Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Új lakás, extrákkal

2017.04.28. | Nádasi Tibor
Egy új lakással kapcsolatban rengeteget számít, hogy hol van, de az az sem mellékes, hogy milyen felszereltségű, milyen színvonalon kínálja a kényelmet.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A piaci fellendülésnek köszönhetően országszerte, főleg a fővárosban ezrével épülő új lakások választékából bárki megtalálhatja az igényeinek és anyagi lehetőségeinek legmegfelelőbbet – összegzi frissen készült elemzését a Duna House. Az elemzésbe a saját honlappal rendelkező projektek kerültek be. A cég azt vizsgálta, milyen extrának számító, ma divatos felszerelések, szolgáltatások játszhatnak döntő szerepet az új lakás megvásárlásakor, beleértve persze költségvonzatokat is. Ezek az extrák persze emelik a kivitelezési költségeket, s a pluszfelszereltség csökkentésére sarkallják az építőt, ha nem akarja, hogy a négyzetméterár az egekbe emelkedjék, illetve az is észszerű visszafogottságra int, hogy a szolgáltatások ára megjelenhet a közös költségben.

Szabad hely

A jelenlegi lakásépítések közös jellemzője, hogy rendkívül fontos a természet közelsége, még a zsúfoltabb belvárosban is. Ahol lehet, előkerteket, pihenőparkokat, közös használatú kerteket alakítanak ki a társasházak környezetében. Ott, ahol ezt valami gátolja, például a beépítettség, a tetőkertek terjedtek el. Az erkély, a terasz mérete néhány négyzetmétertől akár több tíz négyzetméterig terjedt. A legkedvezőbb esetben a lakás ára már tartalmazza az erkély költségeit is, leggyakrabban féláron számolják a kinti négyzetmétereket.

Kardinális kérdés a parkolóhely. A mély- és teremgarázsok a lakóparkok több mint 80 százalékában elérhetők, így a Duna House saját projektjeiben is. Sok lakáshoz felszíni parkolóhelyek is rendelkezésre állnak. Egyes esetekben kötelező a parkolóhely vásárlása, máshol opcionális vagy a lakás árába már belekalkulálták, így nem jelent pluszköltséget. A mély- és teremgarázsok ára jellemzően 2-5 millió forint között van, míg a felszíni parkolókhoz 1-2 millió forintért lehet hozzájutni.

Biztos, okos

A projektek egyharmadában kiemelt hangsúlyt fektetnek a biztonságra. Az épületet biztonsági kamerával, a nagyobb lakásszámú társasházakat biztonsági szolgálattal, 24 órás portaszolgálattal őrzik. Ehhez köthető a jelenlegi nagy „sláger”, az okosotthon. Többek között a Cordia és a Metrodom is okosotthon-berendezéssel kínálja projektjeit.

Nem mindegy azonban, hogy mennyire „okos” a divatos technika: sok esetben nem is magát a rendszert, hanem csak előkészítését tartalmazza a vételi ár. A szolgáltatás szintjétől függően a berendezések ára 250 000-350 000 forint körül kezdődik. Megoldható persze az is, hogy csak egy-egy funkcióhoz szükséges eszközt, például mozgásérzékelőt, programozható termosztátot, redőny- vagy függönyvezérlést telepítsenek az ingatlanba.

A vizsgálatba bevont projektek ötödében gépesített konyhával készülnek el a lakások, ilyen például a Dagály Residence és a BudaPart. A konyhabútor egyébként sok esetben tartozéka az ingatlannak (gépek nélkül). Csak minden tizedik ingatlanban tartozéka a lakásnak a klíma, vagy tették meg legalább a beszereléséhez szükséges előkészítéseket.

Alternatív energia

Kiemelkedő ajánlatnak tekinthető az a néhány, még átadás előtt álló projekt, amely passzívháznak minősül. Ezek óriási előnye az alacsony rezsiköltség, a fűtés díja éves szinten is csak 15-20 ezer forint. Hasonlóan kedvezően alakul a rezsiköltség azokban a házakban, amelyekbe geotermikus fűtést telepítenek (Budaliget Villakert, Márton Öko Házak). A kisebb, 4-5 lakásos projektek mellett akár 50 lakásos társasházakban is kiépítik. A magas beruházási költségek miatt ez az energiaforrás csak nagy energiaigény mellett kifizetődő, így egy társasházban kitűnő megoldás lehet. Jól kombinálható napkollektor használatával, fűtés esetén praktikus padló-, fal- vagy mennyezetfűtéssel párosítani. Meleg víz előállítására, sőt hűtésre is alkalmazható. A geotermikus rendszerrel ellátott lakások átlagos négyzetméterára 660.000 forint, de a szórás elég nagy.

A társasházak tizedére szerelnek fel napelemet vagy napkollektort. A négyzetméterár ezekben nem magasabb, mint az átlag, jellemzően 480.000 forint, a költségek azonban alacsonyabban alakulnak majd. Korábban terjedni kezdett a padlófűtés, jelenleg pedig a mennyezeti fűtés jön divatba. Sok esetben az előbb említett környezetbarát energiák egyikével párosítják, de önmagában is alkalmazzák.

Forrás: Duna House


Lakáspiac: tavaszi nyugvás
Visszatértek a vevők az ingatlanpiacra, úgy tűnik, nem számítanak árcsökkenésre, ezt igazolja az is, hogy nő a saját célra vásárlók aránya a...  tovább Tovább
Lakáspiac: új év, új lendület?
Elmaradt öt százalékkal a múlt év piaci forgalma a tavalyelőttitől, ez azonban nem a lanyhulás jele, hanem a lakásépítési kedv feléledésének meggyőző...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

energia építkezés lakástrendCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Pál Tibor - ügyvéd
Dr. Pál Tibor
ügyvéd

Ha gondjaid támadtak a társasági és az ingatlan jogot érintő témákkal kapcsolatban, várom jelentkezésed!

Kedves Kérdező! Ha az autóban a motorcseréhez vezető hiba már a vásárláskor is megvolt, úgy e... TovábbTovább
Tisztelt ügyvéd úr! Fiam kb.három hete vásárolt Rákoskeresztúron egy használt gépkocsit/hatszáz ... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés