Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Útmutató a digitális etiketthez

2016.10.19. | Póta Szilvia
Úgy tűnik, a mobiltelefonok és a közösségi média lassan, de biztosan véget vet a régi, jól ismert udvariassági szokásoknak. A digitális korban egy újgenerációs etikett van felemelkedőben!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Amikor John H. Young 1879-ben megjelentette a Guide to the Manners, Etiquette and Deportment of the Most Refined Society című művét, nem telt sok időbe, és a könyv bestseller lett az író szülőhazájában, Amerikában. Aki elolvasta a több mint 400 oldalnyi tömör útmutatást, kezdve a szalvétahasználattól egészen a megszólításokig, úgy érezhette, hogy bármivel képes megbirkózni a hétköznapi életben.

Mára azonban a viselkedési szabályok gyökeresen átalakultak. Az internetnek ma különösen nagy hatása van a társadalmi életre: a neves amerikai rapper, 50 Cent például úgy érzi, teljesen rendben van, ha másfél millió idegen emberrel megosztja a Twitteren, hogy éppen pornót néz, míg a köztisztviselők és a politikusok előszeretettel használják a Facebookon az internetszlenget. A weben sosem lehet tudni, mire számítsunk. Senki sem az, akinek mondja magát, az emberek álnevek mögé bújnak, ami egy újfajta zaklatásra adott lehetőséget. Idegenek jelölik az embert ismerősnek, és amikor rákattint az oké gombra, reklámlevelek tömege zúdul rá. Ennek fényében érthető, miért is volt szükség egy sor új szabályra, amelyek segítenek, hogy udvariasak és illemtudóak maradjunk az internetes korban is.

Változóban a kommunikáció

1879-ben Young nagyon világosan fogalmazott a társalgás szabályaival kapcsolatban. A szemtől szembeni beszélgetésekben szerinte mindenfajta szleng és rövidítés elfogadhatatlan. Ma azonban a digitális kommunikációs formák használatakor már nem hogy udvariatlan, hanem egyenesen kívánatos, sőt vannak olyan esetek, mikor ez az egyetlen út ahhoz, hogy gyorsan és költségkímélően elmondjuk, amit szeretnénk. Felgyorsult világunkban a „Tartsd tiszteletben mások idejét” szabály fontosabb, mint valaha. Ez az e-mailezésre is igaz. Érdekes azonban, hogy a megszólítás és az elköszönés még mindig a hagyományos levelezési formát követi, és az internet korában is elhagyhatatlan. Mindeközben nem szabad elfelejtenünk, hogy a stílus maga az ember, még SMS-ben is, ezért törekedjünk a helyes nyelvhasználatra. Persze a magyar nyelv iránt érzett aggodalom nem alaptalan, Steven Petrow író szerint a közösségi média világában ma már az első számú cél az információcsere, tehát a lényeg, hogy az üzenet értelmezhető-e, és megfelel-e a témának.

A technikának köszönhetően számos módon elkerülhetjük az udvariatlanság látszatát. A telefonokon ma már jó néhány hasznos funkciót találhatunk. Ilyen például az automatikus SMS-küldés, amellyel jelezhetjük, hogy éppen elfoglaltak vagyunk. Szakértők szerint a legjobb a 24 órás szabályt követni. Azaz fontos, hogy próbáljunk meg az e-mailekre és más digitális üzenetekre ez idő alatt válaszolni, ha mégsem sikerül, állítsuk be az említett autoválaszt, amely az üzenet küldőjének jelzi, hogy egy meghatározott ideig nem vagyunk elérhetők.

Ismerősök tiszteletben tartása

A baráti, családi kapcsolatokban ma már a közösségi média is jelentős szerepet játszik. A Facebooknak, Twitternek számos előnye van. Amellett, hogy nyomon követhetjük azoknak az ismerőseinknek az életét is, akikkel ritkábban találkozunk, találkozókat, bulikat szervezhetünk, tájékoztathatjuk ismerősinket a minket érintő boldog vagy éppen szomorú eseményekről, vagy akár ismerkedhetünk is. A közösségi média társasági szabályaival azonban nem mindenki van tisztában. Egyszeri találkozás például még nem ok arra, hogy bejelöljünk valakit a Facebookon, másfelől azzal is érdemes tisztában lenni, hogy nem udvariatlanság visszautasítani egy bejelölést, vagy éppen megszüntetni a kapcsolatot.

