Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Autóbérlés külföldön: a szabadság ára

2017.04.03. | Nádasi Tibor
Ha távoli úti célt választasz, de a távolban sem szívesen mondanál le az autó kínálta szabad mozgásról, kézenfekvő megoldás, hogy a helyszínen bérelsz egyet.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Autót bérelni kényelmes és nem is ésszerűtlenül drága lehetőség, legalábbis akkor, ha nem mulasztod el a más ügyekben is kötelező körültekintést, gondosságot. Autóbérléskor is érvényes az a tanács, mint bármely más szerződéskötéskor: ha valami nem világos, tisztázd még az aláírás előtt. A meglepetések és a kellemetlenségek elkerülése végett mindig alaposan olvasd el a szerződést!

Ahhoz például, hogy a legkedvezőbbet választhasd a különböző társaságok árajánlatai közül, részletesen tudnod kell, mit tartalmaz az ár. Mindig kérj egyértelmű információt arról, hogy pontosan mit tartalmaz a bérleti díj, és mi az, amiért pluszdíjat kell fizetned! Díjnövelő extra szolgáltatás lehet például az, ha gyermekülést is szeretnél igénybe venni, vagy ha nem csak egy személy vezeti a bérelt autót. Vagy az is, ha az autót például repülőtéren veszed és adod át.

Biztos, ami biztos

Az is fontos információ, hogy a társaság kér-e biztonsági letétet, például olyan esetekre, mint a kulcs elvesztése vagy sérülések az autón. Kérhetik a biztosítékot készpénzben, de olyan is van, hogy a bankkártyádon zárolják az összeget. Ez a pénz a szerződés megszűnésekor normális esetben visszajár, mégpedig haladéktalanul. Kellemetlen, ha használnád a bankkártyádat, és akkor derül ki, hogy az autókölcsönző elmulasztotta a zárolt összeget felszabadítani. Ebben a szerencsére ritka esetben nem tehetsz mást, mint hogy a kölcsönzőt sürgeted a helyzet mielőbbi megszüntetésére. Ezért elővigyázatosságból érdemes ismert, megbízhatónak tartott cégtől bérelni az autót.

A biztosíték (vagy egy része) visszatartásának oka lehet az is, ha nem a szerződésnek megfelelő üzemanyag-mennyiséggel juttatod vissza az autót a kölcsönző társaságnak. Ne mulaszd el tisztázni, hogy milyen típusú üzemanyagot használ a bérelt személyautó! Elterjedt gyakorlat, hogy a teli tankkal átvett autót ugyancsak teli tankkal kell visszaadnod. Ekkor, ha nem teli tankkal szolgáltatod vissza a gépjárművet, neked kell állnod az utólagos tankolás költségét. Az is lehetséges, hogy a bérbeadó azt kéri, a teli tankkal átadott autót közel üres tankkal vidd vissza. Ebben az esetben általában nem téríti meg annak a pluszüzemanyagnak az árát, ami az üzemanyagtartályban van a visszaszolgáltatáskor.

Ne legyen gond

Az unió tagállamaiban megkötött autóbérleti szerződésekre általában jellemző, hogy a bérleti díj tartalmazza a kötelező felelősségbiztosítás díját is, de érdemes megkérdezni, hogy azon kívül még milyen fajta biztosításét (törés, baleset, lopás). Amennyiben az autóval bármilyen probléma volna, minden esetben hívd fel a kölcsönző társaságot. Ők megmondják, pontosan mi a teendő. Soha ne javíttasd meg magad az autót enélkül! Ha balesetet szenvednél, a kölcsönző felhívásán túl az egyébként ismert általános szabályok szerint kell eljárnod: felírni azok nevét és címét, akik a balesetben érintettek voltak, sérülés vagy vita esetén értesíteni a rendőrséget, kitölteni a baleseti bejelentő formanyomtatványt (ezt kérd a kocsi átvételekor, ha a társaság nem adná át automatikusan).

A bérlet lejártával ajánlatos nyitvatartási időben visszavinni az autót, mivel ilyenkor jelen lehetsz az átvizsgálásakor. Minden olyan sérülés, amely a visszavitelkor az autón található, és nem jegyeztétek fel, amikor átvetted, kellemetlen meglepetést, pluszköltséget jelenthet számodra, mivel a társaság díjat számolhat fel érte. Lehet azonban, hogy az autó leadásáról másként állapodtok meg: megadott időben, megadott helyen hagyhatod. A digitális képrögzítés korában igazán nem jelenthet gondot már a bérleti időszak elején, majd a végén is fényképeket készíteni, amelyek bizonyító erejűek lehetnek egy nem kívánt jogvitában.


Hat lépés a stresszmentes nyaralás...
A jól sikerült, tehát problémamentes nyári üdülés, utazás egyszerre szolgálhatja a testi, szellemi és lelki feltöltődést!  tovább Tovább
Autóvezetés hőségben
Hőségben vezetni nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Adunk néhány tippet a forró napokra.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

nyaralás bérlés autóCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Tóth Orsolya - munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés
Tóth Orsolya
munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés

Mindennapjaink közel felét munkavégzéssel töltjük, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen munkahelyi környezetben és munkafeltétel...

Kedves Szeszel! A munkaszerződés módosítására csak közös megegyezés alapján kerülhet sor. Ha te... TovábbTovább
Tisztelt Hölgyem! Többen szeretnénk tudni,hogy egy vállalkozó,miként módosíthatja a munka szerző... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés