Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A legmeghatóbb szerelmi történetek a múltból

2015.09.20. | Póta Szilvia

Az igaz szerelem viharos, és gyakran tragikus véget ér.

megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az igaz szerelem hallatán legtöbbünknek Rómeó és Júlia jut eszébe, pedig történelem telis-tele van olyan igaz mesékkel, amelyek legalább annyira meghatóak és izgalmasak. Azokról a híres párokról van szó, azokról a legendás kapcsolatokról, amelyek verseket, könyveket, filmeket inspiráltak.

Katharine Hepburn és Spencer Tracy

„Imádtam Spencer Tracyt. Bármit megtettem volna érte” – írja Katharine Hepburn 1991-es önéletrajzi könyvében. A legendás románc közel 30 éven át tartott, a két szerelmes egymás iránti odaadása megkérdőjelezhetetlen volt mindenki számára. Katharine Hepburn és Spencer Tracy mégsem házasodhattak össze, és nyilvánosan sosem ismerhették el a szerelmüket. A pár 1942-ben ismerkedett meg, mikor Az év asszonya című film meghallgatásán vettek részt.

Első találkozásukkor a liberális gondolkodású, elvált Katharine 33 esztendős volt, míg Spencer mogorva, alkoholproblémákkal küzdő, régimódi katolikus 41. Egy héten belül mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy a két színész rajong egymásért. Kapcsolatuk rendkívül viharos volt, és sokszor nagyon egyoldalú. Míg Katharine vak imádattal szerette Spencert, a férfi nem hagyott ki egyetlen alkalmat sem, hogy megalázza szerelmét, amit csak fokozott a tény, hogy nős volt, két gyerekkel. Hívő katolikus létére nem volt hajlandó elhagyni családját, a viszony mégis több mint 27 évig tartott. A munka világán kívül sosem mutatkoztak együtt nyilvánosan, és közös fotók is csak így készültek, mégis Hollywood leghíresebb párjaként ismerték őket. Összesen 9 filmet foragattak együtt, utolsó közös munkájuk, a Találd ki, ki jön ma vacsorára! című produkció után 1967. június 19-én Spencer elhunyt szívrohamban. Katharine sosem volt képes megnézni utolsó közös filmjüket, és a temetésen sem vett részt a család iránti tiszteletből, kapcsolatukról pedig csak a feleség halála után volt hajlandó beszélni.

Sáh Dzsahán és Mumtáz Mahal

Ez a két név a legtöbb embernek valószínűleg nem mond sokat, pedig a világ nyolcadik csodájának, a Tádzs Mahalnak a történetéről van szó. Sáh Dzsahán trónörökös 1607-ben pillantotta meg Arjumand Banu Begumot, a miniszterelnök lányát. A pár öt év jegyesség után házasodott össze, ekkor a nő Mumtáz Mahalra változtatta nevét. Bár Dzsahán számos ágyast tartott, az igaz szerelemet Mumtáz jelentette számára. Az uralkodó kedvenc felesége 14. gyermekük szülésébe halt bele. Sáh Dzsahán elhatározta, hogy páratlan emléket állít igaz szereleme számára, akinek egyben ez lesz a nyughelye is. Az épülethez maga az uralkodó készítette az alaprajzot, és a helyszín kiválasztását is hosszas előkészület előzte meg. Maga a márványból készült sírhely két év alatt készült el, a teljes épület felépítése azonban nem kevesebb mint 20 évet vett igénybe, 20 ezer munkás közreműködésével.

 

Elisabeth Taylor és Richard Burton

A két szerelmes története olyan, akárcsak egy hollywoodi film. Kapcsolatuk viharos természetéről tanúskodik, hogy kétszer is elváltak, meséjük a 20. század leghíresebb drámájává nőtte ki magát. Attól a pillanattól, hogy Elisabeth Taylor és Richard Burton tekintete találkozott a Kleopátra forgatásán, 1963-ban a két filmcsillag sorsa egybeforrt. Állítólag az első filmes csókjuk olyan sokáig tartott, hogy a rendezőnek kellett megkérnie őket, hagyják már abba. Találkozásukkor mindketten házasok voltak, Taylor akkor már a negyedik férjét fogyasztotta. Kapcsolatuk alakulását nagyító alatt figyelte a sajtó, és sokan elítélték. Végül a nyilvánosság elől elbújva házasodtak össze a montreali Ritz-Carlton Hotelben, ahová Mr. és Mrs. Smith néven jelentkeztek be. Több mint 11 filmben szerepeltek együtt, melyek egyúttal szerelmük részleteibe is betekintést engednek.

Utolsó közös filmjük, A válás leforgatása után Taylornak végképp elege lett férje alkoholizmusából, és a pár a valóságban is arra készült, hogy véget vetnek a kapcsolatnak. Később megpróbálták újra együtt, de a közös élet ezúttal sem működött. 1984-ben Taylor szerelmes levelet kapott volt férjétől, aki ekkor már új feleségével élt Svájcban. A levélben újabb esélyt kért, és azt írta, szeretne hazatérni. Mire Taylor megkapta a levelet, Burton agyvérzés következtében elhunyt.

John Lennon és Yoko Ono

Yoko Ono és John Lennon 1966 novemberében találkozott Londonban, amikor az akkor már híres Beatles-énekes betévedt a nő kiállítására. A történet érdekessége, hogy Ono állítólag nem ismerte fel a sztárt, aki azonban beleszeretett a művésznő alkotásaiba, később pedig magába Yokóba is. Ekkor Lennon még nős volt, felesége pedig egyre kevésbé tolerálta a kimaradásokat. 1968-ban azután, amikor a sztár felesége arra tért haza, hogy Yoko a családi asztalnál ül egy szál fürdőköpenyben, beadta a válást. Sokak szerint Ono miatt oszlott fel a Beatles is, ugyanis hatására Lennon egyre inkább eltávolodott együttesétől. A pár kapcsolata kezdettől zavaros volt, régi szerelmek, drogok és alkohol keserítette meg.

A problémák odáig fajultak, hogy külön költöztek, néhány évre rá azonban kibékültek: ekkor született meg első gyermekük is. Ezután Lennon teljesen visszavonult, igazi mintacsaládapaként viselkedett. A szerelem azonban tragédiába fulladt, 1980. december 8-án Mark David Chapman Yoko szeme láttára lőtte le a zenészt, a családi házuk bejáratánál.


Lehet szerelem nélkül élni, de nem...
Lehet-e magunkat szoros önkontroll alatt tartani: nem megengedni hibát, érzelmeket?   tovább Tovább
Unod a partnered? Esélyek egy új...
Kiürült a kapcsolatod? Megőrülsz a mindennap ismétlődő mondatoktól? Milyen esélyeid vannak, hogy megtaláld a boldogságot?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

történelem szerelem kapcsolatCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés