával foglalkozott. 1995-ben Rowling befejezte az ifjú varázslótanoncról szóló kéziratát, melyet több mint tizenkétszer utasítottak vissza, mire az egyik kiadó meglátta benne a lehetőséget. Azóta az írónő a becslések szerint több mint 500 millió példányt adott el.  

Köztünk élő példaképek

Az Ötvenentúl.hu Bátor Újrakezdők weboldala azokra a személyiségekre kívánja ráirányítani a figyelmet, akik ötven éves koruk után változtattak megszokott életükön, vagy értek el kiemelkedő eredményt. Példaképekre, akik új vállalkozásba, új karrierbe, vagy egy új ötlet megvalósításába kezdtek. Nincsenek kategóriák, nincs műfajmegkötés! A jelentkezők közül bátorságuk, társadalmi hasznosságuk és másokat ösztönözni képes erejük alapján választottuk ki azokat a példaképeket, akiket a Bátor Újrakezdők weboldalon bemutatunk. Ismerd meg őket!

szerző: Ötvenentúl.hu
Bátor Újrakezdők 2023. MÁRCIUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Egészség 2021. MÁRCIUS Amikor lehetetlennek tűnik az újrakezdés
Hogyan folytatja életét az artista súlyos balesete után? A testképzavarral küzdő anorexiás fiatal lány az életmentő kórházi kezelés után? A négygyermekes édesanya életének súlyos mélypontja után? (x)
Pénzügyek 2020. ÁPRILIS Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. MÁRCIUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
02
Bátor Újrakezdők 2022. SZEPTEMBER 10 hiba, amit az újrakezdők elkövethetnek
Az újrakezdés sohasem könnyű. Íme néhány buktató, amit mindenképp kerülj el!
03
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS Az 50 pluszos modell
Munkahelyi és magánéleti válságát követően néhány éve még kilátástalanul tekintett a jövőbe József Janka. Ma már sikeres modell, és filmekben is láthatjuk.
Menu