Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szemtől szemben az íróval

2016.11.15. | N. Trencsényi Klára
Az írás, illetve az olvasás magányos tevékenység. Ennek „feloldására” is szolgálnak az író–olvasó találkozók.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ezek helyszínei lehetnek a könyvtárak, a könyvesboltok, irodalmi kávéházak, ún. irodalmi szalonok. Az ilyesfajta összejövetelek kötődhetnek egy adott mű megjelenéséhez, de akár valamely könyvünnephez (pl. Ünnepi könyvhét, Könyvfesztivál), gyakran pedig egy kortárs író népszerűsége hívja életre őket.

Az író–olvasó találkozók az alkotónak „az olvasó személyessé válását”, valamint a mű értelmezésével, étékelésével kapcsolatos „visszacsatolás” lehetőségét, az olvasónak pedig alkalmat teremtenek arra, hogy megismerkedjen az alkotóval, az alkotás keletkezésének történetével, az alkotási folyamattal. Sőt, olyan műhelytitkokba is bepillantást engedhet a szerző, hogy hány oldalt ír naponta, mit csinál, amikor nem dolgozik, kinek olvassa fel, vagy mutatja meg a munkáját, kikkel érez szellemi rokonságot múltbéli elődei és kortársai közül, kik hatottak rá pályája kezdetén, milyen sikerek vagy kudarcok kísérték eddigi munkásságát.

A titkok megismerésének lehetősége is belejátszik, hogy ezek a közvetlen együttlétek népszerű kulturális programoknak számítanak – elsősorban a kortárs irodalmat kedvelők körében.

Az író–olvasó találkozók szokása több száz éves múltra tekint vissza (már a költőóriás Goethe, valamint Csokonai is szívesen olvasta fel műveit az érdeklődő és művelt arisztokrata közönségnek), ám mai formáját állítólag a múlt század elején Hugo von Hofmannsthal osztrák író alakította ki, aki nehéz anyagi helyzetének megoldására Bécsből Szilézián át egészen a Rajna vidékéig hatalmas felolvasókörutat szervezett. Ezzel a monstre vállalkozással mintegy felállította ezen kulturális események „táncrendjét”: az előadó köszöntésétől a mű felolvasásán át, az olvasóközönséggel folytatott beszélgetésig és a társas együttlétet záró írói dedikációig.

Sorról, sorra

Az író–olvasó találkozót olykor szerzői felolvasóestnek is szokás nevezni – tekintettel arra, hogy legtöbbször maga a szerző tolmácsolja műve részleteit. Még olyan szerzők előadása is élvezetet kínálhat a jelen lévő érdeklődőknek, amikor az író/költő nincs megáldva színészi képességekkel, így elsősorban a hitelessége ragadja magával hallgatóságát.

Amennyiben tehát felkeltette vagy felkelti a figyelmünket egy mai alkotó műve vagy munkássága, érdemes időt szánnunk az ilyesfajta találkozásra. Az általában kötetlen és közvetlen hangulatú beszélgetéseken gyakran olyan magánéleti titkokra is fény derülhet, amelyek búvópatakként vannak jelen az adott könyvben, vagy az addigi életműben; s nem különben arra is, milyen saját élmény, életesemény késztette a szerzőt a történet megírására.

Sokszor az is az ilyen őszinte beszélgetések alkalmával derül ki, hogyan látja az író jelenünk problémáit, illetve – ha a történelmi múltba helyezett műről van szó – milyen kutatásokat végzett, mielőtt belefogott a megírásába; milyen „áthallásai” vagy időszerűsége van a régmúlt idők újraidézésnek, de azokba az alkotói válságokba és örömökbe is beleláthatunk, amelyek végigkísérték a munkáját. Nem ritka, hogy az olvasót a találkozás az adott mű újragondolására, apró részleteinek felfedezésére, vagy a könyv egészének újraolvasására, esetleg a témával kapcsolatos további ismeretek felkutatására, az író munkásságának alapos megismerésére készteti.

Az irodalmi együttlétek arra is szolgálnak, hogy ne csak a kedvenc írónkkal/költőnkkel kerüljünk emberi közelségbe, hanem jól érezzük magunkat a jelenlévőkkel is. Így ezen események egyben a minőségi szabadidő-eltöltés és a társas együttlét lehetőségét is kínálják.


Így tartsd edzésben az agyadat!
Jönnek a hosszú téli esték, amikor olyasmivel is szívesen múlatjuk az időt, amire máskor nemigen futja. A rejtvényfejtés is ezek sorába tartozik.  tovább Tovább
Útmutató a digitális etiketthez
Úgy tűnik, a mobiltelefonok és a közösségi média lassan, de biztosan véget vet a régi, jól ismert udvariassági szokásoknak. A digitális korban egy...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

könyv kultúra olvasó íróCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés