Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 Jóba Katalin - állat- és növénygondozás
Jóba Katalin
állat- és növénygondozás
Elérhetőség:
Email: katikert@katikert.hu
Web: www.katikert.hu  előző     1     2     [3]     4     következő        
Jóba Katalin | 2012-12-17 20:01:05Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Tóth Jánosné!

Ha az aloe levelei kezdenek vízszintes helyzetbe feküdni, még nem jelenti azt, hogy túllocsolta. Általában a levelek "áttetszővé" válása, elvizesedése, rothadása jelzi ezt. Inkább lehet, hogy annyira szorosan álltak egymás mellett szaporító helyen, illetve a boltban a növények, hogy most önnél van elég helye, hogy a levelei a "helyükre" kerüljenek.
Az aloe vera-t télen egyébként elég havonta egyszer öntözni.
Ha úgy érzi/látja, hogy túllocsolta, tegye a növényt meleg, világos helyre - amúgy is azt szereti - hogy mihamarabb kiszáradjon a talaja.

Üdvözlettel:
Kati

Tóth Jánosné | 2012-11-19 10:12:40
Már a negyedik aloe veránál tartok.3-at valószínű túllocsoltam.Amit nemrég vettem,az alsó levelek lefeküdtek vízszintes helyzetbe.attól félek,hogy ez is tönkre megy.Mit tegyek?

Jóba Katalin | 2012-09-07 14:24:03Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Ronyecz Józsefné!
A körtéjüket valószínűleg almamoly károsította. Sajnos a kártétel után a védekezésnek már nincs értelme – a még egészséges gyümölcsöket szedjék le mihamarabb.
Jövőre a védekezés szexferomon csapdás előrejelzés alapján.
Két nemzedéke lehet egy évben az almamolynak, az első május közepétől, a második július közepétől rajzik, de a két nemzedék nem mindig különül el. Tehát május elejétől javasolt majd a megelőző védekezés ellenük.
Vegyszert nem akarok most rá javasolni, mert jövőre lehet, hogy más, illetve új szerek lesznek engedélyben.
Amit most még tehetnek, hogy kéregkaparóval vagy drótkefével távolítsák el az elhalt kéregrészeket, amik alatt a kártevők áttelelhetnek (nemcsak az almamoly, hanem aknázómolyok bábjai, pajzstetvek, takácsatkák stb. is) és a kéregkaparékot égessék majd el.
Üdvözlettel:
Kati

Ronyecz Jozsefné | 2012-08-25 10:27:08
Szeretném tanácsát kérni császárkőrténket megszurja valami lepereg és rothad leszedhetjűk most vagy várjunk még válaszát előre is kőszőnőm

Jóba Katalin | 2012-09-07 13:07:19Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Györgyi!
Elnézését, csak most láttam meg a kérdését. Remélem azóta rendben van a kutyus!
A köldöksérvet javasolt műteni, mert kizáródás esetén a kutyus halálával is járhat.
A hörögve fulladást mindenképpen mondja el az orvosnak és csak egy alapos kivizsgálás mutathatja meg az okot, ami az allergiától kezdve az epilepsziáig bármi lehet.
Üdvözlettel:
Kati

Georgina319 | 2012-02-20 09:32:31
Kedves Kati! Azt szeretném megkérdezni, hogy a 2 éves palotapincsimnél köldöksérvet állapított meg az orvos. Feltétlenül műteni kell? Akkor is, ha nem okoz semmilyen problémát sem? A másik kérdésem az lenne, hogy hörögve veszi a levegőt. Időnkén be is fullad. Ekkor szájból szájba lélegeztetéssel vissza tudom állítani a levegővételét. Ez mitől lehet? Köszönettel várom a válaszát: Györgyi

Jóba Katalin | 2012-06-27 23:26:44Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Anna!
Nagyon szívesen!
Üdvözlettel:
Kati

Sípos Anna | 2012-06-20 11:50:49
Kedves Katalin! Köszönöm szépen a tájékoztatást. Üdvözlettel: Sípos Anna

