Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 29. Thursday, Pál, Péter   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Nyugdíj: költségtakarékos álmok

2017.03.10. | Nádasi Tibor
Ha azt kérdezik, milyen lesz az, amikor nyugdíjas lesz, a többség klasszikus képet fest erről: pihenéssel, utazással, olvasással és főzéssel töltené idejét családi, baráti körben.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Legalábbis ez derült ki abból a kutatásból, amelyet az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végzett a Groupama Biztosító megbízásából 2017 februárjában, a 18–59 éves magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján reprezentatív 1000 fős mintán. Árnyalja a képet, hogy a válaszadók nem mindegyiket tartják egyformán megvalósíthatónak terveik közül. Azt négyötödük reálisnak véli, hogy több időt töltsön el családi körben, tévézzen vagy olvasson. Ugyanakkor 55-56 százalék reméli, hogy nyugdíjasként eljut színházba, fürdőbe is, és 46 százalék hiszi, hogy utazni is tud majd időskorában.

Generációk

A nagy valószínűséggel megvalósítható tervek között többnyire olyan programok szerepelnek, amelyek alapvetően nem járnak pénzkiadással. A megkérdezettek 71 százaléka arra készül, hogy a nyugdíja a megélhetéshez sem lesz elég, kétharmaduk egyenesen igazságtalannak érzi, hogy milyen kis összegre számíthat az állami rendszerből ahhoz képest, amennyit befizet élete során. Emiatt is van, hogy egyre kevesebben várják a nyugdíjas éveket (27 százalék). Ezen belül az 50-es éveikben járók alig fele, a 29 év alattiaknak pedig 15 százaléka gondol jó érzéssel előre erre az időszakra.

A kutatás eredményeinek feldolgozásában részt vevő szociológus, Szvetelszky Zsuzsa szerint további oka is van az anyagiak mellett annak, hogy a 39 év alattiak nem várják ezt az időszakot: számukra nem olyan vonzó az a jelenlegi állapot, amelyet ma „nyugdíjasságnak” nevezünk, és a passzivitás, a kiszolgáltatottság fogalma társítható hozzá. Ez a korosztály az előtte álló évtizedek során minden bizonnyal ki fogja találni magának a saját „nyugdíjasképét”, s ebben a jelenleginél nagyobb szerepe lesz az anyagi függetlenségnek, a biztonságnak, az élményekben is gazdag időskori életnek. Ez megerősíti a Groupama Biztosító korábbi kutatásainak eredményeit, amelyekből egyértelművé vált, hogy a mai fiatalok időskorukban is aktívabb életre vágynak. Amit persze az is befolyásolni fog, hogy mennyire nehezedik majd vállukra a szüleik támogatása.

Szélső értékek

A kutatás részvevőit megkérdezték, mekkora összegre számítanak utolsó havi jövedelemként, milyen mértékű kezdőnyugdíjjal lennének elégedettek, és végül mekkora nyugdíjra számítanak reálisan az államtól. A válaszok alapján képzett átlag 218 900 forintos utolsó havi jövedelem, amelyből csak minimálisan adnának lejjebb a munkaerőpiacról való távozáskor: az ideális nyugdíj így 198 600 forint lenne. „A magyarok 11 százaléka (elsősorban a fiatalok) már egyáltalán nem is számít állami nyugdíjra, és 6 százalék azoknak az aránya, akik szerint 200 ezres vagy e fölötti nyugdíjat tud majd fizetni az állam” – ismertette a kutatás szélső eredményeit Halasi Melinda, a Groupama Biztosító Értékesítés Támogatási Főosztályának vezetője. A válaszok alapján nyugdíjasként átlagosan 118 400 forint hiányzik majd az utolsó jövedelmükből.

Míg az 50 év felettiek jövedelmük 57 százalékára számítanak nyugdíjként, a 30 év alattiak úgy gondolják, hogy időskori megélhetésükhöz az államtól csupán utolsó jövedelmük 40 százalékát kapják meg. Ezek a számok összhangban vannak azokkal az előrejelzésekkel, amelyek szerint a demográfiai folyamatok következményeként a jelenlegi állami nyugdíj 20-30 éven belül akár harmadára csökkenhet.


Nyugdíj: mennyi év után?
Idén és jövőre az 1960 és 1964 között születettek számíthatnak arra, hogy a nyugdíj-igazgatóság megkeresi őket a törvényben előírt kötelező...  tovább Tovább
Így készülünk a nyugdíjra 2016-ban
A 30 és 65 közötti megkérdezettek felének van valamilyen nyugdíjcélú megtakarítása, a többiek tervezik, tizenkét százalékuknak viszont nem is áll...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

felmérés biztosító nyugdíjCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés