Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A palackba zárt befektetés

2016.11.29. | Nádasi Tibor
Ha ígéretes befektetést keresel, esetleg megéri bort vásárolni. Egy jobb évjárat esetében alacsony kockázat mellett 30-40 százalékos éves hozam is elérhető a befektetett tőkére vetítve.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A befektetési célú borvásárlás helyszíne természetesen nem az italbolt, az áru tárolásának helye nem a poharad, de még csak nem is az otthoni kamrapolc. Nyilván fellobbantja lelkesedésed lángját, ha arra gondolsz, hogy egyetlen palack háború előtt beszerzett tokaji aszú ma akár félmillió forintot is érhet, de ne számíts arra, hogy nem kell alaposan tájékozódnod és felvértezned magad ismeretekkel, ha erre a számodra új terepre merészkedsz. Leendő befektetőként tudnod kell, hogy bármilyen értékes is, egy borospalack kevéssé likvid eszköz, nagyobb borvagyon készpénzre váltása akár hónapokat is igénybe vehet. Az üvegek szállítása és tárolása is speciális figyelmet és hozzáértést követel.

Azt sem árt meggondolnod, hogy a világ borainak mindössze egy százaléka a befektetési minősítésű bor. És itt nem arról van szó, hogy leemelsz kíváncsiságból egy palackot a polcról a boltban, aztán ha megkóstolod, és kiderül, hogy mellényúltál, az csak annyi, hogy ilyet máskor nem veszel. A különleges, befektetésre alkalmas borok jellemzője, hogy eleve korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, és idővel javul a minőségük is. Így folyamatosan bővül irántuk a kereslet, ellenben a kínálat egyre csak szűkül, ennek eredménye az átlag feletti hozam.

A jó bor titka

Befektetésre hagyományosan a bordeaux-i pincészetek borait ajánlják. Ezeknek a boroknak már kialakult a másodlagos piacuk, így a profitrealizálás sem okozhat komolyabb gondot, ha a szükség úgy hozza. A legjobb 30 borból évente átlagosan ötszázezer palackot állítanak elő, aminek természetesen komoly árfelhajtó hatása van. Ugyancsak megbízhatók a Burgundia pincészeteiből kikerülő borok. Ezek másodlagos piaca is meglehetősen jól szervezett, és az évszázadok során kialakított szigorú termelési szabályok, valamint termelési korlátok garantálják a növekvő hozamot.

Természetesen lehet találni jó befektetést más régiók pincészeteiben előállított borok között is, de ezeknél már hangsúlyos kérdés, hogy tudjuk-e őket később értékesíteni a remélt áron. A magyar borok közül mindenekelőtt a tokaji borkülönlegességek ajánlhatók gyűjtésre és palackos érlelésre. Egy megbízható pincészet szép évjáratból származó hatputtonyos aszújának a világon egyedülállóan hosszú életpályája lehet: kétszáz éves korában még teljesen élvezhető lesz. Nem is beszélve a natureszenciának nevezett nektárról, amely állítólag 400 évig is eltartható.

Csak semmi változás

Ha nem kalandra vágysz, hanem minél kisebb kockázatú befektetésre, akkor alapszabály, hogy csak jól menedzselt, világhírű borászatok boraiba fektess, mert csak ez ígérhet értéknövekedést, és csak megbízható, ellenőrizhető forgalmazóktól vásárolj. A megvásárolt bort pedig professzionális módon kell raktározni, állandó, 70 százalékos páratartalmú és 12-14 fokos hőmérsékletű környezetben őrizve a palackokat, mert ez a garanciája annak, hogy kincset érő tartalmuk a vásárlás után se veszítsen a minőségéből, sőt az az elvárt módon javuljon az alatt az 5-25 vagy akár még több év alatt, amíg a csúcsra ér.


Bor az ünnepi asztalra
Ha az ünnepi asztalra szánjuk a bort, mindenképpen figyeljünk arra, hogy a megfelelő ételhez megfelelő bort kínáljunk.  tovább Tovább
A borvásárlás titkai
A megfelelő bor megvásárlása, tálalása és tárolása könnyen tűnhet megoldhatatlan feladatnak. Íme néhány hasznos tipp!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

befektetés borkóstoló borvidékCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Kerezsiné Nagy  Erika - hiteltanácsadó
Kerezsiné Nagy Erika
hiteltanácsadó

Független tanácsadóként a hozzám fordulók érdekeit szem előtt tartva tudok segíteni egy hosszútávon pénztárcába vágó döntés meghozatalában.

Be kellene fáradni abba a pénzintézetbe, ahol felvették a hitelt. Jellemzően az előtörlesztéssel... TovábbTovább
2008 juliusban 1600000 ezer Ft svájci frank alapú kölcsönt vettem fel 10 éves lejáratra gépkocsi... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés