Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A nyugdíjas visszatér

2017.04.10. | Nádasi Tibor
Már tavaly arra az eredményre jutott egy magyarországi felmérés, hogy a lakosság 64 százaléka arra számít, anyagi okokból nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Más aspektusból közelítette meg ugyanezt a témát a Work Force munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég 2123 nyugdíjas körében végzett kutatása, amely abból indult ki, hogy az állandósuló munkaerőhiány kapcsán az utóbbi időben többször előkerült egy lehetséges megoldásként a nyugdíjasok újbóli foglalkoztatása. A válaszadó nyugdíjasok foglalkoztatási megoszlása a jelenlegi arányokat képezi le, 82 százalékuk nem dolgozik nyugdíj mellett, az aktív 18 százalékból 12 részmunkaidőben, 6 százalék pedig teljes munkaidőben van foglalkoztatva. Az inaktív 82 százalék sem egységes azonban, hanem tovább bontható szándéka, hajlandósága szerint. Csupán 23 százalék a „kemény mag”, aki nem lépne ki a jelenlegi állapotából, a nagy többség hajlana arra, hogy visszatérjen a munkához, döntően részmunkaidőben: 34 százalék napi 4 órában, 16 százalék pedig napi 6 órában. A maradék 9 százalék számára a teljes munkaidő is elfogadható lenne.

A megkérdezettek kétharmada hajlandó lenne korábbi pozíciójához és képzettségéhez képest alacsonyabb besorolású munkát is vállalni. A közszféra, a kereskedelem, az egészségügy, a bank- és pénzügyi szektor, a logisztika és közlekedés azok a területek, ahol az új lehetőségekre nyitott nyugdíjasok leginkább el tudnák képzelni a folytatást, illetve az újrakezdést a maguk számára. Leginkább az értelmes elfoglaltság és a pénz motiválná őket a visszatérésben, de a társaság szerepe is hasonlóan jelentős. A válaszadók 41 százaléka folyamatosan figyeli, mi történik a szakmájában, keresi az erről szóló információkat, feltehetően tévhit tehát, hogy az idősebbek már nem tartanak lépést a korral. Számos pszichológiai kutatás szerint a szellemi és fizikai megterhelés, a közösségi lét, a hasznosság érzete igen fontos öregedést lassító tényezők, márpedig mindhárom megjelenik a munkahelyen, amely ekképpen segíthet fiatalon tartani az idősebb korosztályt.

Azok közül, akik visszatérnének a munkába, 35 százalék igyekezett állást találni az elmúlt egy év alatt, azaz három közül egy gondolja reálisnak ennek lehetőségét. Ennek a kételkedésnek van is alapja, mert csak minden tizedik jut el odáig, hogy interjúra hívják, vagyis a munkaadóknak tagadhatatlanul vannak fenntartásaik, hogy ne mondjuk, előítéleteik a nyugdíjas generáció foglalkoztatására nézvést. A kutatás alapján mindössze a válaszadók 13,5 százaléka hiszi el, hogy a munkáltatók nem becsülik alá őket, pedig 65 százalék igenis úgy érzi, hogy a fiatalabb korosztállyal is bőven felveszi a versenyt.

„A nyugdíjasokban egyfajta félelem, a munkaadóban pedig egyfajta kérdőjel van az idősebbek munkapiaci lehetőségeit illetően. Ez azonban tesztekkel, próbanapokkal könnyedén kezelhető lenne, az előítéleteket sutba kell dobni” – mondta Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója. Meggyőződése szerint a munkaadóknak meg kell barátkozniuk a jelenséggel, hiszen egy elöregedő társadalomban óhatatlanul egyre jelentősebb lesz az idősebb korosztályok foglalkoztatása, és ezt a munkaerőhiány csak tovább tetézi.

Forrás: WorkForce


Nyugdíj: költségtakarékos álmok
Ha azt kérdezik, milyen lesz az, amikor nyugdíjas lesz, a többség klasszikus képet fest erről: pihenéssel, utazással, olvasással és főzéssel töltené idejét...  tovább Tovább
Így készülünk a nyugdíjra 2016-ban
A 30 és 65 közötti megkérdezettek felének van valamilyen nyugdíjcélú megtakarítása, a többiek tervezik, tizenkét százalékuknak viszont nem is áll...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

nyugdíj nyugdíjas munkaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Pál Tibor - ügyvéd
Dr. Pál Tibor
ügyvéd

Ha gondjaid támadtak a társasági és az ingatlan jogot érintő témákkal kapcsolatban, várom jelentkezésed!

Kedves Kérdező! Ha az autóban a motorcseréhez vezető hiba már a vásárláskor is megvolt, úgy e... TovábbTovább
Tisztelt ügyvéd úr! Fiam kb.három hete vásárolt Rákoskeresztúron egy használt gépkocsit/hatszáz ... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés