Pénzügyek

Prémium és kompenzáció a nyugdíjasoknak
A következő hónapokban négyféle jogcímen érkezik plusz pénz a nyugdíjasoknak. Összeszedtük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Minden nyugdíjasnak, illetve a nyugellátásban részesülőnek érdemes tisztában lennie, milyen kormánydöntések is születtek javukra az elmúlt időszakban. Íme minden, amit a nyugdíjprémiumról, -kompenzációról és -emelésről, valamint a 13. havi nyugellátás visszaállításáról tudni érdemes.

Nyugdíjprémium

Egyszeri 80 ezer forint juttatás illeti meg a nyugdíjasokat 2021 novemberében Magyarország gazdaságának 2021. évi kiemelkedő teljesítményére tekintettel – szól a kormányrendelet, amely azt is meghatározza, hogy a 80 000 forintnál alacsonyabb összegű nyugellátásban részesülők is megkapják ezt az összeget. Ám nem csupán a nyugdíjas, hanem a nyugdíjprémiumra nem jogosító nyugellátásban vagy vele „egy tekintet alá eső” ellátásban részesülők is. A prémium így kiterjed többek között a rokkantsági, a rehabilitációs, a korhatár előtti ellátásban, a fogyatékossági támogatásban, a szolgálati járandóságban, az átmeneti bányászjáradékban, a táncművészeti életjáradékban, a baleseti járadékban, a bányászok egészségkárosodási járadékában, a vakok személyi járadékában, a házastársi pótlékban vagy a házastárs után járó jövedelempótlékban részesülők körében is. Ha a nyugdíjprémiumra jogosult személy a kifizetés hónapjában, vagyis még novemberében meghal, a nyugdíjprémium a nyugellátásokra vonatkozó szabályok szerint, kérelemre felvehető.

A nyugdíjtörvény alapján prémium akkor jár, ha Magyarország gazdasági növekedése az adott évben 3,5 százalék fölötti. Ez 2021-ben biztosan magasabb lesz (amit segít, hogy a koronavírus-járvány miatt a tavalyi bázis év teljesítménye alacsonyabb volt). Szakértők szerint év végére 7,5–8 százalék körül várható a hazai GDP-bővülés, ami a harmadik legmagasabb az Európai Unióban. A nyugdíjprémiumot elvileg úgy kell kiszámítani, hogy a november havi nyugdíj összegének negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot meg kell szorozni a gazdasági növekedés 3,5 százalékot meghaladó részével. Ezek alapján 435 ezer embernek ez az összeg nem érné el a 80 ezer forintot, de a rendeletben kihirdetett egységesítés azt jelenti, hogy a kisnyugdíjasok, valamint az egyéb, szerény ellátásban részesülők sem kerülnek másokhoz képest hátrányos helyzetbe.

Nyugdíjkompenzáció, kiegészítő emelés

Egy másik kormányrendelet alapján 2021. november 1-jétől, év elejéig visszamenőleges hatállyal, 1,2 százalékkal hivatalból kell emelni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további ellátásban részesülőket. Egyebek mellett a szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, korhatár előtti ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, fogyatékossági támogatást kapók juttatását is.  A 2021. január–október hónapokra járó emelés összegét, sőt a tizenharmadik havi nyugdíjra vagy ellátásra jogosultság esetén az arra járó emelés összegét is 2021. novemberben, egyszerre kell folyósítani. Már a novemberre járó nyugdíjak és ellátások is az emelt összegben érkeznek.

Ma Magyarországon körülbelül 150 ezer forint az átlagos öregségi nyugdíj, vagyis az 1,2 százalékos emeléssel az átlagnyugdíj havonta 1800 forinttal emelkedik. Így novemberben 18 ezer forint kiegészítés érkezik, valamint a novemberi nyugdíj, melynek összege az emeléssel immáron 151 800 forint lesz.

A kompenzáció oka a tervezettnél magasabb infláció. A kötelező nyugdíjemelés részeként év elején egyszer már egységesen 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Év közben júniusban, visszamenőleges hatályú törvény szólt egy rendkívüli, 0,6 százalékos szintű kiegészítő emelésről. Így 2021-ben eddig már 3,6 százalékkal emelte az állam a nyugdíjakat. Az első nyolchavi inflációs adatok azonban nyilvánvalóvá tették, hogy ez az emelés is kevés: a pénzromlás ezt a mértéket is meghaladta, ezért indokolt a mostani novemberi, januárig visszamenőleges újabb kompenzáció.

Éves nyugdíjemelés

A magyar nyugdíjrendszerben minden év elején automatikusan emelkednek a nyugdíjak, az előre jelzett éves infláció mértékével. A szakemberek úgy látják, ez az arány 2022 januárjában 3 százalék körül várható, de a 3,6 százalék sem kizárt. Így a mostani 150 ezres átlagnyugdíjjal (mely januárban már 151 800 forint lesz), valamint – konzervatív számítással – 3 százalék növekménnyel kalkulálva, 156 350 forintra emelkedik az összeg.

13. havi nyugdíj

2021 februárjában kezdte meg a kormány több lépcsőben visszaépíteni az úgynevezett 13. havi nyugdíjat. Az első negyeddel idén visszahozott juttatás a hatályos törvények szerint újabb negyeddel nőne jövőre, azonban a kormányfő szeptemberi bejelentése értelmében februárban már a teljes összeget, vagyis egy teljes havi plusz nyugdíjat biztosít az állam. Ezzel gyakorlatilag újra teljessé válna a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők 13. havi ellátmánya. (A juttatást 2009-ben szüntette meg az akkori kormány.) A 13. havi nyugdíj éves szinten 8,33 százalékos nyugdíjtöbbletet jelent (a nyugdíjemelésen és kompenzáción felül), amellyel így a nyugdíjak tovább közelítenek a keresetekhez. Az átlagnyugdíj emelkedésének üteme ugyanis elmaradt az elmúlt években dinamikusan növekvő jövedelmektől. Ami nem meglepő, hisz jövőre már a minimálbér összege is nagyobb lesz, mint tíz évvel ezelőtt az egy havi átlagkereset. Ezzel a fejlődési ütemmel a nyugdíjak emelése pedig aligha tudott lépést tartani.

Bizony jókor érkezik hát a mostani kompenzáció, prémium és nyugdíjemelés.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2021. DECEMBER Vigyázz, ha leesik az első hó
A baleseti sebészetek forgalma a késő őszi, téli csapadékos időszakban duplájára nő.
Pénzügyek 2021. JANUÁR Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.
Pénzügyek 2021. JANUÁR Kihúzzák a pénzt a zsebedből, ha nem vigyázol
Előfordult már, hogy megvettél olyasmit, amire semmi szükséged nem volt?
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2021. DECEMBER Ne csak a karácsonyfád legyen zöld!
December a költekezés ideje. Advent idején szívesen nyitjuk ki pénztárcánkat, bátrabban csábulunk el. Biztosan jó ez nekünk? És a környezetünknek?
02
Pénzügyek 2021. DECEMBER Akiken gyermekeink jövője múlik
A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett díjátadón nyolc tanár vehette át a Magyar Természettudományos Oktatásért Rátz Lászlóról elnevezett díjat és az összesen 12 millió forintot.
03
Pénzügyek 2021. DECEMBER A jövő futurisztikus, karbonsemleges városa
A természetbe álmodott településen nem lesznek autók, zöld energia és mesterséges intelligencia segíti majd a lakók életét.
Menu