Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Kosztümös drámák bűvöletében

2016.10.02. | Póta Szilvia
Az egyre igényesebb drámasorozatoknak köszönhetően egy olyan elfeledett világba csöppenhetünk, ahol intrika, romantika és elegancia az úr.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Kár titkolni, a legtöbbünket könnyen magával ragad egy-egy kosztümös sorozat. Nem nehéz megfejteni, miért. Ilyenkor amellett, hogy izgalmas történetek szemtanúi lehetünk, bepillantást nyerhetünk régi hagyományokba, történelembe, divatjelenségekbe, egy olyan letűnt korszakba, amikor romantika és szerelem még egészen mást jelentett. E sorozatok elengedhetetlen elemei az úgynevezett erős akaratú, magabiztos hősnők, a jó megjelenésű úriemberek, a humor, a gúny, a szellemes párbeszédek és a tündérmesékre is jellemző szerkezet. A bámulatos körítésről már nem is beszélve. Íme, néhány a legjobb kosztümös drámasorozatokból, melyeket nem érdemes kihagyni!

Downton Abbey

A sorozatban a Crawley család és az őket kiszolgáló személyzet mindennapjait követhetjük nyomon a 20. század elejét meghatározó történelmi események sodrában. Nehéz erről a sorozatról úgy beszélni, hogy ne használnánk a „pazar” kifejezést. A valaha készült legdrágább brit televíziós dráma ügyesen ötvözi a társadalmi megfigyeléseket a szerelmi és pénzügyi intrikákkal. Mindezt Maggie Smith és a többi nagyszerű színész alakítása teszi igazán felejthetetlenné. Bár a történet sokakat izgalommal tölt el, igazán a csodálatos helyszín – a Highclere Castle –, a gyönyörű, korhű ruhák és a káprázatos enteriőrök varázsolták el a nézőket.

A siker nagyban annak is köszönhető, hogy a képi megjelenítés egy letűnt, romantikus világról mesél, amelynek néhány elemét sokan szívesen magukkal hoznák hétköznapjaikba, legyen szó a kifinomult angol öltözködésről vagy lakberendezésről. A nagy sikerű angol dráma, a Downton Abbey nemzetközi sikerét az mutatja, hogy mostanra a sorozat már nem csupán hatalmas nézettséggel rendelkezik, de új divatirányzatot is teremtett. Nemrégiben bejelentették, hogy az Egyesült Államok keleti partján egy egész kiállítást szentelnek Julian Fellowes ikonikus darabjainak. A kiállításon több mint 40 ruhát és kiegészítőt vonultattak fel, köztük az özvegy grófné viktoriánus kori jelmezét, Lady Sybil forradalmi háremnadrágját és Lady Edith balsorsú esküvői ruháját. A jelmezeket a Crospop szabóság bocsátotta a múzeum rendelkezésére, ők a beszállítói ugyanis a híres sorozatnak.

Hölgyek öröme

A kétévados BBC-minisorozat Émile Zola Au Bonheur des Dames című regénye alapján készült. A könyv egy párizsi nagyáruház, a Hölgyek öröme, avagy a Paradise mindennapjaiba kalauzolja el az olvasókat, és bemutatja, hogyan nyer teret magának a kapitalizmus, kiszorítva a versenyből a helyi kiskereskedőket és boltokat.

A történet szerint John Moray, a kereskedősegédből lett tehetséges üzletember fényűző áruházat alapít, igazi édenkertet, amelynek luxusa és a csillogása odacsalogatja a környék összes előkelőségét. A főhősnő Denise szerencsét próbálni érkezik ide, végül munkát kap a Paradise-ban, ahol szívét rabul ejti az áruház-tulajdonos Moray. A sorozat és a regény között számos eltérés fedezhető fel, a helyszín nem Párizs, hanem Anglia, és míg Zola regénye 1890-ben játszódik, addig a brit drámát 1870-be helyezték a készítők. Mindemellett Denise karaktere is eltér regénybeli másáétól, a sorozatban ugyanis a lány rendkívül öntudatos, története igazi tündérmese, Hamupipőke csillogó felemelkedése. A sorozatban ízelítőt kaphatunk a 19. század világából, divattrendjeiből, valamint máig hatásos marketingtrükkjeiből, melyek között egyaránt helyet kap a kiárusítás, a kirakatrendezés és az eseménymarketing. A körítés itt is lenyűgöző, a jelmezeket és a díszletet a francia művész, James Tissot festményei ihlették, amitől képileg az egész sorozatot a kifinomult franciás báj, a romantika és a nőiesség jellemzi. Denise és John Moray vívódása és egymásra találásának története tökéletes, ha egy kis romantikára vágyunk a szürke hétköznapokban.

Öltések közt az idő

Nem csupán a britek képesek nagyszerű kosztümös sorozatok és drámák megalkotására. A spanyol készítésű Öltések közt az idő című sorozat igazi kémdráma, amely ügyesen kombinálja a cselszövéseket a szexszel, a politikával és a szerelemmel. Mindehhez pedig Spanyolország és Észak-Afrika csodálatos tájai nyújtanak hátteret. A María Dueñas El Tiempo Entre Costuras című nemzetközi bestsellere alapján készült 11 részes dráma Sira Quiroga, a Madridból származó fiatal varrónő történetét meséli el.

A szegény, ámde feltűnően csinos lány elhagyja megbízható vőlegényét egy jóképű szélhámos kedvéért. A fiatal pár az egzotikus Marokkóba szökik, ám csakhamar kiderül, hogy Sira választottja nem az, akinek látszik, és a lány kisemmizve egy idegen országban találja magát a háború közepén. A szerencsétlen fordulat azonban izgalmak sorát indítja el, ettől kezdve szövevényes kalandok várnak rá a spanyol polgárháború és a második világháború közepette. A sorozat tehát amellett, hogy lebilincselően izgalmas, a spanyol történelem eme vészterhes időszakába is bepillantást enged. A divat kiemelt szerepet kap, a jelmeztervező Bina Daigeler nagyszerű munkát végzett a korai 1940-es éveket idéző ruhakölteményekkel. Igazi lázadó női karakterek jelennek meg a drámában, akik fittyet hánynak a nőktől a 20. században elvárt viselkedési szokásoknak, és saját útjukat járják. Adriana Ugarte lenyűgöző alakítást nyújt, ártatlan naiva és vonzó kémnő egyszerre.

Grand Hotel

Gyilkosság, rejtély, románc, ez az a sorozat, amelyben minden megvan. A spanyol Downton Abbey-ként emlegetett Grand Hotel a jóképű Julio történetét meséli el. A 20-as éveiben járó fiú az után érkezik a hotelba, hogy eltűnt a nővére. Julio pincérnek adja ki magát, és dolgozni kezd a Grand Hotelben, hogy kinyomozza, mi is történt a testvérével. Ám mindeközben feltűnik Alicia, a hoteltulajdonos elbűvölő lánya, a két fiatal pedig egymásba szeret. Alicia csatlakozik a fiúhoz a nyomozásban, melynek során kiderül, több rejtély lappang a hotel falai között, mint azt valaha is bárki gondolta volna, a társadalmi különbség, a család és a titkok pedig elválasztják a fiatalokat egymástól.

Ezt a sorozatot a karakterek teszik felejthetetlenné. A főszereplők, a jóképű Yon González és a gyönyörű színésznő, Amaia Salamanca mellett, akik nagyszerű alakítást nyújtanak, számos szórakoztató szereplőt és nagyszerű színészt ismerhetünk meg. Ott van például Doña Teresa, a manipulatív és rejtélyes tulajdonos, Alicia testvére, a Casanova-komplexussal küzdő Javier, és persze a sorozat nyomozója Ayala, akit Agatha Christie híres detektívjének, Hercule Poirot-nak az alakja ihletett. A romantika természetesen fontos része a Grand Hotelnek, olykor-olykor még szappanoperaszerű elemeket is felfedezhetünk benne. De aki nem szereti a románcot, a Grand Hotel annak is remek kikapcsolódást nyújthat, hiszen a humor, az akció és rejtélyek ugyancsak helyet kaptak benne.


Ezért veszélyes a sorozatfüggőség!
Meglehetősen széles az olyan, már kórosnak, azaz függőségnek nevezhető tevékenységek köre, amelyek korunkban egyre többeket érintenek.   tovább Tovább
A tévésorozatok aranykora
Bár ebből a magyar képernyőkön alig látszik valami, a kétezres évekkel beköszöntött a tévésorozatok aranykora.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

dráma sorozat kultúraCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés