Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Megelevenedik a történelem Szentendrén

2016.10.22. | Ötvenentúl.hu / MTI
Dátum: 2016.10.22 - 10.23
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A magyar vidék 1956-os történelme elevenedik meg az ünnepi hétvégén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol a látogatók megismerhetik, mit érzékelt a vidék lakossága az októberi eseményekből.

A programok abból is ízelítőt adnak, hogyan élt egy hétköznapi család az ötvenes években. A látogatók a falusiak mindennapjainak szemszögéből ismerhetik meg a forradalom eseményeit és az azt megelőző időszakot - hívta fel a figyelmet Arnóti Edit, az intézmény sajtóreferense, hozzátéve, hogy a skanzen a múlt átélhetővé tételét, a forradalom és szabadságharc mindennapjainak bemutatását állította a középpontba az ünnepi hétvégén.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékezve bányászdalokat, munkásindulókat énekelnek micisapkás, ballonkabátos dolgozók, teherautókon gyűjtik a városban harcolók számára a ruha- és élelmiszer-ellátmányt, fekete-fehér filmhíradó számol be a legfrissebb eseményekről, a recsegő rádióban pedig a tüntetésekről beszélnek, miközben a családok próbálják élni megszokott életüket.

Az élőképekben megelevenednek a történelmi időszak hétköznapjai, sül a kenyér, a lányok számára rongybaba készül, a legények az ötvenes évek szokásai szerint snúroznak, golyóval játszanak, még gombfocibajnokságot is tartanak.

A skanzen néhány portáján az adott faluhoz kapcsolódó korabeli események jelennek meg , installációk segítségével élheti bele magát a közönség a süttöri uradalmak felszámolásába, szétosztásába, a hidasi bányásztüntetésekbe, a hatalmi visszaélésekbe Szennán vagy abba, hogyan özönlöttek Jánossomorján keresztül a határ felé a menekülő forradalmárok és a jobb életben reménykedők a levert forradalom után.

A múltidézés során olyan megrázó témák is előtérbe kerülnek, mint a hatalmi visszaélések elszenvedőinek, a tüntetések falusi áldozatainak sorsa - tette hozzá.

A hétvégén a gyereknek kínált foglalkozások is a témához alkalmazkodnak, a fiatalabb korosztályt egyebek mellett gombfocikészítéssel és más korabeli játékokkal várják.

A belépés a skanzenbe ezen a hétvégén ingyenes.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

ünnep Skanzen történelem 56Legjobb cikkeink
A világ nyugdíjasai 2017-ben

A világ nyugdíjasai 2017-ben

A nyugdíjasok globális helyzetét vizsgáló, összetett számításokon alapuló Natixis-felmérés idén nem hozott nagy meglepetést, legfeljebb kisebbeket, például nekünk is. TovábbTovábbhirdetés