Jóba Katalin | 2012-06-14 11:40:18Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Anna!
Ez a hatóanyag Magyarországon nem engedélyezett.
Ellenben az alábbiak közül remélem talál megfelelő módot a csigák elleni védekezésre:
1.) Kezdem azon módszerekkel, amiket én nem szeretek, de a teljesség megkívánja, hogy leírjam itt őket – ez a sózás (szerintem kegyetlen módszer a csigák ellen és a növénynek, talajnak sem tesz jót).
2.) Van az un. Nematop nevű szer is (ez pl. a Biocont webáruházában is megrendelhető), mely egy Phasmarhabditis hermaphrodita nevű fonálférget tartalmaz, ami a csigákat „megbetegíti”.
3.) Lehet különböző csigacsapdákat alkalmazni, mint például a sör csapda, mikor konzerv dobozba, befőttesüvegbe sört töltünk és a földbe ássuk úgy, hogy a szája a talajjal egy szintben legyen. Ugyanerre a „csalogatós” célra használható még az uborka- és krumplihéj, az élesztős víz (2 dl vízhez 1 ek élesztőpor), de állítólag a macska- és kutyaeledel szagát is csábítónak tartják. Vannak még kertészeti árudákban kapható műanyag csigacsapdák is (pl. Nortene csigacsapda (1400 Ft körüli) – ugyanilyen elven működik, mint a fenti sörcsapda).
4.) A másik megoldás, mikor narancs-, grapefruit-, banán-, vagy dinnyehéjat helyeznek ki és az odagyűlő csigákat összeszedik egy vödörbe és a legközelebbi mezőn – azért a kerttől távol – szabadon engedik őket. De ezek nélkül is lehet esténként (főként eső utáni este) zseblámpával „csigavadászatot” tartani, szintén vödörrel (hallottam olyanról, hogy a gyerekekkel a legkedveltebb esti program a „ki gyűjti a legtöbb csigát”). :)
5.) Van mikor valamilyen anyagot szórnak a csiga által vágyott növény köré – erre valóban szokták alkalmazni a vasfoszfátot, de ezen kívül lehet még mészpor, fenyőtövis, fahamu, kávézacc, por rátört főtt tojáshéj, melyek a csigák közlekedését akadályozzák meg első sorban.
6.) Ugyanezt a célt szolgálják a kisebb műanyag kerítések a virágok körül, pl. fából készült kicsi kerítés, aminek a külső oldalát valamilyen olajos, zsíros anyaggal bekenik, amin nem tudnak – vagy csak nehezen – átmászni a csigák. Egy másik megoldás a vékony fémlemezből készült kerítés, melynek felső peremét kifele hajlítják egy kicsit.
7.) Vannak „csigaűző” kerti növények is, mint a begónia, fekete ribiszke, paszternák, zsázsa, fokhagyma, kakukkfű – ezeket is lehetne a rózsa köré telepíteni.
8.) Nem utolsó sorban a csigák természetes ellenségeinek megóvása is fontos: vigyázzak a futrinkákra, örüljenek, ha béka van a kertben, hát még, ha sün téved arra. De kiváló csigaírtók a tyúkok, ha esetleg van baromfi a ház környékén.

Illetve ajánlom itt az Ötvenentúl-on egy kollégám írást a meztelencsigák elleni védekezésről:
http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=49327&Printable

Üdvözlettel:
Kati

Sípos Anna | 2012-06-09 09:42:19
Kedves Katalin! Családunk szabadföldi növénytermesztéssel foglalkozik. Főként tavasszal kínai kelt és káposztát termesztünk. Az interneten több helyen is olvastam a vasIIIfoszfát hatóanyagú csigaölő szerről. Azt szeretném megtudni, hogy mi a pontos neve ennek a szernek és esetleg hol lehet beszerezni. Várom mielőbbi válaszodat. Üdvözlettel: Sípos Anna

  előző     1     2     [3]     4     következő        
*Fontos! A kérdező a kérdés elküldésével hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kérdése, valamint a tárgy és név mezőkben megadott adatok, továbbá a kérdésre adott tanácsadói válasz eredeti, vagy szerkesztett formában az Ötvenentúl.hu oldalon megjelenjen. A kérdésben csak a kérdés megfelelő értelmezéséhez nélkülözhetetlen információkat kérjük megadni, amelyek nyilvános felületen való megjelenéséhez a kérdező hozzájárul, beleértve az általa a kérdésben megadott személyes adatokat. A Tanácsadók számára kérdésként felvetett probléma megoldásának teljes körű kidolgozása általában meghaladja az internetes tanácsadás kereteit. A Tanácsadó a leírt információkból kiindulva arra törekszik, hogy – legjobb tudása és tapasztalatai alapján – tömör, lényegre törő válaszaival és tanácsaival segítse a kérdezőt problémája megoldásában. A Szakértő által adott minden válasz javaslatnak minősül, amiért sem a Szakértő, sem az Ötvenentúl üzemeltetője nem vállal felelősséget. A válasz alkalmazása és felhasználása a kérdező döntése, az ebből eredő bármilyen közvetlen, vagy közvetett esetleges kárért egyéb hátrányért, problémáért a Szakértőt és az Üzemeltetőt felelősség nem terheli. A válaszokat a kérdező csak saját céljára használhatja, és nem jogosult más közzétenni, átdolgozni, harmadik személyek részére hozzáférhetővé tenni. Az internetes tanácsadás korlátai és természete miatt nincs lehetőség arra, hogy a szakértő a kérdés megválaszolásához a kérdéssel összefüggő okiratokat tanulmányozzon és egyéb anyagokat továbbítson a kérdezőnek. Az internetes tanácsadás nem minősül jogi (ügyvédi), egészségügyi, stb. szolgáltatásnak. További tudnivalók a Felhasználási Feltételekben.
Legfrissebb kérdések és válaszok

Kedves Ancsurka! Válaszoltam lentebb. Üdv.: Jóba Kati TovábbTovább
Tisztelt Hölgyem! A kérdésem a következő .Van egy 5-éves keverék kutyám, két hete került hozzám ... TovábbTovább
További szakértőink

Kiemelt témáink
Allergia
Alzheimer-kór
Alvászavar
COPD
Depresszió
Egészséges prosztata
Gyógynövénytár

Legjobb cikkeink
Új házakhoz új szabályok

Új házakhoz új szabályok

Jövőre komoly szigorítás lép életbe, és zsebbe vágóan fogja érinteni mindazokat, akik építkeznek, társas vagy családi ház építésére adták a fejüket, vagy új lakást vásárolnak. TovábbTovább


hirdetés


hirdetés


hirdetés