Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Lakáspiac: fékezett pezsgés

2017.03.13. | Nádasi Tibor
Idén eddig tizennyolcezer lakóingatlan cserélt gazdát, kevesebb, mint a válságot követő legerősebb év első két hónapjában: akkor a forgalom megközelítette a húszezret is.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Januárról februárra annak rendje és módja szerint nőtt a hazai ingatlanpiac forgalma, de az idei 8 százalékos emelkedés kisebb arányú, mint tavaly vagy tavalyelőtt volt. Igaz, a korábbi évek számai viszont még mindig jóval alacsonyabbak az ideinél, a 2013-as például csak a kétharmada, a Duna House becslése alapján. A 89 pontra ugrott Kereslet Index jócskán elmarad az egy évvel ezelőtti 102-től, de akkor a magas értéket követően esésnek indult a mutató, mint emlékezetes, így a tavaly áprilisi 91 pont óta nem is járt ilyen magasságban az index.

Árak

Tovább nyílott az árolló Kelet- és Nyugat-Magyarország panellakásai között. Keleten 174 ezer forint egy négyzetméter átlagos ára, nyugaton pedig 197 ezer. Panelből Pesten az átlag 317 ezer volt négyzetméterenként, míg Budán 354 ezer. A téglaépítésű lakások ára vidéken fordított sorrendet mutat: nyugaton 221 ezer, keleten 230 ezer forint volt átlagosan a négyzetméterár. Budapesten a Belvárosban egy lakásnégyzetméter 655 ezer forint, Budán 626 ezer, Pesten 367 ezer volt jellemzően. Vásárlási árban óriási a különbség a főváros és vidék között, a legnagyobb érték Budán látható, átlagosan 49 millió lakásonként, a legalacsonyabb átlagérték Kelet-Magyarországon volt: 11,5 millió forint.

A Duna House adatai alapján Budapesten jelentősen, de vidéken is említésre méltó mértékben nőtt a felújítandó állapotú lakást vásárlók aránya. Ezzel egy időben a legtöbb helyen csökkent a lakható lakást vásárlóké. Alkudni februárban is lehetett, a családi házakra Budapesten és vidéken is 8 százalékos volt az alku mértéke, a lakásoknál maradt a korábbiakhoz hasonló 3-4 százalékos szinten az alku.

Vevők, eladók

A fővárosi vásárlók körében a XIV. kerület iránt volt a legnagyobb az érdeklődés, de a XIII. és a XI. kerület is kiemelkedik. Nőtt az igény továbbá a külső kerületekre, valamint a VIII. kerület iránt is lényegesen többen érdeklődtek, mint az év első hónapjában: 1,3 százalékos az emelkedés. Csökkent viszont a kereslet a budai oldal nagyobb részén. A legnagyobb csökkenés pedig a XV. kerületben volt, közel 2 százalék, de a vásárolni szándékozók közel 8 százalékát még így is érdekli Rákospalota, Pestújhely, Újpalota.

A legolcsóbb lakásokat a fővárosban 30 év alatti fiatalok vásárolják, 18-19 millió forintért. Ezzel szemben a középkorú vásárlók már 30 millió forint körüli összeget szánnak a vásárlásra. A legtöbben befektetési céllal vásároltak, átlagosan 65 négyzetméter körüli lakásokat. Vidéken a vevők többsége nagyobb lakásba költözik, így az általuk vásárolt lakás átlagos mérete is nagy, 100 négyzetméter felett van.

Legfőképpen vállalkozók, beosztottak és nyugdíjasok adják el lakásukat Budapesten. Az eladók 46 százaléka nagyobb lakásba költözne, ezért 57 négyzetméter körüli ingatlant kínál vételre. Vidéken egyaránt kiemelkedik eladás indokaként a nagyobba költözés és az örökség értékesítése. Ez 64 és 76 négyzetméter körüli ingatlanok eladását jelenti.

Forrás: Duna House Barométer


Lakáspiac: új év, új lendület?
Elmaradt öt százalékkal a múlt év piaci forgalma a tavalyelőttitől, ez azonban nem a lanyhulás jele, hanem a lakásépítési kedv feléledésének meggyőző...  tovább Tovább
Lakáspiac hatás alatt
Idén megváltoztak a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok feltételei, nagyobb kör férhet hozzá magasabb összegekhez, ez pedig befolyással lesz az ingatlanpiacra.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

ingatlan lakás lakásárakCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Ledzényi András - környezetmérnök
Ledzényi András
környezetmérnök

Energiahatékonysági tanácsadóként segítek, hogy megfelelő, környezettudatos döntést hozz lakásfelújításkor.

Kedves Tóth Jánosné! A perlátor a régebbi szaniter-csapok kifolyására szerelhető néhány cm-ny... TovábbTovább
Mi az a perlátor? Hol árulják, és hogy néz ki? TovábbTovább

hirdetés

hirdetés