Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Kockáztatni muszáj, de megéri?

2017.02.20. | Nádasi Tibor
A busás hozam ígérete csábító, csak éppen mindig ott a kétség: biztos ez? Ha befektetésről van szó, a kockázat azt jelenti, hogy mennyire bizonytalan a jövőbeni teljesítmény.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az is lehet, hogy kisebb lesz a hozam, mint amennyit vártál. Esetleg az is előfordulhat, hogy semennyi? Sőt, a befektetett pénznél kevesebb is lehet, amit visszakapsz? Akár az egész is elveszhet? Ha egy befektetés teljesítményében benne van az ennyire szélsőséges ingadozás lehetősége, jó okod van arra, hogy kockázatosnak tekintsd.

Persze minden befektető álma a bombabiztos, magas hozamú befektetés, de ha ilyet találsz, ne hagyd elszunnyadni egészséges gyanakvásodat. Ez a kettő ugyanis általában nem jár kéz a kézben: magas hozam ígéretével leginkább éppen a magas kockázat vállalását hajlandó csak elismerni a piac; és megfordítva is igaz, a befektető jellemzően egyetlen okból vállal nagyobb kockázatot: a nagyobb haszon reményében.

Mekkora kockázatot vállalj?

Az ésszerű kockázat nagyon jó kifejezés, csak éppen nehéz általános érvénnyel meghatározni, hogy mit jelent. A kockázatvállalási hajlandóságot több tényező együtt alakítja, és ezek közül jó esetben nem a kalandvágy vagy a kétségbeesés a meghatározó. Egyedül a befektető maga tudhatja, mekkora pénzösszeggel kapcsolatban kockáztathatja meg, hogy akár el is veszítheti, és ezért a vállalásért legalább mekkora hozamra tart igényt; illetve pénzének mekkora hányada az, amit csak alacsony vagy minimális kockázattal hajlandó befektetni.

Talán könnyebb dönteni, ha szem előtt tartod, hogy többféle kockázat létezik, és ezeket külön-külön mérlegeled.

Az árfolyamkockázat az értékpapír- és a devizabefektetésekre jellemző, és abból ered, hogy az értékpapírok, illetve a deviza árfolyama állandóan változik. A részvényé például a tőzsdei kereslet és kínálat függvényében, ahogy a kötvényé is, ha a futamidő vége előtt akarjuk eladni. Amikor megvesszük, csak elképzeléseink lehetnek arról, hogy milyen áron tudjuk majd értékesíteni, ha úgy hozza a szükség. A devizák árfolyamváltozásában rejlő kockázatot pedig ma ebben az országban már biztosan nem kell senkinek elmagyarázni – kár, hogy a tömeges ismeretszerzés ilyen húsba vágó módon ment végbe.

A visszafizetési kockázat a kötvényekre (általában: a hitelpapírokra) jellemző. Az a kérdés, hogy a kötvény kibocsátója, aki a pénzedet kölcsönvette, vissza tudja-e fizetni a futamidő végén. Nyilván nem mindegy, hogy államkötvényről vagy egy kisebb-nagyobb vállalat kötvényéről beszélünk. Nem egy esetet idézhetnénk az elmúlt bő két évtizedből, amikor kisbefektetők sokasága izgulhatott a kibocsátó cég felszámolásának hosszú évei alatt, hogy befektetett pénzének legalább egy részét visszakapja-e.

Lehet csökkenteni a kockázatot

Amióta a tévé jóvoltából pókernemzet lettünk, már minden gyerek ismeri az all in kifejezést. Ez az a helyzet, amikor a játékos az összes pénzét látványosan betolja a kártyaasztal közepére, egyszerre kockáztatja, és ha nyer, nagyot nyer, de ha veszít, mindenét elveszíti. (Utóbbihoz: az idegenvezetők sosem mulasztják el megemlíteni Monte Carlóban a Casino előtti impozáns fasorban, hogy egyetlen olyan fa sem áll ott, amelyre ne kötötte volna már fel magát valaki.)

Ez a példa is csak azt bizonyítja, hogy más a szerencsejáték, és jó esetben más a befektetés. Többféle befektetés között megosztva a pénzedet jó eséllyel számíthatsz arra, hogy ha valamelyiken veszítenél, lesz másik olyan, amelynek haszna kiegyenlíti, vagy legalább csökkenti a veszteségedet. A kollektív befektetési formák pedig úgy könnyítik az egyénre nehezedő kockázat terhét, hogy kockázatközösséget hoznak létre. Valójában a bankbetét is „kockázatmegosztás”, ahol a bank gyakorlatilag a teljes kockázatot magára vállalja, de cserébe szerény fix hozamot ígér. Ez manapság már annyira szerény, hogy biztosan érdemes lesz még visszatérnünk a témára.


Óvatosan! Az egyetlen stabilnak tűnő...
A tőzsdei hullámvasút az arany árfolyamát az egekbe repíti. Szerdán a nemesfém jegyzése már az 1800 dollárt is átlépte.  tovább Tovább
Alig ismert befektetés, amivel jól...
A tartós befektetési számláról alig hallani, holott segítségével alacsonyabb adókulcsot vagy adómentességet élvezhetsz.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

befektetés hozam kockázatCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Kerezsiné Nagy  Erika - hiteltanácsadó
Kerezsiné Nagy Erika
hiteltanácsadó

Független tanácsadóként a hozzám fordulók érdekeit szem előtt tartva tudok segíteni egy hosszútávon pénztárcába vágó döntés meghozatalában.

Be kellene fáradni abba a pénzintézetbe, ahol felvették a hitelt. Jellemzően az előtörlesztéssel... TovábbTovább
2008 juliusban 1600000 ezer Ft svájci frank alapú kölcsönt vettem fel 10 éves lejáratra gépkocsi... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés