Szabadidő

Rózsaszínbe öltöznek a városok
Különleges rózsaszín fényfestést kapnak ma este Budapest és több vidéki város ikonikus épületei és helyszínei. Elmondjuk, hogy miért!

Csütörtökön este érdemes fényképezőgéppel sétára indulni Budapest mellett Veszprém, Hévíz, Keszthely és Nagykanizsa utcáin, ahol több épület egy napra rózsaszín díszkivilágítást kap.

A „rózsaszín fények éjszakája” azt jelzi, hogy pontosan 100 nap múlva kezdődik a Giro d’Italia. A "nagy rajtnak" idén Magyarország lesz a házigazdája. A világhírű, 3500 kilométeres kerékpárverseny starja minden évben hatalmas népünnepély. A sport és a közösségek ünnepe május 9-én lesz Budapesten. A Giro dʼItalia a világ egyik legjelentősebb kerékpáros körversenye, amelynek a első három szakasza lesz idén Magyarországon.

Az esemény előtt száz nappal, 17 európai város – köztük Budapest, Veszprém, Hévíz, Keszthely és Nagykanizsa – rózsaszín fényekkel kivilágított épületekkel tiszteleg a közelgő verseny előtt. Az épületek "fénnyel díszítése" száz nappal a Giro d’Italia rajtja előtt, sok éves tradíció, amelyhez első alkalommal csatlakoznak magyar városok.

A rózsaszín fények a magyarországi épületeken este hét órától lesznek láthatóak, amelyet a szervezők a Városligeti Műjégpályán öt órától szervezett vidám hangulatú rendezvénnyel ünnepelnek.

Okkal merül fel a kérdés, miért pont rózsaszínű a fények éjszakája? A válasz egyszerű: közel száz éve, az első rajt 1909. május 13-án Milánóban volt. Az akkori főszponzor a Gazetta dello Sport szaklap volt, amelyet rózsaszín papírlapokra nyomtatnak. Így lett ez a szín a Giro jelképe. Az összetett versenyben élen álló kerékpáros is ilyen színű pólót visel verseny közben, amely hatalmas presztízs.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2020. JANUÁR Jubileumi koncerted ad a 100 Tagú Cigányzenekar
Az egyedülálló zenekari formáció a hazai közönség mellett meghódította az egész világot, művészi teljesítményét pedig számos díjjal jutalmazták. 35 éve zenél a 100 Tagú Cigányzenekar.
Egészség 2019. NOVEMBER Ingyen van, élvezetes és nagyon egészséges
A séta olyan egyszerű és olcsó testmozgás, amely bizonyítottan kedvező hatást gyakorol a csontokra, az izmokra és az ízületekre.
Szabadidő 2019. JÚLIUS Sportolj a szabadban, szabadon!
A nyári időszak kiváló alkalmakat nyújt arra, hogy levezesd a felgyülemlett stresszt és feszültséget. Nordic walking, jóga vagy egy jó séta szabadban? Melyik való neked?
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. ÁPRILIS 5 kreatív tojásfestő módszer
A tojásdekorálás az egyik legélvezetesebb húsvéti hagyomány. Íme, öt látványos eredménnyel járó technika!
02
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Egy film, amit látnod kell
Sajátos aktualitást ad a jelenlegi helyzet arra, hogy újra megnézzük Magyarország első modern gyógyszeripari vállalatának alapítójáról, Richter Gedeonról készült dokumentum-játékfilmet. A film ingyenesen elérhető az interneten. (x)
03
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
Menu