Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Így változnak a kedvenc színeid

2015.01.26. | Erdei-Nagy Virág
Vajon milyen színek jellemzők rád? Tarka pillangónak öltözöl a legszívesebben, vagy megrögzött feketerajongó vagy?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A szakemberek szerint csúnya színek nem léteznek, csak az fordul elő, hogy valaki nem érez kapcsolatot egy bizonyos színnel. És megfordítva: a színek világával kialakított aktuális kapcsolatunk egybevág azzal a kapcsolattal, amelyet magunkkal és a világgal alakítottunk ki.

Ha például valaki a sárgához vonzódik, akkor vonzódik a kommunikációhoz, fontos számára az információk megszerzése és továbbadása, de jellemző rá a kíváncsiság is. Más ember számára viszont a sok információ nyomasztó és túl sok lehet, neki inkább nyugalomra van szüksége, ezért kedveli a sötétkéket. Természetesen a színekhez való viszonyunk életünk folyamán változhat.

Hogyan alakul a színérzékelésünk?

Hogy a szín önmagunkról is elárul valamit, azzal már Van Gogh is tisztában volt. A színekhez való vonzódásunkat azonban a személyiségünkön kívül más tényezők is befolyásolják, például az aktuális divattrendek. Ehhez jönnek még a gazdasági és társadalmi összetevők. Minél képzettebb és tehetősebb valaki, annál érzékenyebb a színekre. A rossz anyagi helyzetű emberek gyakran csak feketét látnak.

További befolyásoló tényezőt jelentenek a világtörténelem globális eseményei. A szakértők szerint például a hidegháború idején általános feszültség uralkodott a világban, és ez a nyolcvanas évek kedvelt színeiben – bíbor, lila, rózsaszín – jutott kifejezésre. Akkoriban szinte még biciklit vagy tréningruhát sem lehetett más színben kapni. Ennek a rózsaszín korszaknak 1992 vetett véget, amikor Európa közepén kitört a délszláv háború. Ebben az időben a piacon a piros dominált, népszerűsége két héten belül 25 százalékkal nőtt.

Egy újabb trend, amely a mai napig tart, sőt az utóbbi időben még egyértelműbbé vált: 2001. szeptember 11. után az emberek szembefordultak a kékkel, és egyértelműen a piros mellett döntöttek. Addig a kék nagyjából ugyanolyan népszerűségnek örvendett, mint a piros. A trendszakértők szerint a piros közkedveltsége a közeljövőben sem fog csökkenni, sőt. Ha az emberek úgy érzik, szorul a hurok, akkor nem látnak rózsaszínt vagy lilát, csak pirosat. Ebben az összefüggésben érdekes, hogy a kék egyik sötét árnyalata, az úgynevezett ultramarinkék az igazság utáni vágy jelképe, annak szimbóluma, hogy valaki igazságot akar önmaga vagy mások számára. A kék kedvelői számára fontosabbak az ideális célok, mint a hatalom.

Színek és évek

A színek érzékelése az évek múlásával változik. A gyerekek a legszívesebben határozott, erős színekkel veszik körül magukat. A kicsik szeretik a lilát, majd ahogy nőnek, megkedvelik a világosabb pirosas árnyalatokat, mint a rózsaszín. Az iskoláskor elejére a narancsvörös válik a kedvencükké, míg a feketét elutasítják. Ez utóbbi magatartás hamarosan változni kezd, és a növekvő gyerekek egyre inkább szavaznak a feketére, főleg a fiúk, akiket a társadalom már korán macsó magatartásra programoz be. Ezzel szemben a lányok körülbelül 11 éves korukig az összes rózsaszínű és lila árnyalatot kedvelik.

További érdekes kor a színekhez való viszonyulás szempontjából a 30. és 50. életév közötti időszak. Ez a korosztály – a fiatalokhoz hasonlóan – a kevert árnyalatok helyett a tiszta színeket részesíti előnyben. Az ötvenen túli korosztálynál azután változás következik be: ilyenkor gyakran választanak inkább nyugodt árnyalatokat, világoszöldet, bordót, barackszínt vagy barnát. Ez azt bizonyítja, hogy ennek a korosztálynak már semmit nem kell bebizonyítania.

Harmonikus színek a lakásban

Aki bizonytalan, milyen színeket válasszon az otthonába, jó hasznát veheti a színpszichológiának. Alapszabály, hogy mindig egy meleg és egy hideg színt kombináljunk. A színek ellentétessége megfelel a természet prioritásainak: az ég például hűvös kék, a hozzá tartozó meleg tartomány a napsárga vagy a narancsszín. Ezt a két színt tanácsos összehoznunk. A holisztikus szempontból jótékony hatású atmoszféra a színpólusok összehangolásával alakul ki, ezt gyorsan és könnyedén leolvashatjuk a színkörről. A citromsárga például ibolyakékkel kombinálható, a tengerzöld tűzpirossal. Az ellentétes színek alapszabályának szem előtt tartásával nagyon sokat elérhetünk, míg a legrosszabb az úgynevezett monokróm színkialakítás. A színekről elmondható, hogy az ellentétek vonzzák egymást, így tehetjük az otthonunkat a nyugalom oázisává.


Tavaszi-nyári divattrendek
Szerelem van a levegőben – hangzott néhány éve egy nagy sláger. Az idén tavasszal is ez jellemzi a divat- és illattrendeket.   tovább Tovább
Drámai vagy kifinomult: tavaszi...
Merészen kifinomult és nagyon szexi az idei tavaszi sminkdivat, amely újraértelmezi a szemkiemelés fortélyait.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

ruhat színek díva szépségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés