Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Nyugdíj: költségtakarékos álmok

2017.03.10. | Nádasi Tibor
Ha azt kérdezik, milyen lesz az, amikor nyugdíjas lesz, a többség klasszikus képet fest erről: pihenéssel, utazással, olvasással és főzéssel töltené idejét családi, baráti körben.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Legalábbis ez derült ki abból a kutatásból, amelyet az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végzett a Groupama Biztosító megbízásából 2017 februárjában, a 18–59 éves magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján reprezentatív 1000 fős mintán. Árnyalja a képet, hogy a válaszadók nem mindegyiket tartják egyformán megvalósíthatónak terveik közül. Azt négyötödük reálisnak véli, hogy több időt töltsön el családi körben, tévézzen vagy olvasson. Ugyanakkor 55-56 százalék reméli, hogy nyugdíjasként eljut színházba, fürdőbe is, és 46 százalék hiszi, hogy utazni is tud majd időskorában.

Generációk

A nagy valószínűséggel megvalósítható tervek között többnyire olyan programok szerepelnek, amelyek alapvetően nem járnak pénzkiadással. A megkérdezettek 71 százaléka arra készül, hogy a nyugdíja a megélhetéshez sem lesz elég, kétharmaduk egyenesen igazságtalannak érzi, hogy milyen kis összegre számíthat az állami rendszerből ahhoz képest, amennyit befizet élete során. Emiatt is van, hogy egyre kevesebben várják a nyugdíjas éveket (27 százalék). Ezen belül az 50-es éveikben járók alig fele, a 29 év alattiaknak pedig 15 százaléka gondol jó érzéssel előre erre az időszakra.

A kutatás eredményeinek feldolgozásában részt vevő szociológus, Szvetelszky Zsuzsa szerint további oka is van az anyagiak mellett annak, hogy a 39 év alattiak nem várják ezt az időszakot: számukra nem olyan vonzó az a jelenlegi állapot, amelyet ma „nyugdíjasságnak” nevezünk, és a passzivitás, a kiszolgáltatottság fogalma társítható hozzá. Ez a korosztály az előtte álló évtizedek során minden bizonnyal ki fogja találni magának a saját „nyugdíjasképét”, s ebben a jelenleginél nagyobb szerepe lesz az anyagi függetlenségnek, a biztonságnak, az élményekben is gazdag időskori életnek. Ez megerősíti a Groupama Biztosító korábbi kutatásainak eredményeit, amelyekből egyértelművé vált, hogy a mai fiatalok időskorukban is aktívabb életre vágynak. Amit persze az is befolyásolni fog, hogy mennyire nehezedik majd vállukra a szüleik támogatása.

Szélső értékek

A kutatás részvevőit megkérdezték, mekkora összegre számítanak utolsó havi jövedelemként, milyen mértékű kezdőnyugdíjjal lennének elégedettek, és végül mekkora nyugdíjra számítanak reálisan az államtól. A válaszok alapján képzett átlag 218 900 forintos utolsó havi jövedelem, amelyből csak minimálisan adnának lejjebb a munkaerőpiacról való távozáskor: az ideális nyugdíj így 198 600 forint lenne. „A magyarok 11 százaléka (elsősorban a fiatalok) már egyáltalán nem is számít állami nyugdíjra, és 6 százalék azoknak az aránya, akik szerint 200 ezres vagy e fölötti nyugdíjat tud majd fizetni az állam” – ismertette a kutatás szélső eredményeit Halasi Melinda, a Groupama Biztosító Értékesítés Támogatási Főosztályának vezetője. A válaszok alapján nyugdíjasként átlagosan 118 400 forint hiányzik majd az utolsó jövedelmükből.

Míg az 50 év felettiek jövedelmük 57 százalékára számítanak nyugdíjként, a 30 év alattiak úgy gondolják, hogy időskori megélhetésükhöz az államtól csupán utolsó jövedelmük 40 százalékát kapják meg. Ezek a számok összhangban vannak azokkal az előrejelzésekkel, amelyek szerint a demográfiai folyamatok következményeként a jelenlegi állami nyugdíj 20-30 éven belül akár harmadára csökkenhet.


Nyugdíj: mennyi év után?
Idén és jövőre az 1960 és 1964 között születettek számíthatnak arra, hogy a nyugdíj-igazgatóság megkeresi őket a törvényben előírt kötelező...  tovább Tovább
Így készülünk a nyugdíjra 2016-ban
A 30 és 65 közötti megkérdezettek felének van valamilyen nyugdíjcélú megtakarítása, a többiek tervezik, tizenkét százalékuknak viszont nem is áll...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

felmérés nyugdíj biztosítóCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Mudri István - pénzügyi tanácsadó
Mudri István
pénzügyi tanácsadó

Fontos, hogy tudatosan tervezzünk, ismerjük meg lehetőségeinket, és hogy kontroll alatt tartsuk a már meghozott pénzügyi döntéseinket.

Nem látom a kérdést... TovábbTovább
A PRESTIGE Kft-nek van egy Nyakörve, mely maszírozza a nyakat.....először 330000 forintért akart... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés