Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. April 30. Sunday, Katalin, Kitti   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

SZÉP kártya: májusi futam

2017.04.21. | Nádasi Tibor
Május a tavaszon és a szerelmen kívül a SZÉP kártya hónapja is, a két naptári évvel korábban utalt munkáltatói támogatást legkésőbb e hónap végéig lehet elkölteni.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A vonatkozó kormányrendelet szerint a SZÉP kártyára feltöltött, de fel nem használt elektronikus utalványok a juttatás évét követő második naptári év május 31. napját követően lejártnak minősülnek. A lejárt utalványok ellenértékét az kibocsátó intézménynek vissza kell fizetnie a munkáltatónak vagy jogutódjának az elektronikus utalvány lejárta évének június 30. napjáig.

A jogszabály értelmében tehát a 2015-ben kapott SZÉP kártya juttatásának végső felhasználási ideje 2017. május 31. A határidőig el nem költött összeget a SZÉP kártyára vonatkozó kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően a kibocsátónak vissza kell utalnia a kártyabirtokos munkáltatójának. (Értelemszerűen a 2016-ban SZÉP-kártyára utalt juttatásokat 2018. május 31-éig, a 2017. évi juttatásokat 2019. május 31-éig használhatja fel a magánszemély.) Azok a szerencsések, akik a béren kívüli munkáltatói juttatásban részesülnek, mostanra már rutinosan odafigyelnek erre.

Csábító ajánlatok

Az MTI még márciusban, tehát bőven húsvét előtt megkérdezte a nagy SZÉP-kártya-kibocsátókat, mennyi 2015-ös pénz parkol még a kártyákon. Az OTP-nél milliós, az MKB-nál és a K&H-nál százezres nagyságrendű a kibocsátott SZÉP kártyák száma, és több mint 4,2 milliárd forint idén május 31-én lejáró, 2015-ben kapott juttatás volt még a múlt hónap végén a Széchenyi Pihenőkártyákon, derült ki a megkérdezett kártyakibocsátók tájékoztatásából, de ez már csak néhány százaléka az eredetileg a kártyákra töltött összegnek.

Zömében minden bizonnyal el is fog fogyni, hiszen az elfogadóhelyek mindig a legkorábban feltöltött, még elérhető egyenlegrészből kapják meg a nekik járó összeget, és amikor ez elfogy, csak akkor kezdődik a később feltöltött összegek felhasználása. Az elfogadóhelyek pedig ugyanúgy számon tartják a május végi lejárati határidőt, mint jó esetben a kártyahasználók, ezért aztán van is gondjuk arra, hogy bőséges kínálattal, akciókkal csábítsák magukhoz a vendéget, hiszen például egy hosszú hétvége is van még előttünk, remélhetőleg csábítóan tavaszi idővel…

Lehet költeni

A SZÉP kártya használatának lehetőségei pedig eléggé sokrétűek. Mint az már köztudott, a kártyának három alszámlája van, mégpedig a szálláshely, a vendéglátás és a szabadidő-alszámla vagy „zseb”. A szálláshely-alszámlára a munkáltató évente legfeljebb 225 ezer forintot, a vendéglátás-alszámlára legfeljebb 150 ezer forintot, míg a szabadidő-alszámlára legfeljebb 75 ezer forintot utalhat.

A szálláshelyzsebet szállás kifizetésére, belföldi utazási csomagokra használhatjuk, de fizethető a szálláshelyi más szolgáltatás is, például: gyógyfürdő vagy strandbelépő. Jó tudni, hogy a szálláshely-szolgáltatás, a gyógyfürdő- és strandbelépő a SZÉP kártya mindhárom alszámlájáról fedezhető. A vendéglátászsebből étteremben, szálláshelyen és panzióban, gyógyfürdőben fizethetünk. Az ott levő pénzt szabadidős tevékenységre és szórakozásra is felhasználhatjuk. A szabadidőzsebben található összeget pedig rengeteg szolgáltatásra fordíthatjuk, mint múzeumi belépő, színház- vagy mozijegy, wellness-szolgáltatások, edzőterem, állatkert. De még fogorvosnál igénybe vehető kezelésekre, diagnosztikai vagy más egészségügyi szolgáltatásra is költhetjük például.


Ilyen lett: az új cafeteriarendszer
Az óévvel együtt búcsút inthettünk a korábbi cafeteriarendszernek. 2012-ben megújult a béren kívüli juttatások köre!  tovább Tovább
Még akad: adómentes juttatások
A béren kívüli juttatások költsége az idén emelkedett ugyan, de még mindig akad néhány adómentes cafeteriaelem!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szép kártya szórakozás pihenés.lazításCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Tóth Orsolya - munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés
Tóth Orsolya
munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés

Mindennapjaink közel felét munkavégzéssel töltjük, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen munkahelyi környezetben és munkafeltétel...

Kedves Szeszel! A munkaszerződés módosítására csak közös megegyezés alapján kerülhet sor. Ha te... TovábbTovább
Tisztelt Hölgyem! Többen szeretnénk tudni,hogy egy vállalkozó,miként módosíthatja a munka szerző... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés