Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 29. Thursday, Pál, Péter   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

5 szórakoztató hobbi a mentális egészségért

2017.01.04. | Póta Szilvia
Íme, néhány hasznos hobbi, ami amellett, hogy szórakoztató, még a mentális funkciókat is fejleszti!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Köztudott, hogy a testünk minden része öregszik, idővel egy kicsit elkopik. Nincs ez másképp az aggyal sem. A kor előrehaladtával sérülhetnek a végrehajtó funkciók, és a rövid távú memória, ami jelentősen megnehezítheti a mindennapi feladatok ellátását. Az idegtudomány szerint azonban agyunk megfelelő karbantartásával késleltethetjük ezt a folyamatot, és megelőzhetjük, illetve mérsékelhetjük a mentális hanyatlást. Bizonyos tevékenységek segíthetnek megőrizni szellemi frissességünket, javíthatják logikai gondolkodásunkat, illetve memóriánkat, ezért érdemes őket beiktatnod a mindennapjaidba!

Tanulj zenélni!

A zenélés különösen jó hatással van a testre. Ha felnőttként tanulsz meg hangszeren játszani, sokat javíthatsz mentális és fizikális egészségeden. A hangszeres játék vagy az éneklés fejleszti a kreativitást, az analitikus képességet, valamint a nyelvi, matematikai, és finom motoros készségeket. Ez azonban még nem minden! Kutatásaikban a tudósok arra jutottak, hogy a zenetanulás javítja az olyan kognitív funkciókat is, mint például a memória, a problémamegoldási képesség, a szekvenciális feldolgozás, valamint az alakfelismerés. A kutatók úgy vélik, ennek oka, hogy a zenével kapcsolatos tevékenységek növelik a szürkeállomány térfogatát, és idegi kapcsolatot teremtenek a két agyfélteke között. Mint kiderült, a zenetanulás pozitív hatásai fiatalokra és idősebbekre egyaránt érvényesek.

Olvass minél többet!

Mindegy, hogy a klasszikus műveket, vagy inkább a romantikus regényeket kedveled jobban, hiszen műfajtól függetlenül minden olvasmányra igaz, hogy fokozza az agyműködést. Az olvasás pozitív hatásait hosszú órákon és oldalakon keresztül lehetne sorolni. Többek között csökkenti a stresszt, segíti a problémamegoldást, javítja az empátiás készségünket. Olvasás közben számos agyi terület aktivizálódik, többek között új idegpályák alakulnak ki. A különböző történeteken keresztül jobban megérthetjük a világot, illetve más emberek érzelmeit, továbbá bővíthetjük szókincsünket, kifejezőkészségünket.

Tanulj nyelveket!

Azzal mindenki tisztában van, hogy a mai világban milyen nagy jelentősége van az idegennyelv-tudásnak. Az idegen nyelvek megnyitják előttünk a világot, segítségükkel új kultúrákat ismerhetünk meg, és a munkaerőpiacon is előnnyel indulhatunk. A nyelvtanulás bizonyítottan javítja a memóriát, emellett lehetővé teszi, hogy a mentálisan megterhelő feladatokat jobban teljesítsük. Egyes kutatások szerint azok, akik több nyelven is beszélnek, jobban teljesítenek rejtvények és kirakós játékok megoldásában, mint azok, akik csupán egy nyelvet ismernek. A többnyelvű emberek ezenkívül egy időben több feladatra is könnyebben koncentrálnak, mert az agyuk érvelésért, tervezésért és memóriáért felelős része, mint kiderült, fejlettebb, mint az egynyelvűeké.

Agytorna társasjátékokkal

Kétségtelen, hogy kortól függetlenül a társasjátékozás az egyik legjobb közösségi tevékenység! Mostanra számtalan típusa létezik, így mindenki megtalálhatja az érdeklődésének és céljainak megfelelő változatot. A társasjáték több egyszerű szórakozásnál, segítségével fejleszthetjük képességeinket, elmélyíthetjük kapcsolatainkat, és önismeretet tanulhatunk. A különböző társasjátékok jelentősen hozzájárulhatnak kognitív és problémamegoldó képességünk fejlesztéséhez is. Különösen a komplex gondolkodásért és a memóriafejlesztésért felelős hippokampuszra és a prefrontális kéregre hatnak előnyösen ezek a tevékenységek.

Egy BMJ Openben megjelent 2013-as tanulmány szerint a gyakori játék edzi az agyat, ezáltal csökkentheti az olyan mentális betegségek kialakulásának kockázatát, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór. Egyes kutatók szerint az olyan játékok, mint a Mastermind, jelentősen hozzájárulhatnak logikai-matematikai intelligenciánk fejlesztéséhez. De hasonló a helyzet például a Cluedóval is. A Neller és társai által 2006-ban végzett vizsgálatban az Anthony E. Pratt által kifejlesztett bűnügyi társasjáték hatásos eszköznek bizonyult, amikor iskolásokat oktattak a deduktív logika szabályaira. A játék amellett, hogy rendkívül szórakoztató, kritikai szemléletre és stratégiai gondolkodásra ösztönöz.

Meditálj!

A meditáció megfelelően alkalmazva olyan hatékony eszközt ad a kezünkbe, amellyel irányíthatjuk a gondolatainkat, javíthatjuk a koncentrációs képességünket, illetve a memóriánkat, továbbá csökkentjük a stresszt és szorongást. Sőt a Kaliforniai Egyetem egyik kutatása szerint a meditáció javítja a diákok tesztekben nyújtott teljesítményét is! A hatást többek között azzal magyarázzák, hogy az említett tevékenység növeli a tanulásért és memóriáért felelős agyterületek szürkeállományát.


Ezért legyen kétkezi hobbink!
Tudományos kutatások igazolják, hogy bármilyen manuális tevékenység jótékonya hat az agyunkra, a lelki működésünkre, de még a szemünk...  tovább Tovább
Könyvek, melyeket minden nőnek el...
Könyvek, amelyek megjelenése kulturális bombaként hatott a maguk idején.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szórakozás egészség hobbiCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés