Bejelentkezés
ötvenentúl.hu
2017. March 25. Saturday, Irén, Írisz   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 

ŐSEIMET KERESEM

2016.12.20. | 16:38

Már több éve,hogy felmerült családon belül,hogy mekeressük az őseinket,származásunkat,azokat a ,,gyökereket" honnan elindult a nevünk. Nem mondom,hogy iritált amikor bemutatkozásomkor megkérdezték,hogy mikor is magyarosítottunk.Hozzátették,hogy kizárt,hogy ,,eredeti". Mi az,hogy eredeti? Biztos,hogy annó valahonnan (mint mindenki kapta nevét). Sokan kérdezték,hogy honnan van,.....és ilyenkor viccesen azt szoktam mondani,hogy úgy örököltem,...és egy rövid szünet után folytattam a mondatomat,hogy Édesapámtól.
Igen és apai ágon elkezdtem a kutatást (ráérek) Engem már annyira talán nem is,de az öcsém,a húgom és legfőképpen a fiam és az unokáim azok akik igénylik,.....mert megint az a mikor is ,,magyarosítottunk" kérdés,na és persze hitetlenkedés. Még Édesapánk élt keveset ugyan,de megemlítette,hogy a nevünket adományként kaptuk és vele eggyütt a ,,nemesi" rangot is,de aki ismeri a történelmet,az tudja,hogy ez a nemesi rang ,,csak"annyit jelentett,hogy azonkívül,hogy valamennyi földtulajdonnal,adózásmentességet,és bántatlanságot,a mai szóval élve mint most az országgyűlési képviselőknek mentelmi jogot adott. Cím nem járt hozzá.Rákosi időkben nem igazán volt bátorság szóbahozni,na és persze Kádáréban sem. Manapság már mitsem jelent,de..... a név eredete,azért megér egy kutatást.
Távol álljon tőlem,hogy bárkit is megbántsak azzal,hogy (akik magyarosítottak) elitéljem,mert magán ügyük,biztos,vagy (nem?),hogy voltak akik kényszerből tették,de mint mondani szoktam,...........mi változott? az ember ugyan az maradt,akár ilyen,vagy akár olyan.
Volt egy támpont ami után eltudtam indulni.Hogy mire is jó az internet?A kár csak az,hogy nem értek az adatok bevitelére,már mint a név születési idő,mert,........lehet,hogy a gép rendezné a sorokat és akkor nem lenne szükségem arra,a ,,vonalat" magam egyeztesem. Ami biztos,hogy a legelső dátum amit (jó párnapi munka után megtaláltam,visszafelé haladva az időben)az 1756 születésű Székesváry Mária,élt 70 évet.Van amikor ,,I" és van amikor ,,Y" van írva.Nem hiszem,hogy tovább tudok lépni,mert a születési anyakönyvi kivonat,igaz 1562.től indul,de az előző kötetetet nem tudom,,kinyitni". Aról nem is beszélve,hogy a pap aki írta,hát mit ne mondjak időnként olyan ákom-bákom írással jegyezte és van amikor latinra is váltott. Még azt sem mondhatom,hogy esetleg több misebort ivott és azért olyan mondhatnám olvashatatlan az írása,....mert református a család és akkor nyilván a pap is. Most egy pár napot pihenek a keresgéléssel,mert már álmomban is az őseim nevével álmodom (ez valóban igaz) Nem tudom,hogy hová jutok,(tovább már nem valószínű),de,ha már rendezni tudom a neveket születési dátum szerint,már akkor azt mondom,hogy hurrá megtaláltam,mert 260 év azért már valami,mit valami,számomra győzelem,..........és senki nem kételkedthet a nevem nevünk eredetébe. Ami már leginkább az unokámnak fontos. Édesapám biztos,hogy sokat tudott volna segíteni, Ő még látta is a ,,kutyabőrt"és hogy mi lett vele azt nem mondta,de 1983-ban meghalt aról nem is beszélve,hogy nem volt internet.
Sokat megtudtam az őseimről,ki mikor halt meg,milyen betegségben,a foglalkozásukat nézve egyértelmű,hogy föld tulajdonosok voltak. Ami még,..... az emberek életkora,ami kiderül a születési okiratokból,az bizony nem volt olyan hosszú.Sokan ismeretlen betegségekben pár naposan,vagy évesen haltak meg.Az átlag életkor,még a 60 évet sem érte el.Nem mostanába lessz az,hogy a végére érek a kutatásnak,mert van más egyébb teendőm is,mint a mondás mondja,,magad uram,ha nincs szolgád".Dolgom van igaz időm is (legalább is reménykedek benne).
Ami nagyon lényeges számomra,hogy amit teszek azzal magamnak és a családomnak is örömet szerzek. Mindig is szerettem a régmúltat,hát most aztán ki is élvezhetem. És ha sikerül a végére jutnom,akkor indul az Édesanyám vonala,onnan is van támpontom,...........csak időm legyen és egészségem.

Hozzászólások

Hozzászóló képe
#1 Albi | 2016.12.20. | 21:33
István! Sok sikert a kutatáshoz!
Hozzászóló képe
#2 Léna | 2016.12.21. | 16:00
Jó egészséget és kitartást kívánok ehhez a szép feladathoz, vagy inkább küldetéshez! Érdekes dolgokat olvastam ezen az oldalon http://mnl.gov.hu/mnl/ol/csaladfakutatas . Nálunk a Fiam és az Anyukám rendszerezett iratai és emlékei révén elkészült a CSALÁDFÁNK. Sok sikert kívánok!
Hozzászóló képe
#3 44István | 2016.12.21. | 21:49
Köszönöm a bíztatást,hát mit ne mondjak igencsak nehéz feladat,de.........reménykedve kutatgatok és addig jutok ameddig,mert mint írtam az a 260 év azért nem semmi,amíg sikerült eljutnom.

Korábbi bejegyzések

Kedvenc bloggereim
Még nincs kedvenc bloggered. A Kedvenc bloggereim funkció segítségével összegyűjtheted és később könnyen elérheted azokat a blog írókat, akiket gyakrabban olvasol. A funkció használatához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, kattints ide.

Legnépszerűbb bloggerek
Varga Léna
Utolsó bejegyzés: 2017-03-05 13:53:27
T T
Utolsó bejegyzés: 2016-07-29 14:23:35
Szeoke-Visontai Ágnes
Utolsó bejegyzés: 2013-02-14 10:00:37
Kárpáti Éva
Utolsó bejegyzés: 2012-04-19 08:18:34
steer eva
Utolsó bejegyzés: 2011-05-28 18:24:28


hirdetés


hirdetés


hirdetés