Pénzügyek

Védd magad az információdömpingtől!
Okostelefon, számítógép, tablet és tucatnyi hasonló kütyü nélkül ma már elképzelni sem tudjuk az életünket.

Valójában az információ- és adathordozóknak rengeteg előnyét élvezzük. Könnyen és gyorsan érhetünk el a világ bármely részén bárkit, juthatunk hozzá az olyan hírekhez, amelyek távoli földrészeken történtekről tudósítanak, „beszerezhetjük” a fontos tudnivalókat, virtuális kapcsolatot tarthatunk fenn régi és új ismerősökkel – hogy csak a leggyakrabban használt funkcióikat említsük.

A színe látszik csak, nem a visszája

Ezeknek „a kütyüknek”, illetve a programjaiknak a használata gyakran nemcsak a munkánkat, hanem a hétköznapi életünket is megkönnyíti. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy egy kisebb-nagyobb utazás előtt szinte másodpercek alatt tájékozódhatunk a különféle közlekedési eszközök menetrendjéről, a szálláslehetőségekről, árakról, vagy a web-kereskedelem elterjedésének köszönhetően házhoz rendelhetünk szinte mindent, a pizzától a ruhaneműig, a különféle használati eszközöktől, lakásfelszerelési tárgyaktól a színház-, koncert- és mozijegyig.

Az e-világ nyújtotta előnyök mellett azonban egyre több társadalomtudós, neurológus, lélekgyógyász és agykutató ad hangot annak az aggodalmának, hogy a mentális egészségünket is veszélyeztetheti a szinte percenként ránk zúduló információs áradat, az internet és a többfunkciós, ún. okostelefon közvetítésével.

A virtuális verseny vesztes győztesei

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint az információrobbanás megnövelheti a neuropszichiátriai betegségekben (pl. szorongás, depresszió, pánikbetegség stb.) érintettek számát az elkövetkező években. Ennek oka az, hogy az emberi agy a végletekig nem terhelhető, túlterhelése esetén nehezen tud ellenállni az információáradat által előidézett ún. adaptációs nyomásnak. Ez oda vezethet, hogy egyre többen bizonytalanodnak el lelkileg, mert nő bennük a zavarodottság a rájuk zúduló rengeteg információ következtében, egyre többen kérdőjelezik meg saját szellemi képességeiket, pedig csak az agyuk védekezik ösztönösen a túlterheléssel szemben. Persze sokan meg sem próbálnak védekezni a „kívülről” jövő információk ellen (belőlük lesznek a függők, vagyis a szenvedélybetegek), mások úgy vélik, akkor haladnak a korral, ha az elektronikai eszközökre hagyatkoznak ahelyett, hogy a saját gondolataikkal „felülírnák” a kapott ismereteket, híreket.

Okos kütyűk, sérült lelkű felhasználók?

Mint a tudós kutatók mondják, a hatalmas kapacitású tárolókban felhalmozott és valóban könnyen hozzáférhető információtömeg azonban csak növeli az ember elesettség- és kiszolgáltatottságérzetét. Ezért arra figyelmeztetik az e-társadalmak polgárait, hogy találják meg az egészséges határt, vagyis igyekezzenek tudatosan élni az internetes világ javaival, egyéni életükben próbálják megtalálni az érték- és mértékarányokat.

A társadalomtudósok szerint az egyre modernebb, többfunkciós ismerethordozók fejlesztőmérnökei, gyártói, forgalmazói szinte diktálják a vevőknek/felhasználóknak a tempót. Minél gyorsabbak, minél „okosabbak” a „szerkentyűk”, annál több információt továbbítanak az agyunkba, ingert az idegeinkbe. Ám ahogy egyre többet mozgunk a virtuális világban, az emberi kapcsolataink minőségét is „jó eséllyel” kedvezőtlen irányba tereljük, ami elmagányosodáshoz, negatív önértékeléshez vezethet, ez pedig megnöveli a pszichés és mentális betegségek kialakulásának kockázatát.

Védd magad „infodiétával”

Clay Johnson amerikai informatikus szakemberként az elsők között ismerte fel az internet és kapcsolódó technológiák, azaz az információs társadalom színe mellett a visszáját is. Munkájában ez utóbbiakra hívja fel azok figyelmét, akik már érzik, hogy nyomás alatt élnek, és szeretnének megszabadulni a szellemi tehertételtől, illetve a már kialakult internetfüggőségüktől.

Johnson az infodömping káros voltát étkezési példával érzékelteti. Mint írja: ahogyan a tápanyagértéküket tekintve tartalmatlan, ám hizlaló eleségek (gyorséttermi ételek, nassok) mindennapi fogyasztása elhízáshoz, majd krónikus, az élethosszt megrövidítő betegségekhez vezet, a túl sok felületes ismeret, információ, adat is elsősorban a produktivitásunkra, kreatív gondolkodásunkra, mentális egészségünkre van káros hatással, de az sem ritka, hogy ezen „szellemi hordalékok” butuláshoz vezetnek.

Ezért is javasolja: válogassuk meg, mit engedünk be a fejünkbe, az idegrendszerünkbe, illetve időről időre fogjuk magunkat „információdiétára”, szabaduljunk meg a mentális salakanyagoktól, vagyis figyeljünk agyunk teljesítőképességének megőrzésére. Ehhez – ebben a túlingerelt világban – be kell szabályoznunk az információfogyasztási szokásainkat, tudatosan át kell gondolnunk, mikor, mennyi és milyen ismeretet veszünk magunkhoz.

Clay Johnson az érték-mérték arány (arany középút) felismerésének és következetes betartásnak fontosságára, egyben arra figyelmeztet: a „kívülről vezéreltség” helyett merjük a saját belső mércénket használni, mert csak így kerülhetjük el azt, hogy az információs dömping arcvesztett vagy személyiségtorzult áldozataivá váljunk.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Pénzügyek 2022. MÁJUS Digitálisan is tudni kell elválni
Egy szakításkor életünk digitálisan összefonódó szálainak gondos szétválasztására is ügyelnünk kell, különben nem várt kellemetlenségekkel szembesülhetünk.
Pénzügyek 2022. MÁRCIUS Az internetböjt 5 előnye
Sokan a munkahelyen és otthon is napjuk nagy részét a monitor előtt töltik. Alkalomadtán érdemes hosszabb időre is elhagyni a világhálót.
Pénzügyek 2021. DECEMBER Vigyázz! Internetes csalók
Számtalan veszéllyel járhat az internetezés, de ha figyelmesek vagyunk, elkerülhetjük a csapdákat.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2022. SZEPTEMBER Drágán megfizetsz: a kényszeres vásárlás
Egy újabb szenvedélybetegség vagy csak műbalhé? Gyógyítani kell, vagy csak az akaraterődtől függ?
02
Pénzügyek 2022. SZEPTEMBER Milyenek a magyar főnökök? (Viccekkel)
Hogyan vélekednek a magyar alkalmazottak a vezetőikről? Mi az, amivel elégedettek, és mitől rázza ki őket a hideg?
03
Pénzügyek 2022. SZEPTEMBER Védekezz az energiavámpírok ellen!
Egyes emberek a jelenlétükkel, szavaikkal feszültséget és szorongást kelthetnek másokban. Fontos, hogy időben felismerd őket!
Menu