Szabadidő

Segítség! Támad a kutya
Amikor az ember legjobb barátja fenevaddá válik, a félelemnél csak a megdöbbenés nagyobb. Pedig a legtöbb esetben a kutya logikusan cselekszik.

Szinte havi rendszerességgel érnek el hozzánk hírek közveszélyessé váló házi kedvencekről, súlyosan megsérült gyerekekről, érthetetlenül tomboló kutyákról. A háttérről, a kiváltó okokról ritkán hallunk, pedig a kutyák a legritkább esetben támadnak ok nélkül. Nekünk, embereknek, pláne egy kisgyereknek persze nem mindig világos, mitől dühödik fel egy állat, ahogy az sem feltétlenül érthető, miért támad az állat, ha fél.
A kutyatámadások körülbelül kétharmada nem kóbor állatokhoz, hanem házi kedvencekhez köthető, és többnyire gyerekek az áldozatok, leginkább 1-4 évesek. Mikor a kutya eljut a harapásig, már nem ura önmagának, tép, marcangol, ezért a támadások egy része súlyos, nagytestű kutyák esetében sokszor életveszélyes sérülésekkel jár.

Miért harap a kutya?

A kiváltó ok legtöbbször maga az ember. A gyerekek számára sokszor nem világosak, elsősorban azért, mert a kutya kommunikációja és „értékrendje” eltér a mienktől. A hirtelen mozdulatok az állat számára fenyegetést jelenthetnek, mint ahogy a szemkontaktus különböző formáit vagy egyes testhelyzeteket is támadó gesztusként értelmezhet.

A támadó magatartásért sokszor az elrontott nevelés okolható. Ha például megengeded a kutyádnak, hogy a lakás egy „domináns” helyét – például az ágyat vagy a széket az ebédlőasztal mellett – elfoglalja, azt magáénak érzi, és fenyegetésként éli meg, ha megpróbálod elkergetni onnan.

Bizonyos helyzetekben – amikor az állat kiszolgáltatottabb, ürítés vagy alvás közben – semmiképpen sem szabad megzavarni. Ilyenkor nem szabad hirtelen rákiáltani, megpaskolni, hiszen amit a kisgyerek játéknak fog fel, attól a kutya megijed, és támadásba lendülhet. Ha házi kedvencedet valamiért mindenképpen fel kell ébresztened, kellő távolságból szólítsd meg, hogy ne hirtelen ébredjen, s legyen ideje tájékozódni, hogy nem fenyegeti veszély. Evés közben állatot megzavarni a legveszélyesebb, amit tehetünk. A kutya ezt úgy éli meg, hogy elveszik tőle az ételt. A gyermeknek sem szabad megengedni, hogy ilyenkor akár csak megközelítse az állatot. A kutyát ugyanakkor meg lehet tanítani arra, hogy tűrje, ha elveszik előle az ételt, ez azonban ritkán indokolt egy átlagos családban.

Gyakori balesetforrás, ha valaki idegen kutyát akar megsimogatni. Ilyenkor mindig a gazda engedélye kell, nem udvariasságból, hanem azért, hogy a kutya lássa, nincs mitől tartania. Soha ne lépj a kutyához elölről vagy hátulról, inkább oldalról közelítsd meg. Először hagyni kell, hogy megszimatolja a kezedet, eztán lehet bátrabban közeledni hozzá. Természetesen nem szabad közeledni a kutyához, ha vicsorog, de akkor sem, ha hátrál vagy feláll a szőr a hátán.

Harapás után

Ha mégis megtörtént a baj, és el kell látni a harapott sebet, az első az elkülönítés. A kutyát el kell zárni, ha ez nem lehetséges, védett helyre kell menni, illetve vinni a sérültet. Mivel ilyenkor igencsak fennáll a fertőzésveszély, a kezelés első lépése a fertőtlenítés.

A rendelkezésre álló fertőtlenítő szert akár a sebbe is szórhatjuk, tekintettel a körülményekre. Természetesen azonnal hívni kell a mentőt, és ha lehetőség van rá, el kell állítani a vérzést, és le kell fedni a sebet. A szakemberek ezt követően megteszik a szükséges intézkedéseket, ha szükséges, sebészi beavatkozás, tetanuszoltás következik. Megkönnyíted a mentősök dolgát, ha kiérkezésükig már előkészíted a szükséges oltásokról szóló papírokat, illetve – ha nem a tiéd a kutya – beszerzed a kellő információkat a gazdájától: be van-e oltva a kutya, mikor oltották, történt-e már hasonló eset vele?

szerző: Futaki Balázs
Egészség 2021. MÁJUS A 3 legvisszataszítóbb élősködő az emberi testben
Ha azt mondjuk, élősködő, azt mondod, kullancs, bolha, tetű, és talán nem is sejted, hogy akár egy többméteres állat is élhet a testedben.
Szabadidő 2020. DECEMBER Ezt látnod kell! A legviccesebb kutyaruhák
Terjed az állati jó divat: az utcákon mind többször látni kutyákat furcsa szerelésekben.
Szabadidő 2020. SZEPTEMBER Az ember legokosabb barátja
A "legokosabb állat" megtisztelő címre a főemlősök mellett a delfinek és a kutyák a legesélyesebbek. Az ember legjobb barátjának több ezer éves behozhatatlan előnye van.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Természeti kincsek az ős-Alföldön
Közel negyven éve, 1982-ben jött létre a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet, amely az ősi Alföld egyetlen fennmaradt darabját őrzi.
02
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Ásó, kapa, féltékenység
Boldogan éltek, míg… pontosan meddig is? Míg ásó, kapa, nagyharang el nem választotta őket? És ki fogta az ásó nyelét: a kaszás vagy a zöldszemű szörny?
03
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
Menu