Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Könyvek, melyeket minden nőnek el kell olvasni!

2016.12.25. | Ferenczy Mária
Könyvek, amelyek megjelenése kulturális bombaként hatott a maguk idején.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Míg egyesek megjelenésükkel, tudományos eredményeikkel vagy éppen eltökéltségükkel hagytak nyomot a világban, addig olyan is akadt, aki a szavakkal bánt mesterien.  Könyveikkel amellett, hogy maradandó nyomot hagytak a világban, megváltoztatták azt, ahogy a nők magukat látják, és ahogy mások látják őket.  

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Jane Austen, a 19. századi regényíró olyan fantasztikus művekkel ajándékozott meg bennünket, mint a Büszkeség és balítélet vagy az Értelem és érzelem. Könyveinek realizmusa, társadalomábrázolása, ironikus látásmódja és vonzó nőalakjai történelmi jelentőségű íróvá tették. Műveiben megvilágította a nők korabeli helyzetét, akik férjük befolyásától és vagyonától függtek, s tette mindezt úgy, hogy intelligens, erkölcsileg erős hősnőket alkotott, akik abszolút kontrasztban álltak kisszerű környezetükkel.

Simone de Beauvoir: A második nem

Habár először 1946-ban jelent meg, A második nem még ma is időszerű. Simone de Beauvoir a 20. század második felének egyik legismertebb feminista gondolkodója volt, egyúttal megtestesítette a független értelmiségi nő ideáltípusát. Könyvét a mai napig a feminista bibliaként tartják számon, ebben alapozza meg ugyanis a gender-elméletet. Amellett, hogy az író végigvezet benne a nők történetén, összefoglalja a 20. század közepén élő nők helyzetét, nem csupán a mindennapi tapasztalatok révén, de a tudományos elméletek szintjén is. Egyik alaptétele, hogy a nő nem születik, hanem „létrehozzák”, azaz a társadalom formálja. Emellett kiemeli, hogy a nő választása leggyakrabban egyáltalán nem szabad. A könyv bizonyos körökben hatalmas felháborodást keltett, többek között felkerült a Vatikán tiltólistájára is, egyes olyan fejezeteinek köszönhetően, amelyek kimerítően elemzik a női testet.  

Virginia Woolf: Saját szoba

Virginia Woolf nagy hatású könyve 1929-én jelent meg, és azokon a jegyzeteken, esszéken alapul, amelyeket az írónő a Cambridge-i Egyetemen tartott előadásához készített. Woolf az előadásokat „A nők és a regény” témájában tartotta volna, ám a szöveg túl hosszúra sikerült, belőlük született aztán a Saját szoba, amely a női lét sajátos problémáit boncolgatta. Ebben az időben a nőket nem engedték be bizonyos egyetemekre, illetve könyvtárakba, és kevés lehetőségük adódott arra, hogy a kreativitás eszközével fejezhessék ki magukat. Woolf szerint a nők azért szorultak ki az alkotás és az irodalom világából, mert nem rendelkeztek, ahogyan ő fogalmaz, saját szobával, azaz  anyagi és egyéb függetlenséggel. A könyv lassan, de biztosan, a női mozgalmak egyik legfontosabb alapvetésévé vált.

Charlotte Brontë: Jane Eyre

Abban az időben, amikor a nőket alig tartották többnek a közösség díszeinél, az utódok hordozóinál, Charlotte Brontë írásaival bátran szembeszállt a társadalmi előítéletekkel. Regényein keresztül az elnyomott nőkért emelt szót, a maga idejében modern értékeket képviselt. Egyik leghíresebb regényében, a Jane Eyre-ben önéletrajzi elemeket is felhasznált. Amellett, hogy a történet szívbe markoló és magával ragadó, a főhősnő karaktere, viselkedése, értékei és magabiztossága lenyűgöző. Jane intelligens nő, akinek nincs szüksége férfira ahhoz, hogy értékesnek érezze magát. Kortársai a regényt radikálisnak, botránykőnek tartották: a The London Quarterly kritikája egyenesen kijelentette, hogy Jane Eyre maga a fegyelmezetlen lélek , aki teher a társadalom számára.

D. H. Lawrence: Lady Chatterly szeretője

Megjelenésekor D. H. Lawrence könyve hatalmas botrányt kavart, egyrészt a szexuális tartalmú jelenetek miatt, másrészt azért, mert a férfi főhős a munkásosztály tagja, a nő pedig arisztokrata származású. Lawrence könyve költőien festi le a nő testi kielégülését, aminek korában azért volt különösen nagy jelentősége, mert sokáig még szakorvosok is tagadták, hogy a nők orgazmust élhetnek meg a szexuális együttlét közben. D. H. Lawrence Európában egyike volt azoknak, akik elsőként szálltak szembe ezzel a téveszmével, emiatt művét sokáig cenzúra sújtotta. 


Az ősz legjobban várt filmjei
Hollywood előszeretettel tartogatja az Oscar-díj-gyanús filmeket az őszi szezonra. Íme, néhány ígéretes produkció, amelyekért érdemes beülni a moziba!  tovább Tovább
50 éves a korszakalkotó westernfilm
50 éve mutatták be a spagettiwestern emblematikus alkotását, minden idők egyik legjobb westernjét, Egy maréknyi dollárért címmel.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

könyv irodalom ajánló nőkCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés