Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 29. Thursday, Pál, Péter   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
Dr. Pál Tibor - ügyvéd
Dr. Pál Tibor
ügyvéd
Elérhetőség:
Telefon:(1) 236 6891        
E-mail: tanacsadas@redei-pal.huDr. Pál Tibor | 2010-08-16 19:00:04Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Kérdező!

Ha az autóban a motorcseréhez vezető hiba már a vásárláskor is megvolt, úgy ez rejtett hibának minősülhet, amiért az autó eladója kellékszavatossággal tartozik. Azt, hogy a hiba valóban megvolt-e a vásárláskor vita esetén (pl. peres eljárásban) Önöknek kell bizonyítaniuk. Ez általában igazságügyi szakértői szakvéleménnyel lehetséges.

A kellékszavatosságot erősen használt autók esetén sokszor nehéz érvényesíteni, és gyakran az adásvételi szerződésben az eladó kizárja az ilyen irányú felelősségét. Ha Önöknél is van ilyen rendelkezés a szerződésben, akkor sajnos nem sok remény van a jogérvényesítésre.

Azt mindenképpen javaslom, hogy írásban, ajánlott levélben szólítsák fel az eladót a gépjármű hibájának kijavítására (a hiba rövid leírásával). Ez ugyanis a szavatossági jogok érvényesítésének első lépése. Javaslom továbbá, hogy az eljáráshoz vegyenek igénybe ügyvédi segítséget, amely ugyan biztosan további költségekkel jár, ugyanakkor álláspontom szerint hasonló esetekben nélkülözhetetlen.

Üdvözlettel:
dr. Pál Tibor

Gazdag Lászlóné | 2010-08-16 09:07:52
Tisztelt ügyvéd úr! Fiam kb.három hete vásárolt Rákoskeresztúron egy használt gépkocsit/hatszáz ezerből/ és mivel kicsi pénzű emberek vagyunk banki hitelből.Az egész család/3 gyerekkel/ felpakolva a frissen vett autóval elindultak volna nyaralni Devecserre. a rokonokhoz/még az a szerencse mert Ők segítettek .A kocsi motorja Herendnél azonban felmondta a szolgálatot,így a nyaralás borzalmasra sikerült és az autót elszállították Devecserre egy autó szerelőhöz/ahol a mai napig is ott van mert motor kell benne cserélni a még ki sem fizetett autóban!.A Budapesti autó kereskedő nem foglalkozik vele,csak arra hajlandó lenne ha felhozatja Pestre a fiam és szerez bele egy motort ,és akkor ők azt "ingyen" beszerelik./Iszonyú pénzbe kerülne a felhozatala amire nincs pénz/! Nem elég hogy nincs autó,a nyaralásuk is tönkre ment, most megint bankkölcsönt kell felvennie,leutazni vonattal ha kész az autó/amit nem tudni mikor lesz/senki sem biztat hogy bármilyen kárpótlást is lehetne kérni az eladótól ,vagy hogy a hatalmas költségekbe szálljon bele? Ön szerint is ilyen borzalmas a helyzetünk? Kérem ha tud valami biztató megoldást írja meg! Mielőbbi válaszát,segítségét,fáradozását nagyon köszönöm! Tisztelettel egy aggódó Nagymama aki bár tudna segíteni a gyermekének!

Dr. Pál Tibor | 2010-01-12 15:58:37Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Tisztelt Nagy Tibor!

Ügyében döntő szerepe van annak, hogy mely fórumhoz fellebbeztek. Amennyiben az ítélet ellen beadott alperesi fellebbezés során az Ítélőtábla vagy a Legfelsőbb Bíróság jár el, úgy a törvény értelmében kötelező a jogi képviselet.

Ha a jogi képviselet kötelező, akkor főszabály szerint: aki a jogi képviselő közreműködése nélkül jár el, annak perbeli cselekménye és nyilatkozata hatálytalan kivéve, ha a jogi képviselővel nem rendelkező kérelmet nyújt be a pártfogó ügyvédi képviselet iránt.

Ilyen kérelmet azon személy nyújthat be, akinek jövedelmi és vagyoni viszonyai nem teszik lehetővé jogi képviselő megfizetését. Ez esetben személyes költségmentesség engedélyezhető, azonban aki ezt kéri, annak jövedelmi és vagyoni viszonyait a külön jogszabályban meghatározott módon kell igazolnia (munkáltatói igazolás béréről, adóbevallás, eltartottak száma, stb.).

Amennyiben más Bíróság jár el, úgy Ön beküldheti az iratokat a bíróságnak közvetlenül is, mint peres fél.

A költségmentesség ügyében a bíróságon kaphat további felvilágosítást, és kérhet erre rendszeresített formanyomtatványt.

Tisztelettel:

dr. Pál Tibor

Nagy János | 2010-01-11 17:55:47
Tisztelt Ügyvéd Úr! Szeretném megkérdezni,hogy a2009-ben ítéletet hozott, melyben mint felperes nyertem de az alperesek fellebezéssel.éltek ,van-e lehetóségem arra hogy a tárgyalásig mely 2hét múlva lesz és mivel nincs pénzünk további képviseletre elküldjem a bizonyítékokat a Bíróságnak az áttanulmányozásra. Tisztelettel várom válaszát Nagy János

Dr. Pál Tibor | 2009-04-27 11:21:00Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Tisztelt Kérdező!

A illeték megállapítása törvényes. A személygépkocsi e tekintetben kivétel az ingóságok alól illeték szempontból, és arra a hivatkozott mentesség nem vonatkozik.
A gépjármű tulajdonjogának átszállásakor a törvény a hengerűrtartalom
alapján rendeli megállapítani az illetéket azzal, hogy öröklés esetén
kétszeres szorzó alkalmazását írja elő.

Üdvözlettel:
Pál Tibor

Ultrasound | 2009-04-15 19:42:00
Tisztelt ügyvéd Úr! 2009 áprilisában kelt illetékfizetési kötelezettség megállapítása címén fizetési meghagyást kaptam kézhez. Ebben arról tájékoztattak, hogy az egyik szülőm elhalálozása miatt az általam örökölt ingatlan vagyon után (rám eső rész szumma: 2.194. 700 Ft) 0 ft örökösödési illetéket kell fizetnem a nem rég módosított Itv. miatt. Eddig rendben van, azonban egyedüli örökösként én örököltem apám 1990-ben forgalomba állított LADA 2107-es gépkocsiját is, hivatkozva az Itv. 12. szakaszának 4. bekezdésére, 36Ftx1458cm3, azaz 52.488 Ft befizetésére köteleznek. Ezt azzal indokolják, hogy az Itv. 16.§. (1) bekezdés c) pontja szerinti mentesség nem érvényesíthető. A következő bekezdésben pedig arról tájékoztatnak, hogy az Itv. 16.§.(1) bekezdés c) pontja szerint mentes az öröklési illeték alól a 12. §. szerinti táblázat I. csoportjába tartozó örökös által megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint. Kérdésem ez utóbbi kitétel csak ingatlanokra vonatkozik vagy örökölt ingóságokra, gépjárművekre is értelmezhető. Nem értem, hogy lehet egyenlőséget tenni egy nagy (akár több milliós) értéket képviselő gépjármű, valamint az általam örökölt csekély értékűnek mondható gépkocsi között azzal, hogy mindkettőre ugyanaz az illeték róható ki. Ezt igazságtalannak érzem, pláne a kétszeres szorzó alkalmazásával. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

*Fontos! A kérdező a kérdés elküldésével hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kérdése, valamint a tárgy és név mezőkben megadott adatok, továbbá a kérdésre adott tanácsadói válasz eredeti, vagy szerkesztett formában az Ötvenentúl.hu oldalon megjelenjen. A kérdésben csak a kérdés megfelelő értelmezéséhez nélkülözhetetlen információkat kérjük megadni, amelyek nyilvános felületen való megjelenéséhez a kérdező hozzájárul, beleértve az általa a kérdésben megadott személyes adatokat. A Tanácsadók számára kérdésként felvetett probléma megoldásának teljes körű kidolgozása általában meghaladja az internetes tanácsadás kereteit. A Tanácsadó a leírt információkból kiindulva arra törekszik, hogy – legjobb tudása és tapasztalatai alapján – tömör, lényegre törő válaszaival és tanácsaival segítse a kérdezőt problémája megoldásában. A Szakértő által adott minden válasz javaslatnak minősül, amiért sem a Szakértő, sem az Ötvenentúl üzemeltetője nem vállal felelősséget. A válasz alkalmazása és felhasználása a kérdező döntése, az ebből eredő bármilyen közvetlen, vagy közvetett esetleges kárért egyéb hátrányért, problémáért a Szakértőt és az Üzemeltetőt felelősség nem terheli. A válaszokat a kérdező csak saját céljára használhatja, és nem jogosult más közzétenni, átdolgozni, harmadik személyek részére hozzáférhetővé tenni. Az internetes tanácsadás korlátai és természete miatt nincs lehetőség arra, hogy a szakértő a kérdés megválaszolásához a kérdéssel összefüggő okiratokat tanulmányozzon és egyéb anyagokat továbbítson a kérdezőnek. Az internetes tanácsadás nem minősül jogi (ügyvédi), egészségügyi, stb. szolgáltatásnak. További tudnivalók a Felhasználási Feltételekben.
Legfrissebb kérdések és válaszok

Kedves Kérdező! Ha az autóban a motorcseréhez vezető hiba már a vásárláskor is megvolt, úgy e... TovábbTovább
Tisztelt ügyvéd úr! Fiam kb.három hete vásárolt Rákoskeresztúron egy használt gépkocsit/hatszáz ... TovábbTovább
További szakértőink

Kiemelt témáink
Allergia
Alzheimer-kór
Alvászavar
COPD
Depresszió
Egészséges prosztata
Gyógynövénytár

Legjobb cikkeink
Kutya-macska passzus

Kutya-macska passzus

Sok öröm forrása lehet egy hűséges kutya, egy titokzatos macska, újabb divat szerint egy otthon tartott, játékos vadászgörény, de a bohókás papagáj vagy a trillázó kanári is… TovábbTovább


hirdetés


hirdetés


hirdetés