Bejelentkezés
ötvenentúl.hu
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 

288. ADVENTEM 2016.

2016.12.17. | 08:42
NÁLUNK...
NÁLUNK...

AZ ADVENTI IDŐSZAK A LELKEM FELTÖLTÉSÉRŐL SZÓL, AMIÓTA EGYEDÜL VAGYOK, MIVEL AZ ÉDESANYÁM IS ANGYAL LETT, TALÁN MÉG JOBBAN.
OLVASOK NAGYON SOK SZÉP GONDOLATOT, VERSET, HALLGATOK ZENÉT. SZERÉNY AJÁNDÉLKOMMAL SZERETNÉK ÖRÖMET OKOZNII SZERETTEIMNEK. KÉSZÜLÖK A RÖVIDKE CSALÁDI EGYÜTTLÉTRE IS.

KIEMELTEN, EZEKET A SZÉPSÉGEKET EGY CSOKORBAN IDEHOZTAM, HÁTHA ÉRDEKEL MÁST IS...

AZ ÉN ADVENTEM -STEEL verse

Az én Adventem: emlékbéke, néma
térdeplés az engem vajúdott múlt
előtt, miközben egy-egy könnycérna
arcomon csöndrebbenőn végigfut.

Az én Adventem: az Életben hit.
Túl megannyi haláltalálkozáson,
benne még mindig az Isten lakik.
Vallón: a kezeknek, melyek egyszer
összeértek, többé nincsen távol.

Az én Adventem: újszülöttben szeretet.
Pici fénylámpás világolása
az egyszerűkben, a napiakban.
Szívbibliában őrzött testament,
emberi melegség pislákolása
a ránk öregvő időhamvakban.

Az én Adventem: csak tiszta tenyér,
melyben mosolyként fér a türelem,
az eljövetel előtt gyermek-remény,
mi mindig gyertyalángban ünnepel.

BUDAPESTEN...


A VÁRKOZÁS SZENTSÉGE- Pilinszky János

Mire is várakozunk ádvent idején? Jézus születésére, arra, hogy a teremtett világban maga a teremtő Isten is testet öltsön. Arra várakozunk, ami már réges-régen megtörtént.

Ez a magatartás, ez a várakozás nem új. A felületen az ember köznapi életét mindenkor könyörtelenül meghatározza az idő három - múlt, jelen és jövő - látszatra összebékíthetetlen fázisa. A felületen igen. De nem a mélyben. Ott, a mélyben mindig is tudta az emberiség, hogy tér és idő mechanikus határait képes elmosni a minőség, a jóság, a szépség és igazság ereje. Elég, ha a nagy drámákra vagy a nagy zcneművekre gondolunk, melyek titokzatos módon attól nagyok, hogy többek közt alkalmat adnak arra is, hogy a jövőre emlékezzünk és a múltra várakozzunk.
A minőség ideje időtlen. Amikor Bach passióját hallgatjuk: honnét szól ez a zene? A múltból? A jelenből? A jövőből? Egy bizonyos: mérhetetlenül több, mint kegyeletes megemlékezés és sokkalta több, mint reménykedő utópia. Egyszerre szól mindenfelől.

Az ádventi várakozás lényege szerint: várakozás arra Aki van; ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás az után, aki van, aki a miénk. Persze, erről a várakozásról és erről a vágyódáról csak dadogva tudunk beszélni. Annál is inkább, mivel Isten valóban megtestesült közöttünk, vállalva a lét minden súlyát és megosztottságát. És mégis, túl idő és tér vastörvényén, melynek - megszületvén Betlehemben - maga a teremtő Isten is készséggel és véghetetlen önátadással vetette alá magát. Ádvent idején mi arra várakozunk és az után vágyódhatunk: ami megtörtént és akit kétezer esztendeje jól-rosszul a kezünk között tartunk Vágyódunk utána és várakozunk rá, azzal, hogy Isten beleszületett az időbe, módunkban áll kiemelkedni az időből.

Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valóban mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosan úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.

(Forrás: Új Ember, 1975. december 14. )

AZ ADVENTI NÉGY HETÉNEK LELKI JELENTÉSE

Az élet négy legfontosabb pontja: a sarkalatos erények
Nemcsak az otthonnak van négy stabil fala, hanem a léleknek is van négy oszlopa, négy legfontosabb pontja, a sarkalatos erények, aminek megléte az igazán boldog élet titka.

BÖLCSNEK LENNI... /Az első erény a bölcsesség.
A bölcsesség arról szól, hogy mennyire hallgatunk a saját belső hangunkra, ami megsúgja az irányt. Ha nem figyelünk rá, akkor tele leszünk félelemmel és kétséggel. Ha megtanulunk hallgatni az intuíciónkra, akkor bármit elérhetünk az életedben, hiszen rá fog vezetni a helyes útra.
Erről szól Advent első hete.

ŐSZINTÉNEK KELL LENNI... /A második erény az igazságosság.
Az igazságosság arról szól, hogy mennyire vagyunk őszinték magunkhoz, és ezáltal másokhoz. Ha az ember nem őszinte önmagához, akkor soha nem fogja azt érezni életében, hogy elérte, amit akart, mert becsapja magát és olyasmivel tölti az idejét, ami nem méltó önmagához.
Erről szól Advent második hete.

