Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Rajta vagy a listán?

2017.04.24. | Nádasi Tibor
Ha egy hirdetés azzal kecsegtet, hogy kaphatsz hitelt úgy is, ha szerepelsz a BAR-listán, a hirdető azt ígéri, hogy akkor is ad neked kölcsönt, ha egy adósságodat nem fizetted ki.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ami itt szóban forog, azt még mindig BAR-listaként szokás emlegetni, pedig jó ideje KHR a neve. Az első a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, az újabb keletű a Központi Hitelinformációs Rendszer rövidítése. A rendszer lényege ugyanaz: átláthatóbbá és minél kockázatmentesebbé kívánja tenni a hitelezést, mert ez közös érdekük a pénzügyi szolgáltatóknak és a hozzájuk hitelért fordulóknak.

A Központi Hitelinformációs Rendszer olyan központi adósnyilvántartás, amelynek révén a pénzügyi szolgáltatók megosztják egymással a vállalati és lakossági hiteladatokat. A KHR teljes listás hiteladós nyilvántartásként működik, vagyis minden hitelszerződés törvényben rögzített adatai rákerülnek. Ez a hitelezők számára átláthatóbbá és kockázatmentesebbé teszi a hitelezést. A jól fizető adósoknak pedig újabb hitel felvételekor előnyt jelenthet.

Ki mit láthat?

Törvény írja elő, hogy milyen adatok kerüljenek a nyilvántartásba minden hitelszerződés esetében. Ilyenek az ügyfél azonosító adatai (név, lakcím, születési hely és idő), az ügyfél szerződésbeli szerepe (adós, adóstárs), a szerződés azonosítására szolgáló adatok (a szerződés típusa, azonosítója, lejárata, összege), a hiteltörlesztés adatai (a havonta fennálló tőketartozás összege, pénzneme, az esetleges előtörlesztés ténye).

Arról az ügyfél dönthet, hogy ezekhez az adatokhoz a hitelnyújtón kívüli más pénzügyi szolgáltatók hozzáférjenek-e. Hozzájárulása esetén egyes adatokból könnyebb a hitelbírálatkor értékelni, eldönteni, hogy az ügyfél jó adós-e. Ilyen információ például a havonta fennálló tőketartozásainak összege és pénzneme, ezek teljesítése, ideje, esetleges előtörlesztéseinek ténye, dátuma, az előtörlesztés összege. Ebből akár előnye is származhat: a megbízható ügyfeleket megbecsülik a bankok.

Ami nem maradhat titokban

Kötelezően és az ügyfél hozzájárulása nélkül hozzáférhető a rendszerből a hitelmulasztás, a csalás és a bankkártyával való visszaélés. Az első azt jelenti, hogy az adós lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege meghaladja a késedelembe esés időpontjában érvényes mindenkori legkisebb összegű havi minimálbért, és e késedelem folyamatosan, több mint kilencven napig fennáll. Csalás az, ha valaki a hitelszerződés megkötésekor bizonyíthatóan valótlan adatot ad meg, vagy hamis okirat használata miatt elítélték. Bankkártyával való visszaélés a jogosulatlan használat vagy az adathalászat.

Az ügyfél a törvény erejénél fogva információt szerezhet a rendszerben nyilvántartott adatai teljes köréről. Így arról, hogy milyen adatok szerepelnek róla a KHR-ben, melyik intézmény adta át őket, és ki, mikor, milyen jogcímen fért hozzájuk. A KHR-hez csatlakozott bármely hitelnyújtó köteles megadni ezt a tájékoztatást az ügyfél kérésére költségtérítés és díj felszámolása nélkül.


Adósság: csak az év végéig...
Az árfolyamgát sok devizahiteles számára segítséget jelenthet. De csak, ha az év végig lépnek!  tovább Tovább
Úszol az adósságban? Könnyítő...
Havi jövedelmed 40-50 százaléka banki törlesztőrészlettel terhelt, és a svájci frank gondolatára is a hideg ráz? Olvasd el, mielőtt újabb kölcsönt veszel fel!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hitel tartozás adósságCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Pál András - jogász
Dr. Pál András
jogász

Ha információra van szükséged a cégjoggal, az internetes és szerzői joggal kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal!

Tisztelt Kérdező! A kommentnek nincs semmilyen valóságtartalma vagy jogi alapja. Egyszerű han... TovábbTovább
Tisztelt Dr. Pál András úr! A http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?TopicID=487 #754247 György... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés