Egészség

Ünnepek előtti nagytakarítás mérgek nélkül
A megszokott tisztítószerek veszélyt jelenthetnek egészségedre. Válaszd a természetes megoldást!

A nagytakarítás eredményeképpen lehet, hogy lakásod tisztává válik, ám szervezeted semmiképp, ha rendszeresen káros vegyszerekkel terheled. Az évek során felhalmozódó méreganyagok számtalan betegség kockázatát növelik. Észrevétlenül halmozódnak fel, és a tünetek megjelenésekor sem biztos, hogy a vegyi anyagokat hibáztatod. Az egészségedre ártalmatlan szerekkel is tökéletes tisztaságot érhetsz el, próbáld ki a következő takarításkor!

Ablakon át belélegzett asztma

Az ablaktisztítók egy része olyan kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek krónikus légúti és emésztőszervi irritációt okozhatnak. A sprayk használatuk során a levegőbe kerülnek, és nem tudod elkerülni, hogy ne lélegezz be bizonyos mennyiséget.

Az ammónia erősen irritálja az orr- és szájüreget, a garatot és a tüdőt. Kezdetben köhögést, rekedtséget tapasztalsz, majd az évek során növekvő terhelés asztmához vezethet. A bélrendszerbe is eljutnak, gyomorpanaszokat, nyálkahártya-gyulladást eredményezve. A glikol-éterek súlyos szemkárosodást, szédülést, hosszú távon terméketlenséget is okozhatnak. A legfontosabb méregtelenítő szerveket, a májat és a vesét is károsítják.

A modern tisztítószerek megjelenése előtt az ecet volt a legismertebb ablaktisztító szer, érdemes újból visszatérni hozzá. Ugyanolyan kényelmes a használata, mint a vegyszeres változatoké, csak egy pumpás flakonra lesz szükséged, melyet háztartási boltokban, virágboltokban is megvásárolhatsz. Kétharmad-egyharmad arányban töltsd meg 20 százalékos ecettel és vízzel. Először tiszta vizes ruhával mosd le az ablakról a szennyeződés nagy részét, majd következhet az ecetes beszórás. Néhány perc után az újságpapíros áttörlés teljes tisztaságot nyújt.

Beteges súrolások

Itt ne a kényszeres tisztogatásra gondolj, sokkal inkább azokra a veszélyekre, amelyek a kád, a mosdó, a tűzhely takarításakor érhetnek. A zsíroldó és fertőtlenítő készítmények többsége klórt vagy sósavat, valamint foszfátokat, tenzideket tartalmaz. Ha gumikesztyűt használsz, a bőrödet megóvhatod a vegyszerektől, de a nyálkahártyák és a tüdő védtelen marad.

A könnyezés és torokirritáció az első jele a későbbi allergiák esélyének. Szervezeted jelzi a számara idegen betolakodókat, az immunrendszer működése kibillen egyensúlyából, majd nemcsak ezekre a szerekre, de egyébként ártalmatlan anyagokra is túlzott reakciót ad. A klórgáz bizonyítottan növeli a daganatos megbetegedések kockázatát.

A mosogató, a mosdó és a kád tisztítására legalkalmasabb a szódabikarbóna vagy a mosószóda. Mindkettőt megvásárolhatod a nagyobb drogériákban és háztartási boltokban. Költségkímélő, hatékony és egészségbarát megoldás. A fehér, por állagú szerek egyikéből szórj egyenletesen a szennyezett felületre, nedves törlőkendővel oszlasd el, majd várj tizenöt-húsz percet, hogy kifejthesse hatását. Ezután dörzsöld át egy durvább felületű szivaccsal vagy kendővel, majd öblítsd le alaposan. Ha még tökéletesebb eredményt szeretnél, a vízkőoldó hatású citromsav vagy ecet segít. Kevés vízzel hígítva, szórófejes flakonból permetezd, szintén várd meg a hatóidőt, és újból töröld át nedves kendővel. A vécé tisztítására ugyanezeket a módszereket alkalmazhatod, és természetes fertőtlenítő szerként a permetes flakonba tegyél néhány csepp teafa vagy grépfrút illóolajat.

Függönyök, huzatok foltmentesen

A nagytakarítás során rendszerint az ágytakarókat, függönyöket is kitisztítod. Mivel erre ritkábban kerül sor, mint a ruháik mosására, erősebb szennyeződéssel számolhatsz. Ám ez nem indokolja, hogy a mesterséges anyagokkal teli mosószereket válaszd. Ezek habzást fokozó anyagokat tartalmaznak, melyek a tüdő, a bőr és a szem károsodása mellett a központi idegrendszert is fenyegetik. Akár súlyosabb hangulatzavarokhoz, depresszióhoz is vezethetnek. A szervezetbe jutva nitrózaminokká, rákkeltő vegyületekké alakulnak.

A foltok többsége ellen ismét az ecetet hívd segítségül. Tegyél egy ecettel alaposan átitatott vattakorongot vagy kisebb törlőkendőt a foltra, és néhány órán át hagyd, míg kifejti hatását. Szükség esetén közben újra itasd át. Ezután vízzel dörzsöld meg, és következhet a mosás. A mosódió több változatban is felhasználható, veszélytelen termés.

A kis diókat egy zokniba töltve és összekötve helyezd a mosógépbe a ruhák közé, így tisztító anyagai kioldódnak. Ha ennél is egyszerűbb megoldást szeretnél, a folyékony mosódiót is megvásárolhatod. Fehér textíliákhoz egy-két evőkanál, vízzel elkevert mosószódát is tegyél a mosógépbe, ez a vízkövesedéstől is véd. Ha kellemes illatot is szeretnél, néhány csepp levendula, narancs vagy mandarin illóolajat cseppents egy kanál sóra, ezt add az öblítővízhez.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Pénzügyek 2020. SZEPTEMBER Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Szépség 2020. JANUÁR Mennyei otthoni fürdők
Elindult az új évi hajtás, vége az ünnepek adta nyugalomnak. Az első néhány nap után könnyen érezheted magad kimerültnek. Vegyél egy pihentető fürdőt!
Egészség 2019. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
éppen olvassák
01
Egészség 2021. JÚNIUS 8 tévhit a folyadékfogyasztásról
A folyadékbevitel fontosságáról rengeteg információ kering. Tisztázunk néhány fontos részletet.
02
Egészség 2021. JÚNIUS Vérmérgezés: halálos is lehet!
A vérmérgezés (szepszis) nehezen meghatározható, az egész szervezetet érintő, összetett tünetegyüttes, amelynek súlyos formája a beteg halálához is vezethet.
03
Egészség 2021. JÚNIUS A leggyakoribb strandsérülések
Meglepő, de otthoni pihenés vagy a nyári lazulás alkalmával sokkal többen sérülnek meg, mint extrém sport közben vagy közlekedési balesetben.
Menu