Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 Jóba Katalin - állat- és növénygondozás
Jóba Katalin
állat- és növénygondozás
Elérhetőség:
Email: katikert@katikert.hu
Web: www.katikert.hu  előző     1     2     3     [4]   
Jóba Katalin | 2011-12-08 19:21:20Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Ági!
Elnézését, hogy eddig nem válaszoltam - valamilyen postafiók hiba miatt nem vettem észre, hogy kérdésem érkezett... Sajnos az email címét nem kapom meg a kérdéssel, így oda nem tudok válaszolni.
Remélem azóta rendbe jött a leandere! A hideg víz a levelek sárgulását okozza általában, nem az elszáradást. Valami más állhat a háttérben.
Ha megmaradt teleltetni mindenképpen érdemes, hűvös (kb. 10 fok) körüli, világos helyen, mérsékelten öntözve szépen át lehet teleltetni.
Üdvözlettel:
Kati

Tomborné Ági | 2011-08-30 18:06:58
Kedves Kati! Leanderemet régóta dédelgetem. Most szörnyű baj történt. Unokám a legnagyobb hőségben hideg vízzel öntözte. Másnapra szinte teljesen elszáradt. Gutaütés? Érdemes még vacakolnom vele? Teleltessem? Vagy hagyjam végleg meghalni. Nagyon sajnálnám! Köszönöm előre is a választ! Válaszolnál az E-mail címemre?

Jóba Katalin | 2011-03-27 22:16:35Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Anna!

A cicát mihamarabb vigye állatorvoshoz!
A napok óta hányás komoly fertőzés tünete lehet (továbbá kiszáradáshoz is vezethet), hogy ezt a – szinte biztosra vehető – férgesség okozza, vagy más is áll a háttérben, azt az állatorvos tudja megállapítani.
A macskákat egyébként is javasolt negyedévente (de minimum fél évente) féregteleníteni – tünet nélkül, mindig.
A kullancs- és bolha elleni cseppek nagyon jók, mert gyakran bolhák által fertőződik meg férgekkel az állat. (feltételezem, hogy kijárós a macsek – kint még könnyebben kapják el nemcsak a bolhák miatt, de másik, férges macska ürüléke révén is, illet féreg köztes gazdája lehet még akár gyík, béka, földigiliszta)
Az állatorvoshoz azért is javasolt elvinni a cicust, mert egyes féregtelenítők hányást is okozhatnak: első körben ki kell zárni a hányás okát, utána egy széles hatás-spektrumú féregtelenítő javasolt.
Fontos még a macska almának gyakori cseréje, hogy a cica se fertőződhessen vissza.

Üdvözlettel:
Kati

Ancsurka | 2011-03-26 12:11:08
Tisztelt Hölgyem!14 éves ivartalanított,vegyes táplálkozású macskám napok óta szinte rendszeresen hány.Nyakcseppet kapott kullancs,bolha, férgek ellen kb. 2 hete.Az utolsó hányásnál egy 8-10 cm hosszú végein hegyes középen enyhén laposodó gilisztaszerű rondaságot öklendezett.Kérdése, mivel tudnám őt kezelni? Várom válaszát,köszönettel Varga Anna

Jóba Katalin | 2010-10-12 21:36:44Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Ilona!

Mint minden állattól (legyen vad- vagy házi), a házi kedvencként tartott rágcsálóktól is el lehet kapni fertőzést, ez az un. zoonozis fertőzés.
A házi-rágcsálóktól a leggyakrabban az un. leptospirosis nevű baktérium fertőzést lehet elkapni, mely a vizeletükkel terjed. A tünetei magas lázzal járó máj- és veseelégtelenség, agyhártyagyulladás. A betegek rendkívül elesettekké válnak, antibiotikumot írhat fel rá az orvos, de rendszerint kezelés nélkül is meggyógyul 8-10 nap alatt.
Van még az un. lymphocytic choriomeningitis nevű vírus okozta fertőzés, ami rendkívül ritka. Az ember úgy kaphatja el, hogy a fertőzött állat vizeletével, ürülékével, vagy nyálával kerül kontaktusba. A tünetei láz, kimerültség, fejfájás, hányinger. Nincs rá speciális kezelés, de a fertőzötteknek bent kell feküdniük a kórházban a felépülésig.
Valamint előfordulhat – szintén ritkán – tularaemia (más nevén nyúlláz), mely szintén baktériumfertőzés, amit szintén a beteg állat vizeletével, ürülékével való érintkezés során lehet elkapni és influenza szerű tüneteket okozhat. Antibiotikumokkal könnyen kezelhető.

DE: ezek a fenti betegségek mind ritkán fordulnak elő. Az állatkereskedésekben eladásra kerülő állatokat általában előzetes megvizsgálják (bár azért javasolt elvinni vásárlás után egy állatorvosi kontrollra – mint minden újonnan vett állatot) .
Ha a házi rágcsálót megfelelő tiszta körülmények között tartják, a terrárium tisztításakor mindig vízhatlan kesztyűt húznak (én pl. a hajfestéshez a használt műanyag kesztyűt kaptam meg mindig az ismerősimtől ehhez, de jó a háztartásban használt műanyag kesztyű is), továbbá az unoka nem puszilgatja az állatkát, nem ijeszti meg (pl. mikor alszik nem piszkálja) – így nem haraphatja meg, nomeg, ha kézbe veszi utána kezet most, akkor nem lehet baj.
Egyébként egy kezdő kisállattartó gyerkőcnek inkább én inkább dzsungáriai, roborowski vagy campbell törpehörcsögöt javaslok. Ők csak 2-4 évig élnek, kicsik, könnyen kézhez lehet szoktatni, és rendkívül aranyosak a fényes-fekete gombszemükkel.
Ha kap az unoka állatkát és megvan, hogy milyet, írja meg és szívesen írok a tartásáról is.

Üdvözlettel:
Kati

H.Ilona | 2010-10-11 15:24:56
Kedves Katalin! Unokám, ahogy azt az osztálytársainál látta, egy házi rágcsálót szeretne kapni. Én viszont aggódom ezek fertőzésveszélye miatt. Van-e akármilyen egészségügyi kockázata, ha tengerimalacot vagy valamilyen házi patkányt veszünk neki? Milyen fertőzést terjeszthetnek ezek az állatok? Válaszát előre is köszönöm. H.Ilona

  előző     1     2     3     [4]   
*Fontos! A kérdező a kérdés elküldésével hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kérdése, valamint a tárgy és név mezőkben megadott adatok, továbbá a kérdésre adott tanácsadói válasz eredeti, vagy szerkesztett formában az Ötvenentúl.hu oldalon megjelenjen. A kérdésben csak a kérdés megfelelő értelmezéséhez nélkülözhetetlen információkat kérjük megadni, amelyek nyilvános felületen való megjelenéséhez a kérdező hozzájárul, beleértve az általa a kérdésben megadott személyes adatokat. A Tanácsadók számára kérdésként felvetett probléma megoldásának teljes körű kidolgozása általában meghaladja az internetes tanácsadás kereteit. A Tanácsadó a leírt információkból kiindulva arra törekszik, hogy – legjobb tudása és tapasztalatai alapján – tömör, lényegre törő válaszaival és tanácsaival segítse a kérdezőt problémája megoldásában. A Szakértő által adott minden válasz javaslatnak minősül, amiért sem a Szakértő, sem az Ötvenentúl üzemeltetője nem vállal felelősséget. A válasz alkalmazása és felhasználása a kérdező döntése, az ebből eredő bármilyen közvetlen, vagy közvetett esetleges kárért egyéb hátrányért, problémáért a Szakértőt és az Üzemeltetőt felelősség nem terheli. A válaszokat a kérdező csak saját céljára használhatja, és nem jogosult más közzétenni, átdolgozni, harmadik személyek részére hozzáférhetővé tenni. Az internetes tanácsadás korlátai és természete miatt nincs lehetőség arra, hogy a szakértő a kérdés megválaszolásához a kérdéssel összefüggő okiratokat tanulmányozzon és egyéb anyagokat továbbítson a kérdezőnek. Az internetes tanácsadás nem minősül jogi (ügyvédi), egészségügyi, stb. szolgáltatásnak. További tudnivalók a Felhasználási Feltételekben.
Legfrissebb kérdések és válaszok

Kedves Ancsurka! Válaszoltam lentebb. Üdv.: Jóba Kati TovábbTovább
Tisztelt Hölgyem! A kérdésem a következő .Van egy 5-éves keverék kutyám, két hete került hozzám ... TovábbTovább
További szakértőink

Kiemelt témáink
Allergia
Alzheimer-kór
Alvászavar
COPD
Depresszió
Egészséges prosztata
Gyógynövénytár

Legjobb cikkeink
Új házakhoz új szabályok

Új házakhoz új szabályok

Jövőre komoly szigorítás lép életbe, és zsebbe vágóan fogja érinteni mindazokat, akik építkeznek, társas vagy családi ház építésére adták a fejüket, vagy új lakást vásárolnak. TovábbTovább


hirdetés


hirdetés


hirdetés