Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 Tóth Orsolya - munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés
Tóth Orsolya
munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés
Kedves Felhasználónk!
Szakértőnktől már nem áll módodban kérdezni. Olvasd el a korábbi kérdéseket és válaszokat, hátha megtalálod, amit keresel! Ha nem, fordulj a többi szakértőnkhöz!
Megértésedet köszönjük![1]     2     3     4     5     6     7     következő        utolsó
Tóth Orsolya | 2011-12-15 20:54:10Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Szeszel!
A munkaszerződés módosítására csak közös megegyezés alapján kerülhet sor. Ha tehát Ön aláírja a módosítást, bár fél, hogy egyébként kirúgják, akkor a munkáltató él a lehetőséggel és törvényszerűen alkalmazza majd, amit aláírtak. Ha nem írja alá, előfordulhat, hogy a munkáltató a költségek csökkentése érdekében átszervezést, illetve ezen belül létszámcsökkentést hajt végre. A munkaviszony pedig a költségcsökkentés érdekében végrehajtott létszámcsökkentéssel indokolva jogszerűen megszüntethető. Érdemes tehát valóban a döntés előtt ezt a körülményt is figyelembe venni és ennek alapján mérlegelni a munkaszerződés módosításának előnyeit illetve hátrányait.
Kollektív szerződést kötni a reprezentatív szakszervezetnek lehet, ha erre felhatalmazzák a tagok. A szakszervezet mellett pedig üzemi tanácsnak is kellene működni. A törvény szerint 50 főnél több munkavállalói közösség esetén üzemi tanácsot kell választani. Miután a két érdekképviseleti közösség megalakul, lehet a kollektív szerződés kötés mikéntjén gondolkozni.
üdvözlettel:
Tóth Orsolya

szeszel | 2011-12-14 19:53:08
Tisztelt Hölgyem! Többen szeretnénk tudni,hogy egy vállalkozó,miként módosíthatja a munka szerződésünket,mert "aláírod,vagy nem..." jelszóval az orrunk elé teszi?Egy vállalkozóról van szó,aki cca.62-65 embert foglalkoztat!Tudomásom szerint 50 fő felett kollektív szerződést kell kötni a munkavállalókkal,de ilyen nincs jelenleg. Kérdésünk,hogy ezen,hogy lehetne változtatni,mert olyan szerződés módosításokat irat az emberekkel alá(átolvasás időt nem hagyva),melyek elfogadása súlyosan,súlyosa ellentmondanak az érdekeinknek? Köszönjük válaszát!

Tóth Orsolya | 2011-11-20 17:40:20Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Igen, jól érti, ha változó munkahelyről írt alá munkaszerződést, akkor azt jelenti, vállalja, hogy más telephelyeken is dolgozik, ha a munkáltató így rendeli el.
üdvözlettel:
Tóth Orsolya

Sam-at | 2011-11-17 23:52:05
Kedves Orsolya! Először is köszönöm gyors válaszát! A kérdésem az előzőekkel kapcsolatban még annyi - hogy jól értelmezem-e -, hogy ha változó munkahelyre szerződtem (összes belföldi telephely), akkor semmilyen indokkal nem tagadhatom meg, ha a munkáltatóm akár jövő héttől már a központi telephelyére oszt be, és ott köteles vagyok megkezdeni a munkát? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Sam

Tóth Orsolya | 2011-11-17 18:20:40Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Sam!
Ha tud olyan indokot, amely ténylegesen aránytalan sérelmet jelent az Ön számára azáltal, hogy 250 km-rel messzebb kell dolgoznia otthonától fél év időtartamban, akkor hivatkozhat rá, és munkáltatójának el kell fogadnia azt. Ha Ön megtagadja a kirendelést, más indokkal felmondhat a munkáltató, de annak jogilag meg is kell állnia, és azért elég furcsának találná a bíróság is, ha ilyen intézkedést hozna a munkáltató a kirendelés elutasítása következményeként. Persze, ehhez jobban kéne ismerni jelenlegi helyzetét munkáltatójánál, pl. hogy miért akarják most kirendelni magát, és miért oda stb. Változó munkahely megjelölése a munkaszerződésben azt vonja maga után, hogy a munkáltató elrendelheti és változtathatja a munkavégzés helyét telephelyei között, és mivel ezt vállalta a munkavállaló, ezért köteles ott végezni a munkát, ahol megszabják neki.
Üdvözlettel:
Tóth Orsolya

Sam-at | 2011-11-16 22:10:38
Kedves Orsolya! Segítségét szeretném kérni az alábbi témában: Munkáltatóm jelezte, hogy szeretne egy projekt csoport tagjaként, azonos pozícióban, leányvállalatánál foglalkoztatni várhatóan fél év időtartamra, kirendeléssel. A cég rendelkezik érvényes kollektív szerződéssel, mely engedi az MT-ben megjelölt 44 napnál hosszabb kirendelés, illetve kiküldetés lehetőségét is. Ha jól tudom, a MT szabályai szerint: „a kirendelés nem járhat - különösen beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel - aránytalan sérelemmel a munkavállalóra nézve.” Kérdésem az lenne, hogy kötelezhet-e a munkáltatóm a más munkahelyen történő munkavégzésre, ha csak egyetlen ellenérvet tudok felhozni, mégpedig azt, hogy a másik munkahely a jelenlegitől 250 km-re lenne. Mivel ez esetben a bejárás nem lenne megoldható, így költöznöm kellene. (Jelenleg albérletben lakom, így a másik városban is ez lenne a megoldás, annyi eltéréssel, hogy utóbbi költségét viszont a munkáltatóm átvállalná.) Kérdésem még, hogy ha a fenti kirendelést megtagadom, a munkáltatóm felmondhat-e emiatt, illetve felmondhat-e akár már másnap egy teljesen más indokkal (pl: pozíció megszűnt, költségcsökkentés,stb)? Végül azt szeretném kérdezni, hogy mennyiben más a helyzet akkor, ha a munkaszerződésben a munkavégzés helyeként meg vannak jelölve a cég belföldi telephelyei és leányvállalatai (változó munkahely)? Ez esetben elrendelhető-e egyoldalúan a más helyen történő munkavégzés? Ön szerint el kellene fogadnom a kirendelést, vagy érdemes az említett indokot felhasználva "felvenni a harcot" a munkáltató ellen? Mielőbbi válaszát várom! Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Sam

Tóth Orsolya | 2011-11-17 18:08:50Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Stefán Györgyné!
Megkeresnék egy TB-, nyugdíj szakértő ügyvédet az Ön helyében, hogy milyen bizonyítékokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy igazolja állítását, ill. az akkori helyzetét, és hivatalos kérvényben kérném a szolgálati idő elismerését, még ha nem is a legszerencsésebben alakult a szülése a munkajogviszony megszűnte szempontjából.
Üdvözlettel:
Tóth Orsolya

Stefán Györgyné | 2011-11-17 12:11:33
Kedves Orsolya ! Általános iskolai tanár vagyok Kazincbarcikán. 2012-ben leszek 59 éves és ezért a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól előzetesen megkértem a szolgálati idő elismerését. Ezzel kapcsolatban merült fel a problémám, mivel a gyesen töltött időm nem lett szolgálati időnek elismerve. A Tanítóképző Főiskola elvégzése után határozott időtartamú munkaszerződés keretében voltam foglalkoztatva. A határozott időtartam leteltét követően nyolc nappal szültem meg gyermekemet. Az Igazgatóság alapvetően azzal utasította el a szolgálati idő elismerését, hogy a nyilvántartási rendszerükben ( KELEN ) nem szerepelek, valamint a szülés időpontjában nem volt munkaviszonyom. Orvosi kartonnal tudtam igazolni, hogy a szülést megelőzően szülési szabadságon és táppénzen voltam. Határozottan emlékszem, hogy a gyes-t a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósította részemre, de ők ezt azért nem igazolták le, mert minden papíralapú iratot leselejteztek. Sajnos a gyes igazolására dokumentációval már én sem rendelkezem, csak két tanú nyilatkozattal. A kérdésem az lenne, hogy van-e esély vagy bármilyen lehetőség a gyes szolgálati időként való elismerésére. Üdvözlettel, Stefán Györgyné

