Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Biztonság minden határon túl

2017.03.06. | Nádasi Tibor
Amíg nincs rá szükség, hiheted, hogy kidobott pénz volt, amit az utasbiztosításra költöttél. De a díj még mindig elenyésző ahhoz képest, amit akkor kellene kifizetned, ha nem lenne biztosításod.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ha európai uniós országba utazol nyaralni, elég kiváltanod az egészségbiztosítási pénztárnál az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely a TAJ kártyához hasonlóan, de az egész Európai Unióban igazolja jogosultságodat a társadalombiztosítási ellátásra. Ezzel minden tagországban igénybe veheted, de csak sürgősségi esetekben, ugyanolyan feltételek mellett, mint az adott ország polgárai. Tudnod kell azonban, hogy az unió egyes országaiban (például: Belgium, Franciaország) visszatérítéses rendszer működik, vagyis az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit meg kell előlegezned, akkor is, ha van nálad Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Több érv is szól amellett, hogy külföldre készülvén köss külön utasbiztosítást. Az ilyen biztosítások mindenképpen komplexebb szolgáltatást kínálnak, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Például ezek általában úgynevezett BBP biztosítások, azaz baleset, betegség és poggyászkár esetére szólnak. Ugyancsak általános a legtöbbször 24 órás telefonos asszisztenciaszolgálat, anyanyelven.

Az utasbiztosításnál is összefügg egymással a kockázat nagysága, valamint a szóba jöhető szolgáltatások köre és a biztosítás díja. Ha egzotikus vidékre utazol, vagy olyan országba, ahol az itthonihoz képest extrém módon drága az egészségügyi ellátás (például az Egyesült Államokban), vagy veszélyes helyzeteket vállalsz (például búvártanfolyamot), mindenképpen érdemes összetettebb és persze drágább biztosítást választanod.

Időben és előre

Az utasbiztosítást kizárólag az utazás megkezdése előtt lehet megkötni, és ugyanekkor kell a díját megfizetni. A szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja. Ha utazási irodánál szervezett útra fizetsz be, az iroda általában a vele kapcsolatban álló szolgáltató biztosításait kínálja fel az úttal egy csomagban.

Ha valamelyik utasbiztosítással foglalkozó biztosító vagy bank fiókját keresed fel, akkor érdemes előzetesen tájékozódnod, például az interneten, s annak alapján választanod, hogy számodra melyik a legkedvezőbb. De ha már úgyis internetezel, választhatod a még kényelmesebb megoldást: az ott jelen lévő biztosítási alkuszcégek kalkulátorai segítenek az ajánlatokat a legkönnyebben, leggyorsabban összehasonlítani és a legkedvezőbbet kiválasztani. A legtöbb esetben meg is lehet kötni a biztosítást az interneten, ki sem kell mozdulnod otthonról.

Ahhoz, hogy baj esetén hasznát is tudd venni utasbiztosításodnak, az útra feltétlenül magaddal kell vinned a biztosítási kötvényt, valamint a biztosító asszisztenciaszolgálatának telefonszámát. Ha ne adj’ isten baj történik, haladéktalanul lépj kapcsolatba vele, hívd fel telefonon. Az asszisztenciaszolgálat tájékoztat a teendőkről, és segítséget is nyújt, amennyire ez telefonon lehetséges. Biztosítástól függően a segítség akár még a jogi védelem megszervezésére is kiterjedhet (például közlekedési baleset után).

Mit térít meg a biztosító?

Azért is fontos, hogy azonnal telefonálj, mert a szerződési feltételek szerint a biztosító a költségeket csak korlátozott mértékben téríti meg, ha az ügyfél elmulasztja a kapcsolatfelvételt. Az orvosi, kórházi kezelési költséget általában a biztosító rendezi, az egyéb költségeket viszont még az asszisztenciaszolgálatot tartalmazó szerződések esetében is az ügyfélnek kell állnia, és a kárbejelentés után téríti vissza a biztosító, számla ellenében. A kárbejelentéshez a számlákon és a biztosítási kötvényen kívül szükség lehet még orvosi igazolásokra, eredeti baleseti jegyzőkönyvre.

A Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítás Európa legtöbb országára érvényes. Közúti ellenőrzés során a rendőrség ellenőrizheti, akárcsak itthon. Ezért baj lehet abból, ha nincs az autósnál „zöld kártya” - ez az elterjedt neve annak az okmánynak, amely külföldi utazás során a felelősségbiztosítás igazolására szolgál. Minden biztosító ingyenesen kiállítja.

Utazáskor leggyakoribb a poggyászkár. A biztosítók az autóban hagyott tárgyak ellopásából származó kár megtérítésétől elzárkóznak. Jellemzően nem vonatkoznak az utasbiztosítások ékszerekre, gyűjteményekre, művészeti alkotásokra, valódi szőrmékre, bélyegekre, hangszerekre és fegyverekre.


Trombózisveszély és utazás
Ha nyár, akkor utazás, ha utazás, akkor pedig elővigyázatosság – hiszen a nyaralás ezer veszéllyel jár, köztük ott a végzetes kimenetelű trombózis is.  tovább Tovább
Kéjes gasztroutazás Franciaországban
Bárhol ehetsz Párizsban: az utcán, otthon vagy étteremben – a kulináris élvezetek változatossága és minősége mindenütt varázslatos.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

nyaralás biztosítás utazásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Tóth Orsolya - munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés
Tóth Orsolya
munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés

Mindennapjaink közel felét munkavégzéssel töltjük, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen munkahelyi környezetben és munkafeltétel...

Kedves Szeszel! A munkaszerződés módosítására csak közös megegyezés alapján kerülhet sor. Ha te... TovábbTovább
Tisztelt Hölgyem! Többen szeretnénk tudni,hogy egy vállalkozó,miként módosíthatja a munka szerző... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés