Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
Rovat fő témái
Hogyan alakul ki a tüdőrák?

Hogyan alakul ki a tüdőrák?

A tüdőrák észrevétlenül hatalmasodhat el a szervezetben. Most megismerheted az alattomos daganat fejlődésének útját. TovábbTovább

4 elgondolkodtató tény a gyakori ráktípusról4 elgondolkodtató tény a gyakori ráktípusról

A tüdőrák az egyik legrejtélyesebb ráktípus. A kutatások olyan... TovábbTovább

Naponta csinálod, pedig tüdőrákot okozNaponta csinálod, pedig tüdőrákot okoz

Az onkológiai megbetegedések gyakoriságát, valamint az elhunytak számarányát... TovábbTovább

Élet a tüdőrák utánÉlet a tüdőrák után

A gyógyulás után a rehabilitáció a legfontosabb lépés. Ha már... TovábbTovább

Hogyan kezelhető a tüdőrák?Hogyan kezelhető a tüdőrák?

Az egyik legveszélyesebb daganattípus is megfékezhető a körültekintően megválasztott... TovábbTovább


5 tünet
Előző Következő
10 érdekes tény a tüdőről
Előző

Tudtad? Ha valakinek lila a nyelve, az nem csak a magas koleszterinszintre utalhat. A vér tüdőbetegségből eredő oxigénellátásának csökkenése is okozhatja a nyelv tartós elszíneződését.

Tudtad? Igaz, hogy a dízelmotorok kevesebb szén-monoxidot bocsátanak ki, de a száj- és orrüregben, tüdőben lerakódó szilárd koromrészecskék nagy része ezekből a motorokból származik.

Tudtad? Nagy-Britanniában körülbelül 20 ezer ember hal bele abba, hogy a tüdejébe a vénákban kialakuló vérrög kerül. A kutatók, orvosok és a felmérést végző szakemberek szerint ennek közel 10 százaléka összefüggésbe hozható a gyakori repüléssel.

Tudtad? A mai napig a kórházakban használt mesterséges lélegeztető gépek elődjét, a vastüdőt Philip Drinker amerikai mérnök találta fel 1929-ben.

Tudtad? Egy angol vizsgálat szerint, amennyiben a tüdők légzőfelülete csökken, és munkavégző képességük mérséklődik, alacsonyabb lesz a várható életkor, bármi legyen is a halált okozó közvetlen betegség?

Tudtad? 2003-ban Norvégiában egy teljes, három egy tüdőlebenyt érintő és tizenhat két tüdőlebenyt érintő szervátültetést végeztek az orvosok.

Tudtad? Magyarországon évente körülbelül 5800 férfi hal meg tüdőrákban.

Tudtad? Hazánkban a szájüreg-, illetve a tüdőrák okozta halálozások száma olyan magas volt, hogy első helyen álltunk a „világranglistán”. Mára visszaléptünk a vezető helyről, de még mindig minden ötödik ember a dohányzás miatt hal meg.

Tudtad? A tüdőrákosoknak mindössze 10 százaléka éri meg a gyógyultnak nyilvánítási időszak végét – azaz a műtét, kezelés utáni 5 évet.

Tudtad? Ha körmöd formája feltűnően kerek és legömbölyödő, az veleszületett szívrendellenességet, illetve tüdőbetegséget jelezhet.

Következő


hirdetés