ERŐSNEK KELL LENNI... /A harmadik erény a belső erő.
Van az életünkben egy vállalt küldetés, egy olyan feladat, ami egész élet során elkísér. A belső erő arról szól, hogy mennyire vagyunk hajlandóak alávetni az életünket ennek a vállalt küldetésnek. Ez sokszor - úgy tűnik - lemondással jár, de ez koránt sincs így, hiszen elfogadni a feladatunkat és ezáltal úrrá lenni minden más vágyon, ami letérít erről az útról, a legnagyobb erő és boldogság forrása.
Erről szól Advent harmadik hete.

MÉRTÉKLETESNEK KELL LENNI... /A negyedik erény a mértékletesség.
A mértékletesség valójában arról szól, hogy képessé kell válni folyton fejlődni, megújulni, azáltal, hogy a végletek helyett megtaláljuk a feladatainkban a mindenkori arany középutat, vagyis azt a helyes arányt, aminek segítségével kiegyensúlyozottan élhetjük az életet. Meg kell tanulni egyik lépcsőfokról a másikra lépni, ami mindig fejlődést hoz.
Erről szól Advent utolsó hete.

A NÉGY GYERTYA VERSEI ARANYOSI ERVIN...
http://versek.aranyosiervin.com/tag/advent/

ADVENT CSODÁJA, HOGY 51 ÉV UTÁN , AMIKOR KÉT HETET OTT TÖLTÖTTÜNK, MOSTÚJRA ITT JÁRHATTAM...Az adventi időszak a megbékélni, megnyugodni, felkészülni, kinyílni, mert az ünnep a lélek megtisztulásáról szól, az igaz szeretetről.

A várakozás utolsó heténél vagyunk,add meg lelkednek, amire vágyik! Hallgass karácsonyi zenéket, főleg a klasszikus, komoly, karácsonyi zenék tudnak jó hatással lenni a lélekre. Amikor már valóban az ünnepi hangulat kerít hatalmába, letisztultak a gondolataid, rájössz, mire van igazán szükséged és mire nincs. Nem a drága ajándékoktól, díszkivilágításoktól, a karácsonyi függőktől és giccsektől lesz ünnep az ünnep, hanem az igaz szeretettől! Persze feldíszíted otthonod és bevásárolsz, ahogy mindenki más, de nem kell parádét űzni az ünnepből. Azt vásárold meg, amire szüksége van testednek és lelkednek egyaránt! Ha szívedet egy szarvasos bögrével örvendezteted meg, hát vedd meg! Ha templomba kell, hogy elmenj, a hideg falak közé, ahol csend és béke honol, menj és csendesedj le ott!

OTT IS VOLTUNK ÉS VÉLETLENÜL PONT DÉLBEN...


WASS ALBERT GONDOLATA...
" Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek ujra gyermekek
hogy emberek lehessetek!
SZÉPSÉGES SZÜLŐVÁROSOMBÓL KÍVÁNOK EZZEL A SZÉP VIDEÓVAL BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!


EGY NAGYON SZÉP ÉS IGAZ VES

KARÁCSONY

A puha hóban, csillagokban,
az ünnepi foszlós kalácson
láthatatlanul ott a jel,
hogy itt van újra a karácsony.

Mint szomjazónak a pohár víz,
úgy kell mindig e kis melegség,
hisz arra született az ember,
hogy szeressen és szeressék.

S hogy ne a hóban, csillagokban,
ne ünnepi foszlós kalácson,
ne díszített fákon, hanem
a szívekben legyen karácsony.

(Szilágyi Domokos)

A MAI VÁSÁRHELYIÉS ÖRVENDJÜNK EGYÜTT

Hozzászólások

Hozzászóló képe
#1 Léna | 2016.12.17. | 09:03
BÉKÉS VÁRAKOZÁST, KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET, BÉKÉS ÉS EGÉSZSÉGES ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK NEKED KEDVES OLVASÓ!
Hozzászóló képe
#2 Dina | 2016.12.17. | 11:32
Én is kívánok boldog ünnepeket!
Hozzászóló képe
#3 44István | 2016.12.17. | 21:51
Legyen békesség a családdal és önmagunkal is.
Hozzászóló képe
#4 Léna | 2016.12.19. | 16:11
Mert csakugyan, sokan vannak a világon, akiknek a karácsony valóban néhány napi örömet és boldogságot hoz. Sok család, amelynek tagjait messze elsodorta egymástól és szanaszét szórta a nagyvilágban a létért való szakadatlan küzdelem, most újra összekerül és újra összeforr abban a kölcsönös szeretetben és jóakaratban, amelyből a tiszta és zavartalan örömnek olyan bő forrása fakad, s amely olyan összeférhetetlen a világ sokféle bajával és gondjával, hogy a legműveltebb nemzetek vallási meggyőződése és a legvadabb népek durva hagyományai egyaránt a túlvilági élet legfőbb boldogságai közé számítják... (Charles Dickens)

Korábbi bejegyzések

Kedvenc bloggereim
Még nincs kedvenc bloggered. A Kedvenc bloggereim funkció segítségével összegyűjtheted és később könnyen elérheted azokat a blog írókat, akiket gyakrabban olvasol. A funkció használatához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, kattints ide.

Legnépszerűbb bloggerek
Varga Léna
Utolsó bejegyzés: 2017-06-07 19:01:20
T T
Utolsó bejegyzés: 2016-07-29 14:23:35
Szeoke-Visontai Ágnes
Utolsó bejegyzés: 2013-02-14 10:00:37
Kárpáti Éva
Utolsó bejegyzés: 2012-04-19 08:18:34
steer eva
Utolsó bejegyzés: 2011-05-28 18:24:28


hirdetés


hirdetés


hirdetés