Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 Zsilinszky Pál - okleveles kertészmérnök
Zsilinszky Pál
okleveles kertészmérnök
Elérhetőség:
Telefon: (70) 221 4413
E-mail: webkert@webkert.hu
Web: webkert.hu
Cím:  2600 Vác Búzavirág 2.[1]     2     3     4     5     6     7     következő        utolsó
Zsilinszky Pál | 2016-07-27 22:18:55Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Keresgélni kell a jelenleg kapható tápoldatok között hasonló összetételűt az adott fejlődési stádiumra. De szerintem olyan nagy különbség nincs az egyesek között, tehát mindig használhatja ugyanazt, tehát kálium túlsúlyos, nitrogén kb. fele arányban és foszfor kis mennyiségben. Ilyesmi pl. a Megasol kék.

Palló Györgyi | 2016-07-25 09:15:16
-3 éve hobbyként fréziákat ültetek cserépbe.Szeptember és február hónapban teszem ezt,mert szeretném,ha télen szép,illatos virágom lenne a gangon/üveges/.Eddig 6 héttel az ültetés után kezdtem 2 hetente tápoldatozni.Megvettem antiquáriumban Vargáné Nikiser Margit FRÉZIA c.könyvét.Ebben olvastam,hogy tápoldatozni kell.Sajnos,eddig nagyon bután,virágos növény tápot vettem,amelyben a NITROGÉN aránya volt nagyobb.Ettől a fréziáimnak dús ,zöld levelei lettek és nagyon girbe-gurba szára.Szépek voltak a virágok,de a szárat szeretném egyenesebbre és keményebbre valamint a virágokat tartósabbra.A kérdésem a következő lenne.Az írónő a FLORESCA B virágföldet ajánlotta ,valamint most itt nem kapható tápot.A virágföldet megvettem,de nem tudom melyik tápot válasszam,mert a fréziának a következő igényei vannak: N P K Korai szakasz: 2,67 0,49 5,5 Fejlődési szakasz: 3,55 0,79 5,1 Virágzás kezdete: 2.07 0,72 4,8 Virágzás vége: 2,51 0,55 5,7 Visszahúzódási sz: 2,95 0,88 6,54 Válaszát előre is nagyon köszönöm .

Zsilinszky Pál | 2016-06-23 19:07:46Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Jobb lett volna mogyorónyi nagyságban a terméseket kiritkítani, a 4-5-ös csoportokból csak 1-2-t meghagyva. A hajtásvisszametszéssel csak kis mértékben tudja növelni a terméseket. Figyeljen oda, hogy ne öntözze túl és na adjon sok nitrogént ebben az időben, mert az is a hajtásnövekedésnek kedvez. Az ágak lekötözése is mérsékli a hajtásnövekedést és ezáltal a termés növekedését segíti, de szintén csak kis mértékben. A termésritkítás az egyetlen igazán hatásos módszer.

István | 2016-06-22 16:14:10
Tisztelt Pál. Azt szeretném megtudni,hogy nektarin ( kopasz barack fát) jelen időpontban, szabad-e az idei hajtások megrövidítésével a termés nagysága érdekében metszeni. Sokat terem, de kicsi a termés nagysága. Az új hajtások elérik a 0,5- 1 métert. Köszönöm fáradságát, és várom szakmai válaszát.

Zsilinszky Pál | 2016-04-05 22:15:41Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Szerintem magnéziumhiány lehet bár nem vagyok tápanyaggazdálkodási szakmérnök, aki igazán otthon van ebben a témában.
Ellene javaslom, hogy térjen át másfajta trágyára, egy ideig csak magnéziumszulfátot adjon levélre permetezve és talajra szórva. (A sok kálium is okozhat magnéziumhiányt.) Pár hét múlva áttérhet általános tápoldatra. Az átültetés is segíthet jó minőségű virágföldbe.

Mániusz László | 2016-04-05 18:37:29
Tisztelt Zsilinszky Pál Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy lenne-e ötlete arra vonatkozóan, mitől foltosodik a levele a szobamályvának. Már tavasszal bár a levélerek közelében kellően sötétzöld, de azoktól távolodva halványodik a levél színe, mely területek később megbarnulnak, megszáradnak, mintha megégtek volna. A levelek idő előtt le is hullanak, a növény felkopaszodik. Néhány képet töltöttem fel Önnek a növényről, melyet az alábbi linkekre kattintva tekinthet meg: http://i.imgur.com/H7KFNOd.jpg http://i.imgur.com/T4guQWI.jpg http://i.imgur.com/IGWT1L0.jpg A növény kellemes napos (de nem tűző napos), huzatmentes helyen ücsörög évek óta, és a megvétel után kb fél évvel jelentkeztek a tünetek, és azóta is fennállnak. Rendszeres tápoldatozásban részesül, ráadásul guanós oldattal, ami elvileg a kellő foszfortartalomról is gondoskodik. A táp összetevőleírását az alábbi linken tekintheti meg: http://bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/ProductDetail/ProductDetail/2004009742013 Mint látszik is a képekről, a növény jól érezheti amúgy magát, mert szinte egész évben folyamatosan ontja a virágokat. Szaporitani is sikerült, de a sarjnál is jelentkeznek a tünetek. Mi lehet a gond Ön szerint? Hiánybetegség? Fertőzés? Környezeti hatás? Kúrajavaslatát előre is köszönöm. Tisztelettel, Mániusz László

Zsilinszky Pál | 2016-03-01 12:04:27Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Sajnos a legtöbb szernek nincs engedélye dísznövényekre, mert erre nem kértek mivel nem érte volna meg a gyártónak. A Vegesol R réz és napraforgóolaj hatóanyagú, melyeket saját felelősségre nyugodtan alkalmazhat dísznövényeken is az egyéb hasonló kultúrákra előírt módon.