Tóth Orsolya | 2011-11-06 19:55:01Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Györgyi!
Nem tudom, mi áll a szerződésében arra vonatkozólag, ha nincs munka, akkor mi történhet. Alapesetben (tehát munkajogviszonyban), ha a munkáltató nem tud munkát biztosítani átmenetileg, akkor "állásidőt" fizet a munkavállaló részére, ami átlagkeresetet jelent addig, amíg nem tud újra munkát adni. Mindenképp olvassa át szerződését, és ha erre nem talál szabályt, akkor kérdezze meg a kölcsönző céget, miként jár el ilyen esetben és mely jogszabályra hivatkozva.
üdvözlettel:
Tóth Orsolya

Ócsai G örgyi | 2011-11-06 03:30:18
Kedves Tóth Orsolya! Több éves álláskeresés után, egy munkaerő-kölcsönző cég kiközvetített órabérbe dolgozni egy hűtőházba, 3 műszakban. Múlt hét pénteken éjszakára kellett menni dolgozni. A kölcsönző cég busza szállított át a másik városban lévő munkahelyre. Beöltözésünk után közölték velünk, hogy nincs munka, minden külsős dolgozó menjen haza. Érdeklődni szeretnék ilyen eset jogszerű-e és jár-e erre valamiféle bér. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Ócsainé

[1]     2     3     4     5     6     7     következő        utolsó
*Fontos! A kérdező a kérdés elküldésével hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kérdése, valamint a tárgy és név mezőkben megadott adatok, továbbá a kérdésre adott tanácsadói válasz eredeti, vagy szerkesztett formában az Ötvenentúl.hu oldalon megjelenjen. A kérdésben csak a kérdés megfelelő értelmezéséhez nélkülözhetetlen információkat kérjük megadni, amelyek nyilvános felületen való megjelenéséhez a kérdező hozzájárul, beleértve az általa a kérdésben megadott személyes adatokat. A Tanácsadók számára kérdésként felvetett probléma megoldásának teljes körű kidolgozása általában meghaladja az internetes tanácsadás kereteit. A Tanácsadó a leírt információkból kiindulva arra törekszik, hogy – legjobb tudása és tapasztalatai alapján – tömör, lényegre törő válaszaival és tanácsaival segítse a kérdezőt problémája megoldásában. A Szakértő által adott minden válasz javaslatnak minősül, amiért sem a Szakértő, sem az Ötvenentúl üzemeltetője nem vállal felelősséget. A válasz alkalmazása és felhasználása a kérdező döntése, az ebből eredő bármilyen közvetlen, vagy közvetett esetleges kárért egyéb hátrányért, problémáért a Szakértőt és az Üzemeltetőt felelősség nem terheli. A válaszokat a kérdező csak saját céljára használhatja, és nem jogosult más közzétenni, átdolgozni, harmadik személyek részére hozzáférhetővé tenni. Az internetes tanácsadás korlátai és természete miatt nincs lehetőség arra, hogy a szakértő a kérdés megválaszolásához a kérdéssel összefüggő okiratokat tanulmányozzon és egyéb anyagokat továbbítson a kérdezőnek. Az internetes tanácsadás nem minősül jogi (ügyvédi), egészségügyi, stb. szolgáltatásnak. További tudnivalók a Felhasználási Feltételekben.
Legfrissebb kérdések és válaszok

Kedves Szeszel! A munkaszerződés módosítására csak közös megegyezés alapján kerülhet sor. Ha te... TovábbTovább
Tisztelt Hölgyem! Többen szeretnénk tudni,hogy egy vállalkozó,miként módosíthatja a munka szerző... TovábbTovább
További szakértőink

Kiemelt témáink
Allergia
Alzheimer-kór
Alvászavar
COPD
Depresszió
Egészséges prosztata
Gyógynövénytár

Legjobb cikkeink
A világ nyugdíjasai 2017-ben

A világ nyugdíjasai 2017-ben

A nyugdíjasok globális helyzetét vizsgáló, összetett számításokon alapuló Natixis-felmérés idén nem hozott nagy meglepetést, legfeljebb kisebbeket, például nekünk is. TovábbTovább


hirdetés


hirdetés


hirdetés