Bejelentkezés
ötvenentúl.hu
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 

Örömmel élni!

2017.02.02. | 16:26
60. házassági évfordulónk
60. házassági évfordulónk

A bejegyzésben Benedek István egykori pszichiáter orvosprofesszor által tanácsolt életfilozófiáról írok nééhány gondolatot. Az Ő életfilozófiája az volt, hogy " Törekedj sokra, érd be kevesebbel..." Bölcs gondolat. Eddigi életem vezérfonala volt...

A világ szép. Szép a természet, szépek az évszakok, a tavasz ragyogása, az ősz fátyolos színei, a tél fehérsége; szép a hegy és a róna, a tenger, a tó, a folyó... szép egy szál virág, egy naplemente, egy cikázó villámm. Vannak szép nők és férfiak, fiatalok és öregek. Szép könyvek is...De mennyi! És szép zene, tájak, városok. Szép munka, szép hívatás. A világ gyönyörű!

A világ szép, de az élet bizony sokszor ocsmány: nem engedi, hogy élvezzük a világ szépségeit. Előfordul. Örömmel élni, nez nem azt jelenti, hogy az ember állandóan tobzódik a boldogságban, hanem: megteremteni a lehető legkellemesebb életformát és ennek az örömeit méltányolni. Némi önismeret és világismeret kell hozzá: hogy az ember megitélje, hol a helye a világban, erre törekedjék, s ne akarjon mindenáron följebb jutni. S ha lejjebb marad?

Nyugodjék bele és mégse nyugodjék bele. Vagyis ne gyötörje magát miatta, de igyekezzék kilábolni belőle. Néha sikerül, akkor legyen elégedett. De ha nem sikerül - akkor is legyen elégedett. /Én így éltem túl, amikor 56 évesen az utcára kerültem, mert megszűnt a munkahelyem./

Az eddigiekben leirt világ-és életszemlélettel az ember elérheti azt a lelki harmóniát, amely seggit megfelelni a bejegyzés címének: ÖRÖMMEL ÉLNI! /Még öregen is!/

A nyugodt, harmónikus életvitelhez, az önbecsüléshez, az embertársainkhoz fűződő jó kapcsolatainkhoz feltétlenül fontos az következők szerint élni és cselekedni:
"Azt mondd, amit gondolsz és azt tedd, amit beszélsz, de úgy cselekedj, minbtha minden mozdulatodat látná a világ..." így nem kerülhet az ember szembe önmagával és nem árt embertársainak.

Ui.: De jó lenne, ha mai politikusaink ez utóbbiak szerint végeznék a munkájukat. Ez valamennyiünk hasznára válna, s ők is reggelente nyugodt lelkiismerettel - ha van nekik - nézhetnének a tükörbe!

Hozzászólások

Hozzászóló képe
#1 Léna | 2017.02.02. | 18:15
NAGYON JÓ AZ ÍRÁSOD! GRATULÁLOK A SZÉP ÉVFORDULÓTOKHOZ. https://www.youtube.com/watch?v=yOY0zxLUTiI AZT KÍVÁNOM, HOGY SOKÁIG TARTSON MÉG EGYÜTT, JÓ EGÉSZSÉGBEN! VALÓBAN MÁSKÉNT NEM ÉRDMES ÉLNI, MÉG EGYEDÜL SEM, ÉS ERRE A KIS IDŐRE SEM. MINDENKINEK MEG KELL TALÁLNIA A SAJÁT ÖRÖMFORRÁSÁT, NEM NAGY DOLOGRA KELL GONDOLNI, ÉS AZT NEM EGY MÁSIKTÓL ELVÁRNI! LEHETŐLEG A NEGATÍV DOLGOKAT ÉS AZ ENERGIAVÁMPÍROKAT EL KELL KERÜLNI, " Öröm. Ez a Mindenható egyik legfontosabb áldása! Ha vidámak vagyunk, az azt jelzi, hogy jó úton járunk."(Paulo Coelho)
Hozzászóló képe
#2 44István | 2017.02.02. | 20:44
Az Isten éltessen békeségben benneteket . Keveseknek adatik meg,hogy ilyen szép évszámot mondhatnak maguknak. Egyszer olvastam egy Székelykapun,ami kb így hangzik. Kell a földön egy olyan helynek lenni ahol az ember jól érzi magát. Ezt lehet bővíteni még azzal is,(talán)hogy kell egy olyan ,,TÁRS" akivel letudom élni az életemet,akkor is amikor sok kemény próbatétel van......igaz ahoz sok mindennek összekell jönie.Az élet márcsak ilyen. Mégegyszer gratulálok ehez a szép évfordulóhoz.
Hozzászóló képe
#3 markoka | 2017.02.02. | 20:53
Gratulálok, és legyetek egészségesek !
Hozzászóló képe
#4 Albi | 2017.02.03. | 00:41
Kedves Léna, István és markoka! A feleségemmel együtt nagyon szépen köszönjük a szép szavakat, a jó kívánságokat. E hosszú úton, amelyet együtt tettünk meg, mindíg alapelvünk volt, hogy együtt, egymásért. Sok-sok nehézséggel küszködtünk meg a 60 év alatt, de összekapaszkodva mindíg sikerült legyőznünk azokat.Tamási Áron írta: Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Teljesen igaza volt, miként István Neked is: TÁRS nélkül ezt nagyon nehéz lehet megvalósítani. Nekem, nekünk szerencsénk volt:. Az oly sokszor göröngyös úton sikerült végig menni! Sok szeretetel üdvözlünk Titeket.
Hozzászóló képe
#5 Marcsó | 2017.02.03. | 16:48
Szeretettel gratulálok!!!Marcsó
Hozzászóló képe
#6 Albi | 2017.02.03. | 19:55
Köszönjük Marcsó! Örülök a látogatásodnak, mert már rég nem "találkoztunk". Üdv.A.
Hozzászóló képe
#7 Kalacs2 | 2017.02.28. | 22:03
Tiszta szívemböl! K.
Hozzászóló képe
#8 Albi | 2017.04.09. | 12:44
Köszönöm Kalács!

Korábbi bejegyzések

Kedvenc bloggereim
Még nincs kedvenc bloggered. A Kedvenc bloggereim funkció segítségével összegyűjtheted és később könnyen elérheted azokat a blog írókat, akiket gyakrabban olvasol. A funkció használatához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, kattints ide.

Legnépszerűbb bloggerek
Varga Léna
Utolsó bejegyzés: 2017-06-07 19:01:20
T T
Utolsó bejegyzés: 2016-07-29 14:23:35
Szeoke-Visontai Ágnes
Utolsó bejegyzés: 2013-02-14 10:00:37
Kárpáti Éva
Utolsó bejegyzés: 2012-04-19 08:18:34
steer eva
Utolsó bejegyzés: 2011-05-28 18:24:28


hirdetés


hirdetés


hirdetés