Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szavak nélkül: mire jó a testbeszéd?

2015.08.02. | Kalapos Éva Veronika
Nem is hinnénk, mekkora szerepe van annak, amit a gesztusainkkal és a mimikánkkal kifejezünk!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az utánzás és a nagyobb tér

Ez azért van, mert a nonverbális gesztusokat az agy a tudattalan szintjén érzékeli, ezért ezekre a beszélgetőtársad nem szándékosan, hanem ösztönszinten reagál. Egy vitában emiatt lehet perdöntő, ha egyszerűen megpróbálod utánozni a másik mozdulatait. Persze nem arra gondolunk, hogy minden pillanatban tedd teljesen ugyanazt, amit ő, de ha óvatosan követed, amit csinál – például te is keresztbe teszed a lábad, vagy felemeled a fejed, esetleg az arcodhoz nyúlsz éppen akkor, amikor ő – az agya ezt önkéntelenül is a szinkronicitás jeleként érzékeli, és máris megengedőbb lesz veled szemben. Ugyanilyen jó taktika lehet az is, ha szó szerint teret adsz a közöttetek cserélődő gondolatoknak. Azt biztosan hallottad már, hogy a melleden összefont kar zártságot jelez. Sajnos nem csupán ezt sugallja, hanem azt is, hogy nem hajlasz a kompromisszumra. Inkább lazítsd el a karodat, és engedd a tested mellé, vagy ejtsd lazán az öledbe. Ha igazán profi megoldást szeretnél választani, enyhén fordítsd kifelé a kézfejedet, és tedd a térdedre. Ez a testtartás ugyanis azt jelzi: „nyitott vagyok a véleményedre, nem kell tartanod tőlem”.

Fel a fejjel!

Nem csak másokra tudsz hatni a testbeszéddel, de saját magadra is. Nem véletlenül vált közhellyé a „fel a fejjel” kifejezés, hiszen gondold csak végig: amikor boldog vagy, felveted a fejed, kihúzod magad és mosolyogsz. Ha ilyenkor végigvonulsz az utcán, vidám tekintetekkel találkozol, a boldogság ugyanis, csakúgy, mint a rosszkedv, ragadós. Próbáld csak ki! Amikor magad alatt vagy, kövesd a lépéseket: fejet fel, derekat kiegyenesíteni, és mosolyogj rendületlenül! Lehet, hogy először furán érzed majd magad, de a kutatások szerint ez a testhelyzet olyan a szervezetednek, mint a tüdődnek egy nagy levegővétel: valósággal kisöpri a negatív energiákat. Végül is egy próbát megér, nem?

Mindig nyitottan

A nyitottság nem csupán abban mutatkozhat meg, ha nem zárod szorosan össze a karodat, hiszen attól még egyéb testrészeid sugallhatnak elzárkózást. Jusson eszedbe, hogy rosszabb napokon hogyan igyekszel önkéntelenül is kinézni: nyakig zárt ruhákat veszel fel, leengeded a hajad – esetleg felkapsz egy sapkát vagy kendőt. Egyértelműen jelzed a külvilágnak, hogy téged ma senki se zaklasson. Ha azonban éppen nem ez a célod, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy hangsúlyozd az együttműködésre való hajlandóságot: először is, ha lehet, beszéd közben állj vagy ülj a beáradó fénnyel szemben. Ez azért fontos, mert a fény, főként a nappali fény lágyítja a vonásokat, ettől máris barátságosabbnak és kompromisszumkészebbnek tűnsz majd. Gombold ki a felső gombot a pulóvereden – a fullasztóan begombolt ruhadarabok szintén elzárkózást jeleznek, hiszen a ruhánk a páncélunk is –, és teljes testtel fordulj szembe a beszélgetőpartnereddel. A hajadat simítsd a füled mögé, ha van valami a fejeden, vedd le. Azt, hogy bár nyitott vagy, de nem hagyod magad ledorongolni, azzal jelezheted, ha enyhén hátrahúzod a válladat, és kidomborítod a mellkasodat. Akárcsak az állatvilágban, ez nálunk is a harcra kész állapotra utal. Ha vita vagy beszélgetés közben a partneredet elragadják az indulatai, a legjobb módszer, ha a kezedet néhány pillanatra a térdére helyezed: az indulatok önkéntelenül is csillapodhatnak tőle. Ha álló helyzetben vagytok, az is segíthet, hogy a felsőtestedet enyhén a partnered felé hajtod, mert ez egyrészt azt jelzi: „ugyanarra tartunk”, másrészt szavak nélkül arról biztosítod, hogy mellette állsz és támogatod őt. Persze nem csupán vita közben jönnek jól az apró, pozitívan manipulatív trükkök. Ha valamelyik családtagod különösen feszült, lépj mellé, és nagyon finoman kezdd el masszírozni a csuklyásizmát (a nyak és a váll közötti rész). Meglátod, hálás lesz érte, mert a masszőröktől tudjuk, hogy a feszültség a vállizmokban gyűlik össze leginkább. Arra az esetre is van egy szép testüzenet, amikor fájdalom ér valakit a környezetedben: úgy biztosíthatod a legjobban az együttérzésedről, ha szembeállsz vele, a két kezed közé fogod az arcát, és lágyan a homlokához szorítod a homlokodat. Bizonyos kultúrákban úgy tartják, az elme megnyitása után a gondolatok és érzések a homlokon át áramlanak a külvilágba, így ha két homlok összeér, az kristálytisztán azt üzeni: megértem az érzéseidet. Ennél pedig sokszor nem is adhatnál többet.


Tanulható-e az optimizmus?
Mitől függ, hogyan gondolkodunk a világról és önmagunkról? Van-e szerepe a boldogulásunkban, valamint egészségünk alakulásában az optimizmusnak?  tovább Tovább
Védd magad a munkahelyi terror ellen!
A munkavédelem az Európai Unióban és most már hazánkban is foglalkozik a pszichoszociális kockázattal és megelőzésével.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

közösség testbeszéd pszichológiaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés