Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. April 30. Sunday, Katalin, Kitti   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A nyugdíjas visszatér

2017.04.10. | Nádasi Tibor
Már tavaly arra az eredményre jutott egy magyarországi felmérés, hogy a lakosság 64 százaléka arra számít, anyagi okokból nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Más aspektusból közelítette meg ugyanezt a témát a Work Force munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég 2123 nyugdíjas körében végzett kutatása, amely abból indult ki, hogy az állandósuló munkaerőhiány kapcsán az utóbbi időben többször előkerült egy lehetséges megoldásként a nyugdíjasok újbóli foglalkoztatása. A válaszadó nyugdíjasok foglalkoztatási megoszlása a jelenlegi arányokat képezi le, 82 százalékuk nem dolgozik nyugdíj mellett, az aktív 18 százalékból 12 részmunkaidőben, 6 százalék pedig teljes munkaidőben van foglalkoztatva. Az inaktív 82 százalék sem egységes azonban, hanem tovább bontható szándéka, hajlandósága szerint. Csupán 23 százalék a „kemény mag”, aki nem lépne ki a jelenlegi állapotából, a nagy többség hajlana arra, hogy visszatérjen a munkához, döntően részmunkaidőben: 34 százalék napi 4 órában, 16 százalék pedig napi 6 órában. A maradék 9 százalék számára a teljes munkaidő is elfogadható lenne.

A megkérdezettek kétharmada hajlandó lenne korábbi pozíciójához és képzettségéhez képest alacsonyabb besorolású munkát is vállalni. A közszféra, a kereskedelem, az egészségügy, a bank- és pénzügyi szektor, a logisztika és közlekedés azok a területek, ahol az új lehetőségekre nyitott nyugdíjasok leginkább el tudnák képzelni a folytatást, illetve az újrakezdést a maguk számára. Leginkább az értelmes elfoglaltság és a pénz motiválná őket a visszatérésben, de a társaság szerepe is hasonlóan jelentős. A válaszadók 41 százaléka folyamatosan figyeli, mi történik a szakmájában, keresi az erről szóló információkat, feltehetően tévhit tehát, hogy az idősebbek már nem tartanak lépést a korral. Számos pszichológiai kutatás szerint a szellemi és fizikai megterhelés, a közösségi lét, a hasznosság érzete igen fontos öregedést lassító tényezők, márpedig mindhárom megjelenik a munkahelyen, amely ekképpen segíthet fiatalon tartani az idősebb korosztályt.

Azok közül, akik visszatérnének a munkába, 35 százalék igyekezett állást találni az elmúlt egy év alatt, azaz három közül egy gondolja reálisnak ennek lehetőségét. Ennek a kételkedésnek van is alapja, mert csak minden tizedik jut el odáig, hogy interjúra hívják, vagyis a munkaadóknak tagadhatatlanul vannak fenntartásaik, hogy ne mondjuk, előítéleteik a nyugdíjas generáció foglalkoztatására nézvést. A kutatás alapján mindössze a válaszadók 13,5 százaléka hiszi el, hogy a munkáltatók nem becsülik alá őket, pedig 65 százalék igenis úgy érzi, hogy a fiatalabb korosztállyal is bőven felveszi a versenyt.

„A nyugdíjasokban egyfajta félelem, a munkaadóban pedig egyfajta kérdőjel van az idősebbek munkapiaci lehetőségeit illetően. Ez azonban tesztekkel, próbanapokkal könnyedén kezelhető lenne, az előítéleteket sutba kell dobni” – mondta Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója. Meggyőződése szerint a munkaadóknak meg kell barátkozniuk a jelenséggel, hiszen egy elöregedő társadalomban óhatatlanul egyre jelentősebb lesz az idősebb korosztályok foglalkoztatása, és ezt a munkaerőhiány csak tovább tetézi.

Forrás: WorkForce


Nyugdíj: költségtakarékos álmok
Ha azt kérdezik, milyen lesz az, amikor nyugdíjas lesz, a többség klasszikus képet fest erről: pihenéssel, utazással, olvasással és főzéssel töltené idejét...  tovább Tovább
Így készülünk a nyugdíjra 2016-ban
A 30 és 65 közötti megkérdezettek felének van valamilyen nyugdíjcélú megtakarítása, a többiek tervezik, tizenkét százalékuknak viszont nem is áll...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

munka nyugdíjas nyugdíjCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Szoboszlai Krisztina - vezetési tanácsadó, tréner
Szoboszlai Krisztina
vezetési tanácsadó, tréner

Azok számára, akik vezetőként kevésbé hatékonyak a marketing, a kommunikáció és HR területén, testre szabott megoldásokat találok.

Tisztelt Tóth Jánosné! Sajnos az ötven év felettiek csoportja egyike azon csoportoknak, akik ... TovábbTovább
Tisztelt Krisztina! 54 éves leszek ebben az évben 3éve munkanélküli középfokú könyvelői végzetts... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés