Bejelentkezés
ötvenentúl.hu
2017. August 19. Saturday, Huba   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 

290. TAVASZODIK

2017.02.28. | 09:08
CSODA REGGEL
CSODA REGGEL

REVICZKY GYULA VERSE
Tavaszodik már az idő,
Beköszönt a napsugár.
Lelkem édes gondolatja
Fönt, a felleg-honba jár.

Nem tudom, de olyan édes
még a bánat is nekem,
Kék egével, napsugárral
A tavasz, ha megjelen...ELŰZTÜK HÁLA, VISZLÁT TÉL, FEBRUÁR...!MA HÚSHAGYÓ KEDD VAN!!

"Húshagyó kedd éjszakáján véget ér a farsangi idõszak. Valamikor a szombat estétõl Húshagyókedd éjfélig tartó idõszakot nevezték „farsang farkának”, a hét hátralévõ részének „csonkahét” volt a neve.
Húshagyót néha „sonkahagyó”-nak is mondták, a hamvazószerda vidékenként kapott más-más titulust: pl. „hamvas böjtfõ”, „böjtfakadó”, de csak a „száraz” és „fogöblítõ szerda” népi eredetû. Csütörtöknek pedig „csonka, zabáló, torkos, dobzódó” a neve, mert akkor felfüggesztették a böjtöt, hogy a farsangi maradék elfogyjon.
Gonoszûzõ, tisztulatot adó, termésvarázsló a farsang farkának minden szokása. Ilyen a zajos kongózás, hajnalozás, az állatlakodalom, a hamis bíróság, a tréfás temetés, amely a falu bûneinek eltemetésével együtt a tél „elhantolása” is; de ilyen a turizás, a sardózás, a turka, a busó és a kuka (dõre) járás is. Régen idetartozott a legény- és leányavatás kemény próbája is; de a fiatalasszonyok és leányok életvesszõvel való „megütögetése” és az állatok körülfüstölése csakúgy. A hajdan volt farsangon „elszabadult a pokol”, a régi törvényt szüntették meg, hogy a (nagyböjti) negyvenhat napos penitencia majd az újat hozhassa."
(Forrás: Molnár V. József: Kalendárium)

ÉS...
A tavasz nem csak önmagában szép, nem csak önmagáért szereted. (...) A tavaszban ugyanis már ott van a nyár ígérete. A ragyogó napsütésé, a melegé, az életé. Még nincs nyár, de már tudod, hogy jön, hogy az következik. Így a boldog várakozás ideje is a tavasz. És így kétszeresen szép. De van egy még szebb tavasz. Ami a szívedben, a lelkedben ébred. És ez a tavasz a legszebb, a legfontosabb. Mert ha a szívedben, a lelkedben tavasz él, akkor az ablakon túl lehet tél, lehet vihar, lehet bármi... ha kinézel, te csak virágzó magnóliát, nyíló virágokat, repdeső katicákat, csörgedező patakot látsz. Mert a lelkedből látod. A tavaszt. Szíved tavaszát.
(Csitáry-Hock Tamás)

MI KÉK AZ ÉG!

Mi kék az ég!
Mi zöld a föld!
Zöld föld felett, kék ég alatt
hangos pacsirta fütyörész;
dalával a Napot kicsalta,
a Nap rá gyönyörködve néz.

Mi kék az ég!
Mi zöld a föld!
Zöld a föld, kék az ég, tavasz van.
És én oly sült bolond vagyok,
hogy idebenn a szűk szobában
kádenciákat faragok!

(Petőfi Sándor)HOLNAP MEG HAMVAZÓSZERDA
"A nagyböjt első napja. Időpontja Húsvét előtt hat-héttel van.
Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap (a Nagyböjt). Mivel a régi böjti gyakorlat a Nagyböjt idején teljes hústilalmat írt elő a híveknek, ezért a Hamvazószerda előtti keddet a népnyelv Húshagyókedd-nek, a Feltámadás ünnepét pedig Húsvét-nak (= húsnak ismételt vétele) nevezte el. Ma a szigorú böjt csak Hamvazószerdán és Nagypénteken kötelező.
Ezen a napon és a rákövetkező vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg (vagy kis kereszt alakú hamujellel jelölik meg).
Ahamvazó pap közben figyelmeztet: “Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!”. A hamu az elmúlás természetes jelképe
A nagyböjt a bűnbocsánat szentségéhez járulás ideje. Régen ekkor kezdődött a hittanulók felkészítése a keresztségre és a hívek általános bűnbánati ideje."

BŐJTÖLNI FOGOK, AZ EGÉSZSÉGEM MIATT, ...ÉS TE??

Hozzászólások

Hozzászóló képe
#1 | 2017.02.28. | 17:54
Én folyamatosan böjtölök.
Hozzászóló képe
#2 Léna | 2017.02.28. | 18:04
ÖRÜLÖK, TESZEL AZ EGÉSZSÉGEDÉRT!
Hozzászóló képe
#3 Kalacs2 | 2017.02.28. | 21:53
Emlékeztetö! Fontos! Köszi. K.
Hozzászóló képe
#4 44István | 2017.03.01. | 16:08
Már elkezdtem virágládák készítését,hogy a jó idő beáltával új ládába új földbe áttegyem a virágaimat. Böjtöltem az ötvenes évekbe eleget,volt az életemnek olyan időszaka amikor ugyancsak. Most amikor meg cukorbetegvagyok..............? Inkább azon próbálok,hogy ne egyek össze minden olyan terméket aminek a származása kétes.Az egészség nagyon drága,minden olyan termék ami régen még gyerekkoromba a szegények eledele volt,most ((mivel feltalálták a melegvizet))megdrágult. Szüleink-Nagyszüleink még tudták mikor mit és legfőképpen mennyit lehet-szabad enni.
Hozzászóló képe
#5 Léna | 2017.03.02. | 16:46
Minden ember privilégiuma, hogy döntsön arról, hogy böjtől -e vagy sem , és nem az éhezésről van szó, hanem, hogy az egészséges mérce vezessen bennünket. Én eldöntöttem, hogy húst és húskészítményt nem eszem ebben az időszakban. A gyógykoplalás lényegében az összes testszövet és testnedv kiválasztó és megtisztító kúrája. Érdemes azonban elolvsani és saját magunkra adaptálni Anselm Grün: BÖJT.c. könyvét. Jó egészséget kívánok mindnekinek!

Korábbi bejegyzések

Kedvenc bloggereim
Még nincs kedvenc bloggered. A Kedvenc bloggereim funkció segítségével összegyűjtheted és később könnyen elérheted azokat a blog írókat, akiket gyakrabban olvasol. A funkció használatához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, kattints ide.

Legnépszerűbb bloggerek
Varga Léna
Utolsó bejegyzés: 2017-06-07 19:01:20
T T
Utolsó bejegyzés: 2016-07-29 14:23:35
Szeoke-Visontai Ágnes
Utolsó bejegyzés: 2013-02-14 10:00:37
Kárpáti Éva
Utolsó bejegyzés: 2012-04-19 08:18:34
steer eva
Utolsó bejegyzés: 2011-05-28 18:24:28


hirdetés


hirdetés


hirdetés