Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
Dr. Pál András - jogász
Dr. Pál András
jogász
Elérhetőség:
Telefon: (1) 236 6891        
E-mail: tanacsadas@redei-pal.huDr. Pál András | 2011-08-22 12:12:23Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Tisztelt Kérdező!

A kommentnek nincs semmilyen valóságtartalma vagy jogi alapja. Egyszerű hangulatkeltésről van szó...

Üdvözlettel:
Pál András

gz | 2011-08-19 19:27:24
Tisztelt Dr. Pál András úr! A http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?TopicID=487 #754247 György | 2011.08.15. | 13 "(hírlevélben érkezett..) Végszó. Vég szó! Tudod-e, ha egy izraeli állampolgár, vagy annak érdekeltsége bárhol a világon ingatlant vásárol magának, akkor az Izrael állam törvényei szerint automatikusan a zsidó állam tulajdonává is, fennhatósága alá tartozóvá válik? Fenti képlet alapján, szerinted Hazánk területének hány százaléka képezi már Izrael tulajdonát? Ez azt jelenti, hogy Izrael, saját törvényeire hivatkozva, jogosult "saját" érdekeit bárhol megvédeni a világon." Komment igazságtartalmára lennék kiváncsi. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Pál András | 2010-09-18 21:19:32Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Kérdező!

A házastársi közös vagyonba tartozó valamennyi vagyontárgyat közösen jogosultak használni. Főszabályként minden olyan vagyontárgy közös vagyonnak minősül, amelyet a házasság fennállása alatt szereztek. Közös továbbá mindkettejük jövedelme is, és közömbös, hogy melyikük keres esetleg kevesebbet a másiknál.

Ezért nehéz értelmezni azt is, hogy valamelyikük "hozzájárul az autó fenntartásához". Mivel az autó közös, ezért a fenntartása is közös feladat.

Az Ön férje tehát jogszerűen nem akadályozhatja meg, hogy Ön az autót használja. Ha az együttműködésre ennyire nem hajlandó, úgy a használat lehetőségét a jog által kikényszeríteni nem lehet, azonban esetleges különválásuk és a házastársi közös vagyon megosztása esetén a közös vagyon fele része Önt illeti.

Üdvözlettel:
Pál András

Lili | 2010-09-11 18:28:36
Tisztelt Dr. Pál András! Van egy közös autónk , de a férjem nem engedi nekem használni. Mit tehetek, kihez fordulhatok? Arra hivatkozik, hogy ő tartja fent, de korábban sem engedte, amikor hozzájárultam a költségekhez.

Dr. Pál András | 2009-07-14 21:44:28Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Tisztelt Kérdező!

Ismereteim szerint nincs olyan illetékmentességi ok, amely az Ön esetében felmentést adna a megfizetendő illeték alól. Mindazonáltal az adott esetben érdemes lehet méltányossági kérelemmel fordulni az illetéket kiszabó APEH főosztályhoz, felvázolva az eset Ön által is leírt körülményeit, esetleg igazolva az autó leadását a roncstelepre.

Üdvözlettel:

Pál András

Kovács Katalin | 2009-07-10 13:59:36
Tisztelt tanácsadó, édesapám után két autót örökölten, egyik 20 éves, használhatatlan, megy a roncstelepre.Ilyen esetben jogszerű a 36 ft-os m3-kénti illeték kiszabása?

Dr. Pál András | 2009-06-23 14:35:51Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Tisztelt Kérdező!

Ha Ön édesapja után örököl, akkor a hatályos szabályok szerint az öröklés 20 millió forintos értékhatárig illetékmentes.

Ha az örökölt ingatlan 1/2 tulajdoni hányadának értékét a hagyatékátadás során valóban kb. 15 millió forintban állapítják meg, akkor a fenti szabály alapján akár a teljes 1/2 tulajdoni illetőség öröklése illetékmentes lehet, ha édesanyja lemond a rá eső örökrészről.

Az öröklés adófizetési kötelezettséget nem keletkeztet.

Üdvözlettel:

Pál András

Stelczer József | 2009-06-23 00:59:21
Elhunyt édesapám után öröklök. Egy kb. 30 mFt értékű családi ház 50-50%-os tulajdonosa volt édesanyámmal. Az 50 %-os részt most megosztva örököljük édesanyámmal. Ha jól tudom, akkor az örökrész értéke alapján illetékmentes az örökség. De mi van akkor, ha édesanyám lemond örökrészéről a javamra. Akkor is illetékmentes az örökség? Van e ilyen esetben adóvonzata az ügyletnek?

Dr. Pál András | 2009-03-16 10:00:00Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Tisztelt Szabóné!

Kérdésére válaszolva:

A 2008. január 1-től hatályos Szja. tv. szerint valóban megszűnt a korábban lakásszerzési kedvezménynek nevezett jövedelemadó-kedvezmény, illetve csak speciális esetre szólóan maradt fenn.

A 2008 októberében eladott lakás esetén tehát már egyértelműen a 2008-as szabályok alkalmazandók, így nem jár adókedvezmény, így e szabályok szerint az eladásból származó jövedelmet adó terheli. Az általam ismert átmeneti szabályok sajnos nem vonatkoznak az Ön szerzésére, így nem tudom eldönteni, hogy a Szja. törvényt esetleg jobban ismerő könyvelők álláspontja helyes-e (bár a másodikként leírt válasz a visszaigényelhetőségről véleményem szerint nem helyes, hiszen az eladásra és a szerzésre is ugyanabban az adóévben kerül sor).
Mindenképpen javaslom az Szja. tv. 63. § (7) szerinti méltányossági kérelem előterjesztését. A törvényhely így szól:
Az állami adóhatóság az adó fizetésére kötelezett magánszemély kérelmére jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire, valamint az ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem felhasználási körülményeire figyelemmel (különös tekintettel, ha a felhasználás saját maga, közeli hozzátartozója, a vele egy háztartásban élő élettársa, volt házastársa lakhatását biztosító célra történik), az (1) bekezdés szerinti adót mérsékelheti, vagy elengedheti.
A törvény új szabályainak értelmezése tárgyában egyébként 7002/2008. (AEÉ 6.) számon APEH irányelv született - épp a nehezen értelmezhető szabályok gyakorlati alkalmazásának segítésére. Az irányelvben egyébként a méltányossági eljárásnál figyelembe vett szempontok is szerepelnek.
Az eltérő véleményekre tekintettel javaslom adószakértő, vagy adótanácsadói szolgáltatás igénybevételét.

Üdvözlettel: Pál András

Luna | 2009-03-04 16:14:00
Tisztelt Dr. Pál András! Adóbevallással kapcsolatos kérdéssel fordulok Önhöz! 2006-ban vásároltam egy ingatlant, amit 2008 októberében eladtam. Az eladásból származó jövedelmemet ugyanebben az évben másik ház vásárlására fordítottam. A kérdésem az lenne, hogy kell-e adót fizetnem az ingatlan eladásából származó jövedelmem után? Már többféle választ kaptam, volt, aki azt mondta, hogy kell, mert 2008. január elsejével megszüntették a lakásszerzési kedvezményt. Két könyvelőt is megkérdeztem, az egyikük azt mondta nem kell adót fizetni, az átmeneti szabály miatt, a másikuk pedig azt válaszolta, hogy mivel 2008. május 20-a után adtam el, kell adóznom, de az visszaigényelhető. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szabóné

*Fontos! A kérdező a kérdés elküldésével hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kérdése, valamint a tárgy és név mezőkben megadott adatok, továbbá a kérdésre adott tanácsadói válasz eredeti, vagy szerkesztett formában az Ötvenentúl.hu oldalon megjelenjen. A kérdésben csak a kérdés megfelelő értelmezéséhez nélkülözhetetlen információkat kérjük megadni, amelyek nyilvános felületen való megjelenéséhez a kérdező hozzájárul, beleértve az általa a kérdésben megadott személyes adatokat. A Tanácsadók számára kérdésként felvetett probléma megoldásának teljes körű kidolgozása általában meghaladja az internetes tanácsadás kereteit. A Tanácsadó a leírt információkból kiindulva arra törekszik, hogy – legjobb tudása és tapasztalatai alapján – tömör, lényegre törő válaszaival és tanácsaival segítse a kérdezőt problémája megoldásában. A Szakértő által adott minden válasz javaslatnak minősül, amiért sem a Szakértő, sem az Ötvenentúl üzemeltetője nem vállal felelősséget. A válasz alkalmazása és felhasználása a kérdező döntése, az ebből eredő bármilyen közvetlen, vagy közvetett esetleges kárért egyéb hátrányért, problémáért a Szakértőt és az Üzemeltetőt felelősség nem terheli. A válaszokat a kérdező csak saját céljára használhatja, és nem jogosult más közzétenni, átdolgozni, harmadik személyek részére hozzáférhetővé tenni. Az internetes tanácsadás korlátai és természete miatt nincs lehetőség arra, hogy a szakértő a kérdés megválaszolásához a kérdéssel összefüggő okiratokat tanulmányozzon és egyéb anyagokat továbbítson a kérdezőnek. Az internetes tanácsadás nem minősül jogi (ügyvédi), egészségügyi, stb. szolgáltatásnak. További tudnivalók a Felhasználási Feltételekben.
Legfrissebb kérdések és válaszok

Tisztelt Kérdező! A kommentnek nincs semmilyen valóságtartalma vagy jogi alapja. Egyszerű han... TovábbTovább
Tisztelt Dr. Pál András úr! A http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?TopicID=487 #754247 György... TovábbTovább
További szakértőink

Kiemelt témáink
Allergia
Alzheimer-kór
Alvászavar
COPD
Depresszió
Egészséges prosztata
Gyógynövénytár

Legjobb cikkeink
A világ nyugdíjasai 2017-ben

A világ nyugdíjasai 2017-ben

A nyugdíjasok globális helyzetét vizsgáló, összetett számításokon alapuló Natixis-felmérés idén nem hozott nagy meglepetést, legfeljebb kisebbeket, például nekünk is. TovábbTovább


hirdetés


hirdetés


hirdetés