Jancsó Éva | 2016-02-26 09:48:50
Sajnos a növ.védőszerek csomagolásán nincs feltüntetve hogy dísznövényeknél / rózsa, virágzó bokrok, fenyőfélék stb./ lehet e használni azokat.Kérdésem: VEGESOL eRES lemosó permetszert használhatom e azokra.

Zsilinszky Pál | 2015-10-02 10:27:47Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Sajnos ennyiből nem tudom megállapítani melyik "bogárról" van szó, talán valamelyik poloska lehet vagy a harlekin katica. De nem is ez a lényeg. Ilyenkor ősszel több rovar keres áttelelőhelyet és a lakást is megcélozzák erre a célra. Védekezésül csak azt tudom javasolni, hogy minél kevesebbet tartsa nyitva a bejárati ajtót és rakjon fel szúnyoghálókat az ablakokra. Vegyszeres védekezést nem javaslok már ilyenkor, de korábban se tudta volna őket kiirtani, mivel ezek máshonnan is betelepülnek a kertjébe.

Abrokzoltanne | 2015-10-01 22:56:37
Tisztelt kertészmérnök Úr Kedves Pál! Ellszaporodtak főleg a paradicsomjainkon azok a jellegzetes édesszagú bogarak világoszöld színű jól repülők, és most hogy megbolygattuk a még jó állapotú paradizsom"dzsumbujt" elkezdtek beszllingózni a lákásba pl fehérneműk között ablakrésekben ahol ritkán poros az e mber lánya fedeztem fel 1-1 példányát. Mit tegyek ha nem akarok ilyen "bogaras lakótársak közelébe kerülni? És jó lenne tőlük tavasszal megóvni a paradicsomjaimat is. Mit javasol egyes egyes kérdéseimre, "ellenük" Megköszönöm válaszát!!! Ildikó

[1]     2     3     4     5     6     7     következő        utolsó
*Fontos! A kérdező a kérdés elküldésével hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kérdése, valamint a tárgy és név mezőkben megadott adatok, továbbá a kérdésre adott tanácsadói válasz eredeti, vagy szerkesztett formában az Ötvenentúl.hu oldalon megjelenjen. A kérdésben csak a kérdés megfelelő értelmezéséhez nélkülözhetetlen információkat kérjük megadni, amelyek nyilvános felületen való megjelenéséhez a kérdező hozzájárul, beleértve az általa a kérdésben megadott személyes adatokat. A Tanácsadók számára kérdésként felvetett probléma megoldásának teljes körű kidolgozása általában meghaladja az internetes tanácsadás kereteit. A Tanácsadó a leírt információkból kiindulva arra törekszik, hogy – legjobb tudása és tapasztalatai alapján – tömör, lényegre törő válaszaival és tanácsaival segítse a kérdezőt problémája megoldásában. A Szakértő által adott minden válasz javaslatnak minősül, amiért sem a Szakértő, sem az Ötvenentúl üzemeltetője nem vállal felelősséget. A válasz alkalmazása és felhasználása a kérdező döntése, az ebből eredő bármilyen közvetlen, vagy közvetett esetleges kárért egyéb hátrányért, problémáért a Szakértőt és az Üzemeltetőt felelősség nem terheli. A válaszokat a kérdező csak saját céljára használhatja, és nem jogosult más közzétenni, átdolgozni, harmadik személyek részére hozzáférhetővé tenni. Az internetes tanácsadás korlátai és természete miatt nincs lehetőség arra, hogy a szakértő a kérdés megválaszolásához a kérdéssel összefüggő okiratokat tanulmányozzon és egyéb anyagokat továbbítson a kérdezőnek. Az internetes tanácsadás nem minősül jogi (ügyvédi), egészségügyi, stb. szolgáltatásnak. További tudnivalók a Felhasználási Feltételekben.
Legfrissebb kérdések és válaszok

Keresgélni kell a jelenleg kapható tápoldatok között hasonló összetételűt az adott fejlődési stá... TovábbTovább
-3 éve hobbyként fréziákat ültetek cserépbe.Szeptember és február hónapban teszem ezt,mert szere... TovábbTovább
További szakértőink

Kiemelt témáink
Allergia
Alzheimer-kór
Alvászavar
COPD
Depresszió
Egészséges prosztata
Gyógynövénytár

Legjobb cikkeink
A világ nyugdíjasai 2017-ben

A világ nyugdíjasai 2017-ben

A nyugdíjasok globális helyzetét vizsgáló, összetett számításokon alapuló Natixis-felmérés idén nem hozott nagy meglepetést, legfeljebb kisebbeket, például nekünk is. TovábbTovább


hirdetés


hirdetés


hirdetés