Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 Ledzényi András - környezetmérnök
Ledzényi András
környezetmérnök
Elérhetőség:
Telefon és fax: (33) 400 150
Email: ekoku@zpok.hu /
Web: www.kornyezetkultura.hu
Ledzényi András | 2010-01-28 15:38:43Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Tóth Jánosné!

A perlátor a régebbi szaniter-csapok kifolyására szerelhető néhány cm-nyi toldat, mely a vízsugarat levegővel "dúsítva" teszi azt erősebbé. Az új szerelvények nagyobb része már gyárilag el van látva ezzel az egyszerű dologgal. Célja kevesebb víz felhasználásával megfelelő nyomásérzetet elérni kézmosáskor. Elérhetősége az Önhöz legközelebb eső szerelvényboltban lesz.
Amennyiben hasonlóan egyszerű és hatékony eszközök megismerésére is nyitott, úgy a lakóhelyéhez legközelebb eső Kötháló Tanácsadó irodát szeretném ajánlani (www.kothalo.hu), ahol ingyenes kiadványokkal és hasznos tippekkel állnak rendelkezésére a környezetbarát és takarékos háztartás kialakításához.

Tóth Jánosné | 2010-01-28 15:00:11
Mi az a perlátor? Hol árulják, és hogy néz ki?

Ledzényi András | 2009-07-09 15:26:03Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kedves Erika!

Az ön által említett fotocellás vízcsapok ugyan rejtve, de jelen vannak az életünk során. Ha a következő "nagybevásárlása" során betér valamelyik bevásárlóközpont modsóhelységébe, igen nagy az esélye, hogy ilyen szerelvényekkel találkozik. Mivel az ilyen eszközök vezérlésében elektronika vesz részt, valamint a nagyobb fokú használat miatt anyagát tekintve jobb minőségű, ez az árát kénytelenül megemeli. Ez a normál mechanikus csaptelep árának akár 3-5 szöröse, 80-100 ezer forint is lehet darabonként. Így beszerzésekor azonnal az épületgépészeti boltok közületeknek szánt részlegét kell megcéloznunk. A családi házas építkezéseknél a takarékosság efféle módja helyett még inkább a bekerülési költségek alacsonyan tartása, vagy a belsőépítészeti dizájn játsza a főszerepet.
A fentiekkel mérlegelve a költséghatékonyságát és a valódi cél elérését, talán célszerűbb odafigyelni otthonunkban és saját magunk kontrolálni a szerelvények helyes működését, sok esetben csak elzárni a vízcsapot.

A vízfogyasztás csökkentésére további lehetőségünk van a kifolyás végére szerelhető egyszerű eszközzel. A perlátor alkalmazásával akár felére csökkenthető a vízfogyasztás. A hüvelykujjnyi szerkezet úgy kever levegőt a vízsugárhoz, hogy annak erőssége és érzete változatlan, miközben fele mennyiségű víz folyik át rajta. Nem utolsósorban szabályozható lesz a sugár iránya.

Wargovszky Erika | 2009-06-28 09:58:24
T. András! 10 évvel ezelőtt jártam Írországban, ahol először és utoljár találkoztam a fotocellás vízcsapokkal. Mit tud arról, hogy nálunk megszerezhető megoldás-e? Hiszen ennek használatával automatikus a vízfolyás, ill. víz-nemfolyás? Nincs hozzárendelve az emberi belátásnak. Várom válaszát: Erika

Ledzényi András | 2009-06-01 22:12:00Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
A tapasztalt hatást és szemmel látható jeleket figyelembe véve a megoldás két irányban keresendő. A homlokzati hőszigetelés nem kielégítő hatásának felderítéséhez célszerű megvizsgálni, hogy az Önnél alkalmazott szigetelés annak meghatározott technológiai sorrendje szerint, és a megfelelő gondossággal került-e kivitelezésre? Ennek módja egy kéttenyérnyi feltárás a homlokzaton, összetettebb esetben hőkamerás felvétel elemzése. A nem megfelelően szigetelt épületszerkezetek - falsarkok, szegletek, beton áthidalók, erkélylemezek, tetőcsatlakozások - hőhidassága nem szűnik meg, mely a jól szigetelt helységekhez képest néhol gyorsabb kihűléséhez vezet. Megoldás a nem megfelelően alkalmazott szigetelés helyi kijavítása, helyes alkalmazás esetén a mértékének növelése.

A homlokzati szigetelések alkalmazásával a hőtechnikai problémákat megoldva, ezzel egyidejűleg felszínre hozunk eddig ismeretlen zavaró jelenségeket. A penészfoltok, penészcsíkok kialakulásának egyik oka hasonlóan a hőhidas szerkezetek vonalán megjelenő telített légpára nedvességtartalma, mely a penészgombák megtelepedéséhez tökéletes táptalajt biztosít. Másik oka, hogy adott életvitel mellett - lakók élettani funkcióitól, zöld növényzet mennyiségétől, mosások számától függő - eddig önmagától kiszellőzött páratartalmat a szigeteléssel ellátott fal már nem képes önmagától kezelni. Ennek megoldására egyszerű esetben higroszabályozású résszellőzők alkalmazásától a hagyományos csőventilátorokon keresztül a passzívházak belső levegőhőjét átadó rekuperátorig széles tárház áll rendelkezésre alkalmazási szinttől és támasztott kényelmi funkciótól függően.

A gázfűtés kiváltására előnyös alternatívát kínálnak a különféle biomassza fűtési módok, melyeket megújuló energiák bevonásával támogathatunk sikeresen.

Mindezen problémákat a gondos és a járulékos hatásokra is kiterjedően átgondolt tervezéssel, megfelelő anyaghasználattal és környezetbarát technikák alkalmazásával kerülheti el.

Tamás | 2009-05-13 18:34:00
A tavalyi évben hőszigeteltük a házunkat, de sajnos nem mindenben hozta meg a kívánt eredményt. Egy helység télen nem kellően meleg és néhol penészfoltokat figyeltünk meg a falakon. Mi lehet az oka, és hogyan található rá megoldás? Jövőre szeretnénk a gázfűtésünket is kiváltani, milyen lehetőségeink vannak?

*Fontos! A kérdező a kérdés elküldésével hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kérdése, valamint a tárgy és név mezőkben megadott adatok, továbbá a kérdésre adott tanácsadói válasz eredeti, vagy szerkesztett formában az Ötvenentúl.hu oldalon megjelenjen. A kérdésben csak a kérdés megfelelő értelmezéséhez nélkülözhetetlen információkat kérjük megadni, amelyek nyilvános felületen való megjelenéséhez a kérdező hozzájárul, beleértve az általa a kérdésben megadott személyes adatokat. A Tanácsadók számára kérdésként felvetett probléma megoldásának teljes körű kidolgozása általában meghaladja az internetes tanácsadás kereteit. A Tanácsadó a leírt információkból kiindulva arra törekszik, hogy – legjobb tudása és tapasztalatai alapján – tömör, lényegre törő válaszaival és tanácsaival segítse a kérdezőt problémája megoldásában. A Szakértő által adott minden válasz javaslatnak minősül, amiért sem a Szakértő, sem az Ötvenentúl üzemeltetője nem vállal felelősséget. A válasz alkalmazása és felhasználása a kérdező döntése, az ebből eredő bármilyen közvetlen, vagy közvetett esetleges kárért egyéb hátrányért, problémáért a Szakértőt és az Üzemeltetőt felelősség nem terheli. A válaszokat a kérdező csak saját céljára használhatja, és nem jogosult más közzétenni, átdolgozni, harmadik személyek részére hozzáférhetővé tenni. Az internetes tanácsadás korlátai és természete miatt nincs lehetőség arra, hogy a szakértő a kérdés megválaszolásához a kérdéssel összefüggő okiratokat tanulmányozzon és egyéb anyagokat továbbítson a kérdezőnek. Az internetes tanácsadás nem minősül jogi (ügyvédi), egészségügyi, stb. szolgáltatásnak. További tudnivalók a Felhasználási Feltételekben.
Legfrissebb kérdések és válaszok

Kedves Tóth Jánosné! A perlátor a régebbi szaniter-csapok kifolyására szerelhető néhány cm-ny... TovábbTovább
Mi az a perlátor? Hol árulják, és hogy néz ki? TovábbTovább
További szakértőink

Kiemelt témáink
Allergia
Alzheimer-kór
Alvászavar
COPD
Depresszió
Egészséges prosztata
Gyógynövénytár

Legjobb cikkeink
A világ nyugdíjasai 2017-ben

A világ nyugdíjasai 2017-ben

A nyugdíjasok globális helyzetét vizsgáló, összetett számításokon alapuló Natixis-felmérés idén nem hozott nagy meglepetést, legfeljebb kisebbeket, például nekünk is. TovábbTovább


hirdetés


hirdetés


hirdetés