Steven Petrow szerint az egyik legfontosabb, sokak által elkövetett hiba, a virtuális térben való „szemetelés”. Előfordul ugyanis, hogy egyesekkel elszalad a ló, és nem tartják tiszteletben barátaik, ismerőseik üzenőfalát. Nem elfogadott például a napi rendszerességű játékmeghívás, vagy a reklámcélú tartalom mértéktelen megosztása. Ugyanilyen zavaró lehet azonban az is, ha unokánkról, gyermekünkről, kiskutyánkról, kismacskánkról készült fotók tömegével árasztjuk el barátinkat. A gyerekfotók tömeges megosztása egyike a közösségi média hét főbűnének, mely beletartozik az „oversharingként” („túl sok személyes vagy semmitmondó”) emlegetett kategóriába.Amellett, hogy a gyermeknek is vannak személyiségi jogai, tény, hogy ismerőseink számára sem túl izgalmas élmény heti 10 képpel szembesülni ugyanazon csemetéről. Petrow emellett felvet még egy problémát a közösségi médiával kapcsolatban. Szerinte felmerül a kérdés, vajon illik-e lájkolni a szomorú eseményeket. „Tulajdonképpen megengedett a szomorú hírek lájkolása is, hiszen ez egyfajta »gondolok rád« jelzésnek számít. Fontos azonban, hogy kommentben pontosítsuk szándékunkat, jelzésünket, különben úgy tűnhet, örülünk a másik szerencsétlenségének” – tanácsolja.

Étkezések

Étkezéskor eddig is számos szabályt kellett követnünk. Ilyen az, hogy ne könyököljünk az asztalon, ne beszéljünk tele szájjal, vagy ne szürcsöljük a levest. Manapság azonban az okostelefonok is az étkezési etikett körüli viták középpontjába kerültek. „A legnagyobb probléma, hogy ezek a készülékek elvonják a figyelmüket azokról, akikkel együtt vagyunk. Habár az okostelefon nagyon hasznos készülék, a körülöttünk lévőkre kell figyelnünk” – mondja Steven Petrow. Szerinte a szabály az, hogy ha fontos hívást várunk, a telefont rezgő üzemmódban arccal lefelé kell elhelyezni az asztal szélén. Máskülönben a telefont az étkezőasztalra kitenni abszolút udvariatlanságnak számít, és még ma sem elfogadott, az étkezések közbeni fotózásokról, telefonálásról, vagy SMS-ezésről már nem is beszélve.

Utcai etikett

Az okostelefonok a tájékozódást és a gyalogos közlekedést is forradalmasították. Az internetes korban szinte feleslegessé váltak az olyan kérdések, amelyek az időjárással, a nyitvatartási idővel vagy az útvonaltervezéssel kapcsolatosak. „Egyre inkább csökken a tolerancia a felesleges kommunikációval szemben, mert sokak számára teher az eltévedt érdeklődő. Természetesen nincs azzal semmi gond, ha segítséget kérünk embertársainktól, de az internet világában azoknak, akiknek rendelkezésükre áll a megfelelő eszköz, előbb maguktól kellene megpróbálniuk választ keresni a kérdéseikre. Az emberek tapasztalataim szerint inkább kérdeznek, mert az számukra egyszerűbb, mint energiát fordítani az önálló keresésre – mondja Baratunde Thurston író. – Számos diákom keresett meg már azzal az interneten, hogy hol vásárolhatják meg a könyvemet, pedig a válasz ott van az interneten, csak be kell írni a keresőbe.”

A legfontosabb szabály, hogy tudatosítsuk: mindenki más. Bár a technika átvette az uralmat az életünk felett, még mindig fennáll a generációs szakadéknak nevezett jelenség, melyet tiszteletben kell tartani. A lényeg, hogy gondoljunk a körülöttünk lévőkre. Vannak, akik elvárják a feleslegesnek gondolt információkat, üzeneteket is, míg mások csupán időhúzásnak tekintik. Ilyenkor figyelembe kell vennünk, milyen kapcsolatot ápolunk az illetővel. Az antropológus Margaret Mead szerint a hagyományos társadalmakban mindig a fiatalok tanultak az idősebbektől, ám a mai modern társadalomban a fiataloktól is van mit ellesni. Általánosságban kijelenthető azonban, hogy az udvariasság remélhetőleg sosem megy ki a divatból.


Ébresztő! Segítünk, hogy ne aludd át...
Segítségünkkel eligazodhatsz a gyakran átláthatatlan, mégis a hétköznapok elkerülhetetlen részévé váló virtuális valóságban.  tovább Tovább
A technika miatt hanyatlóban az...
Globális méretekben intelligenciánk lassú hanyatlása tapasztalható. A tendencia általános, az okok ködösek.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

illem digitális internet udvariasság etikettCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés