Bejelentkezés
ötvenentúl.hu
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 

Szülőfalum:Istenmezeje

2017.01.11. | 16:39
Istenmezeje ködben
Istenmezeje ködben

Szülőfalumhoz még több mint hatvan év után is nagyon kötődöm, noha már alig van élő ismerősöm, rokonom.Feleségemmel együtt rendszeresen látogatjuk a falu temetőjében nyugvó szüleink sírját,egy-egy csokor virággal leróva kegyeletünket soha nem feledhető emlékük előtt.
Itt gyerkeskedtünk, játszottunk, barátkoztunk. Barangoltunk a szépséges nevű község határában; gyönyörű erdeiben, a hegyes - völgyes tájakon. Itt végeztük általános iskolai tanulmányainkat is. Ezek befejeztével az élet másfelé sodort bennünket, de a szülőfalunkhoz mindíg hűségesek maradtunk.
Több blogomban is foglalkoztam már a falu multjával, jelenével, s -úgy tűnik - egyelőre kilátástalan jövőjével. Legutóbb, november 1-én jártunk ismét Istenmezején, ahol a szülők sírján meggyújtottuk a kegyelet mécseseit, gyertyáit, és szép virágokkal, koszorukkal díszatettük fel mindkét sírunkat.
Haza menve, mint már oly sokszor, elgondolkoztam kedves falumról. Ezeket a gondolatokat szeretném most megfogalmazni, természetesen nem a teljessség igényével.

Ebben a neve alapján varázslatos észak-hevesi településen a legmeglepőbb még ma is az, hogy az aprófalvas pétervásárai térségben van egy olyan falu, ahol csak elvétve akad néhány szerény kocka-, vagy régebbi építésű parasztház. Az erre tévedő idegennek azonnal feltűnik, hogy túlnyomórészt két-háromszintes lakóépületek és hatalmas porták uralják a központot. Ez jómódú emberekre vall, s ez az állítás igaz is volt a rendszerváltozásig. Addig amíg működött a külszíni bentonit-ásványbánya, és a környéken lévő ipari üzemek, termelőszövetkezetek, biztos megélhetést nyújtottak. A tősgyökeres istenmezejeiek ma is jól emlékeznek az 1970-es évek virágzó éveire. Volt munka, biztos, jól jövedelmező állás, aktív sport- és kulturális élet.

A konszolidált, viszonylag nyugodt évek emlékét ma már csak az emeletes házak őrzik. Ezek nagy része mára elnéptelenedett, főként az idősebbek lakják, mivel a fiatalok munkahely hiányában máshol próbálnak boldogulni. A fénykorban csaknem háromezer lakos élt itt, ma rohamosan fogy a népesség, mindössze 1528 lelket számlálnak. Munkalehetőség sem helyben, se a környéken évek óta nincs. Az aktívabb, szakmával rendelkező középkorú férfiak közül sokan naponta ingáznak a fővárosba, vagy máshová nagyobb építkezésekre. Hajnalban indulnak, késő estére érnek haza. Az itt lakók közül sokan úgy vélik: ha nem lesznek új munkahelyek, előbb-utóbb kihal a falu.

Márpedig Istenmezejéhez ragaszkodnak az itt élők. A környék páratlan természeti adottsággal rendelkezik. A levegőt harapni lehet, a falut körülölelő szelíd dombok, hegyek túrázni, gombászni, barangolni hívogatnak. A helység jelképe egy különleges természeti képződmény, amely a hozzáfűzött legenda alapjan a Noé szőlője nevet kapta. A Noé szőlője glaukonitos eredetű kopár homokkő. A dombegyüttes páratlan látvány. Nem véletlen, hogy a község vezetői igyekeznek kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. Kápolnát emeltek alá, s megjelent a sziklákon az áldást osztó Jézus szobor, az apostoli kettőskereszt is. A helyiek azt mondják, az éjszakai világításban fantasztikus látványt nyujtanak.

A község vezetői szerint Istenmezeje fellendülését a leginkább attól lehetne remélni, hogy a Noé szőlőjét afféle kegyhellyé alakítanák, ahová elzarándokolnának a hívők. Sajnos, munkahelyteremtő vállalkozás nem jelent meg a környéken évek óta. 3-40 embr pedig közmunkából próbál boldogulni. Ők művelik a község határában található két hektáros földet. Krumpli, hagyma,idényzöldség így mindíg van a helyieknek, de az államtól kapott szociális tűzifát is azzal egészítik ki, amit a közmunkások termelnek ki patakmeder-takarítás, bozótirtás közben.

A községben, a polgármesteri hívatal mellett óvoda működik, ahol 19 kisgyermekről gondoskodnak. Az épületben nem oly rég fűtéskorszerűsítést hajtottak végre és új kerítést kapott az udvari rész. Saját főzőkonyhát nem tudnak üzemeltetni, így a napi száz adag ételt, amely a gyerekeknek és az időseknek jár szociális étkeztetés gyanánt, Ceredről szállítják nap- mint nap.

A községben kétszintes iskola épület van. Még a hetvenes években építették. 1990-ben, illetve az évtized közepéig még több mint száz gyermek tanult, nyolc osztályos képzésben, jól felszerelt intézményben, a kor szintjét messze meghaladó informatikai tanterem segítette felkészülésüket. Ám 2010-től a felsőtagozatosok Pétervásárára ingáznak, az összevont alsótaagozatos kis iskolában pedig egyre fogyatkozik a létszám. Ez a létszám 2016. szeptemberétől hat főre zsugorodott.
A jelenlegi intézmény tehát a helyi oktatás igényeihez túl nagy, éppen ezért szeptembertől a régi iskolába költöztek a kicsik. Oda, ahol egykor a nagy - és dédszüleik jártak.

A megüresedett épületben idősek napközi otthonát szeretnének kialakitani, de ehhez nincsnek meg a megfelő anyagi feltételek. Ehhez pályázati lehetőség sem adódott eddig. Pedig az idősek napközi otthonára igen nagy szükség lenne, mert a faluban egyre több az idős, magányos ember, akik időnként társaságra, programokra vágynának.

A faluban a nyári időszakban mindenütt virágos, szépen gondozott közterületek láthatók. Ezt a virágosítást úgy tudták megvalósítani, hogy előbb az al-, majd a polgármester is lemondott a tiszteletdíjáról. Így sikerült egynyári virágokkal takarosabbá tenni a falut.

Az előző évben 750 helyi lakos részesült valamilyen szociális juttatásban. A temetési segély pedig mindenkinek alanyi jogon jár ,már jó ideje.
Ezek azonban, ha nem is lebecsülendő, de nagyon szerény eredmények.

Az biztos, hogy nem az itt élők hibája, hogy az egykor módos faluban ma jobbára szegények, idősek és szebb napokra vágyó emberek élnek. Mindez a rendszerváltozás utáni politika összeredménye. És, sajnos nemcsak Istenmezjén, hanem Heves Megye számos más településén is.

Hozzászólások

Hozzászóló képe
#1 markoka | 2017.01.12. | 06:30
Szép összeállítás, de szomorú is egyben.
Hozzászóló képe
#2 44István | 2017.01.12. | 17:22
Idág jutottunk! Azárt kívánom,hogy sokáig erőben egészségben még vissza tudjál járni,a számodra oly szép helyre,hol gyermekkorod szép emlékei vonzanak. Üdv.István.
Hozzászóló képe
#3 Albi | 2017.01.12. | 22:29
Kedves markoka és István! Nagyon szépen köszönöm, hogy meglátogattatok, és így egy kicsit megismerhettétek az én jobb sorsra érdemes szülőfalumat. Tudom, kicsit szomorú a történet, de jelenleg az a tényleges helyzet, a valóság, amit itt leírtam. Pontosítok: a valóság egy részlete, mert a helyzet ennél is rosszabb. Megromlottak az emberi kapcsolatok, a falu lakói elidegenedtek egymástól, visszahúzódóak lettek. Régebben a rokonok, szomszédok összejártak, elbeszélgettek, jól érezték magukat egymás társaságában. Ma már nem ez a helyzet. Részben megosztottak az emberek. A politika itt is megtette a romboló hatását. De nem is folytatom tovább, mert nincs értelme. Valahogy újra kellene kezdeni azt, amit a rendszerváltástól reméltünk. Ez nagyon fontos lenne. Az alapvető gond azonban a munkahelyek, a megélhetés hiánya. Minden rossz, ami most éri az itt élő embereket, az a munkahelyek elvesztéséből ered. A többi annak csak a hordaléka... Én nagyon szeretem, éppen ezért nagyon is sajnálom az itt élő embereket, mert jobb sorsot érdemelnének. Még sokáig szeretnék haza járni kedves falumba, és megérni azt, hogy ismét a bizakodás, a reménykedés, az erkölcsi és anyagi gyarapodás legyen a jellemző az itt élő emberekre. Egymás kölcsönös tisztelete, megbecsülése, az összefogás, az összetartozás érzése legyen az uralkodó, mint hajdanán. Talán még megérem, mert a remény hal meg utóljára. Üdv. Albi
Hozzászóló képe
#4 Léna | 2017.01.13. | 18:03
Albert, küszönöm, hogy olvashattam, a szívedhez közelálló, gyönyörű nevű és fekvésű szülőhelyedről! Azt ovastam, hogy "A szülőhely az életben a legfontosabb faktor. " Jó egészséget kívánok, hogy sokáig látogasd még...!
Hozzászóló képe
#5 Albi | 2017.01.23. | 22:41
Köszönöm Léna a kedves szavakat.
Hozzászóló képe
#6 Kalacs2 | 2017.02.28. | 21:57
Nekem az Uszoda az. K.
Hozzászóló képe
#7 Kalacs2 | 2017.02.28. | 21:57
Csak 40 karaktert enged! K.

Korábbi bejegyzések

Kedvenc bloggereim
Még nincs kedvenc bloggered. A Kedvenc bloggereim funkció segítségével összegyűjtheted és később könnyen elérheted azokat a blog írókat, akiket gyakrabban olvasol. A funkció használatához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, kattints ide.

Legnépszerűbb bloggerek
Varga Léna
Utolsó bejegyzés: 2017-06-07 19:01:20
T T
Utolsó bejegyzés: 2016-07-29 14:23:35
Szeoke-Visontai Ágnes
Utolsó bejegyzés: 2013-02-14 10:00:37
Kárpáti Éva
Utolsó bejegyzés: 2012-04-19 08:18:34
steer eva
Utolsó bejegyzés: 2011-05-28 18:24:28


hirdetés


hirdetés


hirdetés