Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 29. Thursday, Pál, Péter   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

5 érdekes tény a fetisizmusról

2010.01.30. | Lám Luca
A modern szexualitásba – miként az ókori népeknél – minden belefér, akár nyilvánosan is. Mi a helyzet a fétisekkel?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ha ma valaki azt mondja, fétis, egyből valamilyen bizarr, beteges szexuális attitűdre asszociálunk. Mintha a fetisizmus a modern társadalom hagyományos szexualitásba beleunt gyermekének unaloműzője volna. Pedig a fétis szó eredete egészen más gyökerekre vezethető vissza: a portugál feticio szó (’csinált’, ’mesterséges’) természetfeletti hatalommal felruházott tárgyat jelentett. Ha valaki rátalált fétisére, gondoskodott róla, magánál tartotta, hogy egyszer megnyerhesse a benne rejlő erőt, amely a szerencsés és sikeres jövőt biztosíthatta számára. A ma embere is ismer, használ, tart fétiseket, például az oroszlánfejes bot, a vaginát és falloszt ábrázoló termékenységi fétisek, de fétisként tisztelik a keresztény vallásokban a keresztet is.

1887-ben Alfred Binet (francia pszichológus, aki mellesleg az első intelligenciatesztet készítette) írt először arról, hogy élettelen tárgyakat is fel lehet ruházni szexuális vonzerővel. A fétis és a fetisizmus kifejezések az 1900-as évek elején kerültek be a köznyelvbe, amikor Sigmund Freud megírta erről szóló esszéjét. A fétis sokáig parafíliának (rendellenes szexuális viselkedésnek) számított, és mint ilyen, akárcsak a homoszexualitás, kezelendő betegségnek. A hatvanas évek szexuális forradalmának köszönhetően a fétis elfogadottabbá vált, sőt tárgykörébe újabb jelenségeket is besoroltak: szexuális vágyat nem csupán tárgyak, hanem testrészek, viselkedési módok is kiválthatnak.

Tudtad? A leggyakoribb fétis a női lábakhoz, illetve a női (nagy) mellekhez kötődik. A lábfetisisztának egy szép női láb látványa, érintése egyenes út a kielégüléshez.

Tudtad? A ruházathoz kötődő fétisek általában a cipőkre, a harisnyákra, az álarcokra, egyenruhákra korlátozódnak. Extrémebb esetnek számít, ha valakit a tisztasági betétek és a pelenkák izgatnak.

Tudtad? Egyes pszichológusok szerint a fétis kialakulása visszavezethető a gyermekkori maszturbációra, amikor is bizonyos tárgyak maradnak meg emlékeztetőül a későbbi felnőtt tudatában.

Tudtad? A fetisizmus egyik bizarrabb fajtája, amikor valakinek a különböző orvosi beavatkozások okoznak szexuális izgalmat. Ide tartozhatnak például az injekció, az amputáció, a körülmetélés, illetve a hipnózis (átélése, látványa, elképzelése) okozta örömök.

Tudtad? A fetisizmus gyakorlati tartalma (mely testrészek, helyzetek, illetve tárgyak számítanak ide) a mai napig vitatott. Kérdés például, hogy ide tartoznak-e az átlagostól eltérő szexuális viselkedési módok, például a szadomazochizmus, a magamutogatás (exhibicionizmus), illetve a leskelődés utáni (voyeurizmus) vágy.

Fogalom

A magyar értelmező kéziszótár az alábbi megfogalmazást adja fétis szóhoz: bálvány, mindenek fölött álló tárgy; a test valamely részével érintkező tárgy okozta kóros nemi vágy. A fetisizmus pedig leginkább a férfiakra jellemző, rendellenes viselkedés, amikor egy tárgy vált ki szexuális örömöt; bizonyos tárgyak természetfeletti erővel való felruházása.


6 érdekes tény a...
Gyakorlatilag minden nő szembesül a problémával, az élete során legalább egyszer. Azonnali kétségbeesés helyett mit érdemes tudnod róla?  tovább Tovább
5 érdekes tény a fanszőrről
A nemi szerveket borító szőrről mostanában csak az eltávolítása kapcsán esik szó, holott sok érdekesség rejlik a témában.   tovább Tovább
7 érdekes tény a memóriáról
Természetesnek vesszük, pedig nem az. Ha nem lenne, gyakorlatilag életképtelenné válnánk. Idővel romlik, de jól edzhető. Mi az?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szerelem férfi szex fetisizmus fétisCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Nagyiklub


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés