Bejelentkezés
ötvenentúl.hu
2017. August 19. Saturday, Huba   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 

Győzelem a latrinákból

2017.04.08. | 19:08

SVEJK KALANDJAI

kÖZEL 110 ÉVE, HOGY A CSEH IRÓ-ÚJSÁGIRÓ, JAROSLAV HASEK MEGTEREMTETTE A LEGENDÁSSÁ VÁLT JOSEF SVEJKET. A SZERZŐ SAJÁT ÉLMÉNYEI ALAPJÁN SZÁMOLT BE HŐSE HEVES MEGYEI KALANDJAIRÓL IS

- Csókoljátok meg a seggünket!.Éljen!
Ezt mondták a katonák azelőtt, mikor a vonat elindult Ladovec és tőketerebes felé. Mindezt azért, mert utóbbi állomáson a veteránok egyesülete fogadta őket, és összetévesztette ezt a menetzászlóaljat a 14. magyar honvédezredével, amely még az éjszaka haldt át ott. A veteránok mindenesetre be voltak rúgva, és "Isten áldd meg a királyt!" ordításukkal felriasztották álmából az egész transzportot. Néhány öntudatosabb katona kihajolt a vagonokból, és ekként felelt nekik. A Füzesabonyból Tuszaluc és Mezőzombor felé tovavonatozó menetzászlóalj útján hangzott el tehát a fenti mondat, amkor már senki se várta, hogy kiosszák végre a gulyást.

Az Osztrák - Magyar Monarchiát kívül-belül jól ismerő Jaroslav Hasek "Svejk a derék katona kalandjai a világháborúban" című művében örökbecsűt alkotott, megteremtve a minden bajból magát kivágó, a világ és a felsőbb hatalmak ostobaságai ellen saját hülyesége álcája mögé húzódó kisember legendás alakját. Közel 110 éve, hogy Svejk fölbukkant a világirodalomban, és abból kilépve fogalommá vált. Még 1911-ben jelent meg az az első öt humoreszk, amelyekben Jaroslav Hasek először rajzolta meg Svejk alakját. Száz éve lesz hamarosan annak is, hogy 1921 márciusában nekikezdett főműve, Svejk világháborús kalandjai végleges regényváltozatának megírásához. A szerzőt épp ezen munka befejezése előtt érte a halál, 1923-ban, 39 évesen.

De előtte maga is a saját bőrén, katonaként tapsztalhatta meg az első világháború teljes őrületét, az emberi jellemek gyarló sokszínűségét, a hatalom szánalmas ostobaságait. Részben innen ered tehát az élményanyag valószerűsége. Nagy a valószínűsége, hogy a mundérba bújt író a hősének útját maga is megtette Csehországból Ausztrián át Magyarországig, és Budapesttől Hatvan és Füzesabony éríntésével, a galíciai, lengyel hadszintérig.
Svejknek a szlovákiai Homonnán állítottak szobrot 2000-ben. A hatvan-miskolci vasútvonalon keresztül Füzesabony és Eger is bevonult a csehek világirodalmi jelentőségű kelet-európai eposzába.

A BORADAG CSÖKKENTÉSE NÖVELI A HAZAÁRULÓ KEDVET.

A "Hatvantól a galiciai határ felé" című fejezetben Svejk vagonjában különös beszédek folytak, többé-kevésbé hazaáruló tartalommal. Kisebb mértékben, de elmondhatjuk, hogy általánosan egyanez volt a helyzet a többi vagonban is, sőt még a törzsvagonban is némi elgedtlenség honolt, mert Füzesabonyban hadseregparancs érkezett az ezredtől, mely szerint a tisztek boradagját egynyolcad literrel csökkentik.

EGERBEN NINCS MENÁZSI, MINDENKI LOP.

A Svejk "Dicsőséges csihi-puhi Magyarországon keresztül" című részében olvasható: "Hatvan felé sebesültvonatok állják el a pályát. Az a hír is elterjedt a pályaudvaron, hogy Eger mellett egy betegekkel és sebesültekkel megrakott kórházvonat összeütközött egy tüzérsget szállító vonattal. Kétszáz halottat és sebesület emlegettek, azt beszélték, hogy az összeütközés szándékosan történt, így akarták eltussolni a betegek élelmezésével kapcsolatos csalásokat..." Egerben háromnapi kenyeret és konzervet kellett volna vételezniük a legénység részére. Most pedig még tízórányi utazás választja el őket Egertől. Egerbe állítólag annyi sebesültvonat érkezett a lembergi offenzívából, hogy a távírat szerint nincs ott egy árva cipó komiszkenyér és egy doboz konzerv se..."
"... A háború a lopásban is bátorságot követelt..." TISZTELET A BÁTRAKNAK!" - mondanák ma a hatalom birtokosai.
/Forrás: http://www.heol.hu/heves/kultura/

Hozzászólások

Hozzászóló képe
#1 Léna | 2017.05.05. | 15:19
Érdekes olvasmány, és a mi szegedi SVEJKÜNK anno 22 éve http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/05/05/534IMG_0046.jpg MA MÁR ITT VAN...http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/egy_algyoi_uti_telephelyen_aztatja_labat_vejk_a_derek_katona/2414104/.Ü.L.

Korábbi bejegyzések

Kedvenc bloggereim
Még nincs kedvenc bloggered. A Kedvenc bloggereim funkció segítségével összegyűjtheted és később könnyen elérheted azokat a blog írókat, akiket gyakrabban olvasol. A funkció használatához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, kattints ide.

Legnépszerűbb bloggerek
Varga Léna
Utolsó bejegyzés: 2017-06-07 19:01:20
T T
Utolsó bejegyzés: 2016-07-29 14:23:35
Szeoke-Visontai Ágnes
Utolsó bejegyzés: 2013-02-14 10:00:37
Kárpáti Éva
Utolsó bejegyzés: 2012-04-19 08:18:34
steer eva
Utolsó bejegyzés: 2011-05-28 18:24:28


hirdetés


hirdetés


hirdetés